«Πάμε για μια μπίρα»; Χιλιοειπωμένη η ερώτηση, αλλά καθόλου ακριβής. Κατ’ αρχάς, όταν βγαίνει κάποιος είναι δυνατόν να πιει μόνο μία μπίρα; Αποκλείεται. Ειδικά όταν έχει να κάνει με γεύσεις που γαργαλάνε τον ουρανίσκο και το λαιμό, δεν μπορεί να σταματήσει. Η ερώτηση, επίσης, δείχνει μια χαλαρότητα, μια ελαφρότητα. Για τους περισσότερους οι μπίρες μόνο αστείο δεν είναι. Αποτελούν πολύ σοβαρή υπόθεση.

Μπίρες που λείπουν από το ε-μπιρικό ρεπερτόριο

Ευχής έργο ότι τα τελευταία χρόνια η μικροζυθοποιία στην Ελλάδα ανθίζει. Ολοένα και περισσότεροι οικοζυθοποιί αποφασίζουν να το δουν πιο επαγγελματικά και τολμούν να παρουσιάσουν γεύσεις που έλειπαν από τις κάβες μας και από το ρεπερτόριο των ε-μπιρικών μας αναζητήσεων. Μερικές επιλογές τόσο από taprooms, για να δοκιμάσετε τις δημιουργίες τους, αλλά και κανονικά breweries που έχουν φτάσει σε σημείο να διεκδικούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς, θα βρείτε παρακάτω.

Sorry Mom Taproom

μπίρες

Υπάρχουν και πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες απ’ αυτή για να παρουσιάσει κάποιος το Sorry Mom. Ο χώρος είναι προσεγμένος, τα καθίσματα άνετα, γενικά η αίσθηση σε ωθεί να χαλαρώσεις και να πειραματιστείς με γεύσεις. Αλλά εδώ μιλάμε για ποικιλία, όχι αστεία. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 14 διαφορετικές βαρελίσιες μπίρες, με αναλογία πέντε προς εννέα: Πέντε οι στάνταρ γεύσεις, εννέα που αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να ικανοποιήσουν και τους μόνιμους πελάτες. Ακόμα κι αν δεν ξέρεις από μπίρες, ρώτα τους ανθρώπους εκεί και θα μάθεις.

Sorry Mom Taproom, Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2110125312

Alea Brewing

μπίρες

Στη Μεταμόρφωση ξεκίνησε η ιδέα πέντε φίλων να φτιάξουν μια διαφορετική μικροζυθοποιία. Η ιδέα όχι μόνο υλοποιήθηκε, αλλά εκτός από τη μπύρα (που μπαίνει ολοένα και σε περισσότερους χώρους ως προϊόν, η πρώτη και η μόνη από τις δημοφιλείς που συσκευάζεται σε κουτάκι, εκτός από το παραδοσιακό βαρέλι) δημιουργήθηκε κι ένας χώρος στο ζυθοποιείο της εταιρείας, για δοκιμή και παραλαβή. Γεύσεις ιδιαίτερες, στα συν και οι πολύ χαρούμενες ετικέτες.

Alea Brewing Co., Χλόης 87, Μεταμόρφωση τηλ. 2130017953

Utopia Taproom

μπίρες

Η πρόταση της Θεσσαλονίκης είναι, ως συνήθως, ριζοσπαστική. Ένας χώρος όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αποκλειστικά μπύρες από μικροζυθοποιούς, κυρίως από την πόλη και την περιοχή της βόρειας Ελλάδας. Πιο minimal τα χαρακτηριστικά, αλλά η γεύση μετράει και με 12+1 επιλογές στις βρύσες για μπίρες, σίγουρα θα βρείτε κάτι που ταιριάζει στα γούστα σας.

Utopia Taproom, Γλάδστωνος 11, Θεσσαλονίκη τηλ. 6974489347

High Hopes Taproom

μπίρες

Υψηλές ελπίδες και προσδοκίες, όνομα και πράμα. Οι Κρητικοί αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν είναι μόνο για ρακές, γνωρίζουν πώς να τιμούν και τον ζύθο. Στο κέντρο του Ηρακλείου, ένα μαγαζί αφιερωμένο στις μπίρες (μαζί σερβίρονται μόνο σνακ, όχι φαγητό), με ποικιλία που θα ζήλευε και χώρος της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον έξι διαφορετικά βαρέλια για να δοκιμάσετε. Από μπουκάλια, ουκ έστιν αριθμός.

High Hopes Taproom, Χάνδακος 58, Ηράκλειο τηλ. 6977556000

Dogma Brewery

μπίρες

Επειδή καλές (και πολλές) είναι οι ελληνικές μικροζυθοποίες που δίνουν εξαιρετικές γεύσεις, αλλά μη μας κατηγορήσουν και για σωβινισμό. Η Dogma έρχεται από τη Σερβία, το Βελιγράδι πιο συγκεκριμένα. Ξεκίνησε ως μια από τις πολλές ερασιτεχνικές προσπάθειες στα Βαλκάνια, αλλά εξελίχθηκε σε μια από τις πιο δυναμικές. Ιδιαίτερη γεύση, πειραματισμοί με διάφορα υλικά και αρώματα. Πλέον υπάρχει και αντιπροσωπεία και στην Ελλάδα.

Brewtiful Brewery

μπίρες

Το σλόγκαν «Get beered, not bored», που διατρέχει την εταιρεία, δεν μπορεί να βρει καλύτερη εφαρμογή. Ανήσυχα πνεύματα οι δημιουργοί, για πάνω από τρία χρόνια πειραματίζονται για να μην βαριούνται. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από τις πιο ιδιαίτερες μπίρες που μπορείτε να γευτείτε. Παλαιότερα ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστούν, ωστόσο έγινε πολλή (και καλή) δουλειά στην προώθηση και πλέον βρίσκονται και στα δημοφιλή νησιά τα καλοκαίρια. Από τα συν της επιχείρησης το κουτάκι των 440 ml. (πέρα από το μπουκάλι τω 330 ml).

Strange Brew

μπίρες

Εδώ το σλόγκαν είναι «Feel your head» και είναι εξίσου ταιριαστό. Οι γεύσεις δεν είναι μόνο ιδιαίτερες, αλλά και δυνατές, για να ακούσεις, να αισθανθείς το κεφάλι σου. Από το 2015 η μικροζυθοποιία, η οποία από το 2019 λειτουργεί και το δικό της χώρο στο Κουκάκι. Κι επειδή η ζύμωση δεν γίνεται μόνο στα βαρέλια, αλλά και στην κοινότητα, προσφέρουν εκτός από τις δικές τους γεύσεις (10 βρύσες) και άλλες μπίρες, από διαφορετικούς μικροζυθοποιούς ανά την Ελλάδα.

Strange Brew Taproom & Bottleshop, Φαλήρου 86, Κουκάκι, Αθήνα τηλ. 2109232146