Αν είσαι καλοκαιρινός τύπος, αν ακούς για χειμώνα και σε πιάνει αναγούλα, αν σου αρέσει να καίγεται το κορμάκι σου και να τον κάνεις φάρο στη Φολέγανδρο, τότε το καλοκαίρι για σένα μετράει ήδη αντίστροφα. Κι ένας από τους λόγους αφορά σε καλοκαιρινά φαγητά που, για άγνωστο λόγο, δεν τα πολυπροτιμάς τους χειμωνιάτικους μήνες. Το χειμώνα ταράζεσαι σε παστίτσια, ιμάμ, μπριζόλες, μπιφτέκια και τίποτα au gratin.

Ίσως ο λόγος να μην είναι και τόσο άγνωστος, αφού υπάρχει μια γοητεία, μια ομορφιά στην αναμονή, στο να αφήνεις κάτι για ένα διάστημα και να το αναζητάς μετά από λίγους μήνες. Αν θες την άποψη μας, που για να είσαι εδώ ακόμα, προφανώς τη θες, αλλά και να μην την ήθελες, εμείς πάλι θα τη λέγαμε, αυτά τα 5 καλοκαιρινά φαγητά δε θα έπρεπε να είναι εποχικά. Θα έπρεπε να είναι για όλο το χρόνο, όσο μπελαλίδικα κι αν είναι, όσο δύσκολα κι αν βρίσκονται οι πρώτες ύλες.

Γεμιστά

Πηγή φωτογραφίας: www.argiro.gr/recipe/gemista-tis-argiros/

Όποιος τρώει γεμιστά με κιμά, είναι πλεμπαίος. Τα γεμιστά είναι 10 επίπεδα πιο πάνω όταν γίνονται με ρύζι και τα διανθίζεις με κουκουνάρι, σταφίδα κι ενδεχομένως κανένα λαχανικό. Σίγουρα δεν είναι σχοινί-κορδόνι να τα φτιάχνεις κάθε βδομάδα, αλλά αποτελούν το ιδανικότερο διάλειμμα από τους λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ ή τις σούπες. Εμείς θα είχαμε γεμιστά ακόμα και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με όλο το συρφετόσογο να μας περιτριγυρίζει. Γαλοπούλα θέτε; Καλά, φάτε δυο πιπεριές γεμιστές να στανιάρετε.

Ντολμαδάκια

Πηγή φωτογραφίας: www.giorgostsoulis.com/syntages/xortofagiki-vegetarian/ntolmadakia-gialantzi

Μικρά, μπουκίτσες ευχαρίστησης (αμούζ μπους) που θα έλεγαν και οι Γάλλοι ή η Μόνικα Γκέλερ, τα ντολμαδάκια έχουν την ιδιαιτερότητα πως τα αμπελόφυλλα δε βρίσκονται εύκολα χειμώνα. Ε, κάνε την καβάτζα σου από το καλοκαίρι, διατήρησε τα στην κατάψυξη και μια φορά το μήνα βγάζε καμιά 20αριά για να τα φτιάξεις με ρύζι και μπόλικο λεμόνι ή λάιμ αν είσαι πιο ψαγμένος. Δροσερά, ναι. Αταίριαστα με το χειμώνα, ναι. Αλλά δες τα σαν τους κιοφτέδες της γιαγιάς σου. Οι ντολμάδες είναι σαν τους κεφτέδες. Τους τρως σαν πρόγευμα, από το ψυγείο και πριν προλάβεις να το καταλάβεις, έχεις καταβροχθίσει καμιά 25αρια.

Κολοκυθανθοί γεμιστοί

Αν τα αμπελόφυλλα είναι δυσεύρετα μια φορά, οι κολοκυθανθοί είναι 3 και 4. Εδώ το καλοκαίρι και υπάρχει ζόρι στο να τους βρεις, ειδικά αν είσαι στην Αθήνα. Κάνεις όμως τα κουμάντα σου, μαζεύεις αρκετά το καλοκαίρι και τους φτιάχνεις τον χειμώνα. Όχι ως κανονικό φαγητό. Ως σνακ. Εμείς το τολμούσαμε να το φάμε πρωί μαζί με χυμό ή γάλα κι ας μας θέριζε χειρότερα από τυρόπιτα με μίλκο.

Μπριάμ

Superfood χωρίς ταμπέλα είναι το μπριάμ. Ένα από τα καλοκαιρινά φαγητά που έχουν μια κάποια τιμητική το χειμώνα, αλλά σε αραιές εμφανίσεις. Μπορεί να κάνουν ένα live κατά τα τέλη Νοέμβρη και μετά ξανά αρχές Μαρτίου. Και πάπαλα. Το μπριάμ θα ήταν ιδανικό συμπλήρωμα στο σαρακοστιανό τραπέζι. Θα έπρεπε να αποτελεί ένα φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια. Με όσα περισσότερα λαχανικά γίνεται. Χώσε και γλυκοπατάτα.

Γίγαντες φούρνου/Φάβα

Οι γίγαντες και η φάβα είναι συνδυασμένα με την ταβέρνα το καλοκαίρι, αλλά όχι απόλυτα καλοκαιρινά φαγητά. Αποτελούν μια σταθερά στην παραγγελία. Δε χρειάζεται να δεις καν τον κατάλογο. Λες αυτά που θες να παραγγείλεις και στο τέλος ένα «εννοείται πως θα φέρεις γίγαντες, φάβα, πατάτα, τζατζίκι». Οι γίγαντες δεν είναι τόσο παραμελημένοι το χειμώνα όσο η φάβα. Αλλά και πάλι, δεν έχουν την ίδια προτίμηση. Ό,τι παρενέργεια κι αν έχουν, δεν αρκεί για να μην τους βάζεις στη διατροφή σου έστω μια φορά το μήνα.