Ποτήρια με τσίπουρο και ούζο να γίνονται συνεχώς refill, τσουγκρίσματα και «στην υγειά μας» στα τραπέζια, θαλασσινά να βρίσκονται σε περίοπτη θέση στους πάγκους πάνω σε πάγους είναι μόνο μερικά από αυτά που συνοψίζουν το ελληνικό καλοκαίρι. Επειδή όμως αυτή η εποχή αργεί, την 25η Μαρτίου και εν μέσω Σαρακοστής, κάνουμε την απαραίτητη προθέρμανση γιατί στην πραγματικότητα δεν δυσκολευόμαστε κιόλας. Είμαστε γεννημένοι για αυτές τις ξέγνοιαστες στιγμές. 

Μιας και τούτες τις ημέρες, οι δρόμοι μας οδηγούν σε μαγαζιά που τα θαλασσινά έχουν τον πρώτο λόγο, κάναμε τη γύρα μας και εντοπίσαμε πέντε ψαροταβέρνες που πρέπει να επισκεφθείς (αν δεν το έχεις κάνει ήδη). Από το Πέραμα μέχρι το Ψυχικό, δοκιμάσαμε τα καλύτερα τηγανητά καλαμαράκια, ψητά χταπόδια και όλα όσα τα συνοδεύουν αρμονικά στο τραπέζι.

Η Μαργαρώ είναι το ιστορικό στέκι στον Πειραιά

Η Μαργαρώ στον Πειραιά παραμένει εδώ και 70 χρόνια η σταθερή αξία της περιοχής. Βρίσκεται στην είσοδο της σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο τέρμα της Λεωφόρου Χατζηκυριακού. Το συνοικιακό αυτό στέκι έχει μια μακρά ιστορία. Πριν γίνει το αγαπημένο μέρος των Πειραιωτών για θαλασσινά, λειτουργούσε ως μπακάλικο, ενώ τη δεκαετία του ’40 έγινε μαγειρείο. Η Μαργαρώ η Μυκονιάτισσα κουμάνταρε μαεστρικά δύο μεγάλα πετρογκάζ για να ταΐζει τα πεινασμένα στομάχια των εργαζόμενων στο λιμάνι του Πειραιά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η φήμη της Μαργαρώς έχει ταξιδέψει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αφού οι New York Times έχουν εκθειάσει το μέρος, ως ένα από τα σημεία που μπορείς να φας καλά. 

Στο σήμερα, η Μαργαρώ διευθύνεται από την τρίτη γενιά της οικογένειας με την ίδια φροντίδα, δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα. Τηγανητές γαρίδες, μπαρμπούνι, λιθρίνι, καραβίδα είναι όλα υπάρχουν στον κατάλογο, αρκεί φυσικά να είναι φρέσκα, αλλιώς δεν θα σερβίρονται. Η μεγάλη απουσία στο τραπέζι είναι οι τηγανητές πατάτες, αλλά στην Μαργαρώ ο σωστός τρόπος τηγανίσματος των θαλασσινών τα επισκιάζει όλα.

25η Μαρτίου

Η Ψαροκαστέλλα έχει την κρυφή συνταγή για την πιο εθιστική σάλτσα

Στις ανηφοριές της Καστέλλας χωμένο σε ένα δρομάκι στην οδό Σκρα 19, βρίσκεται η Ψαροκαστέλλα. Ένα λιλιπούτειο μαγαζί που όμως οι γεύσεις του το κάνουν τεράστιο. Είναι προέκταση ενός πειραιώτικου πέτρινου σπιτιού του 1929 και υπάρχουν πολλοί κάλοι λόγοι για να βρεθείς σε αυτή την πολυτελή γειτονιά. Πρώτα απ΄όλα οι άνθρωποι που έχουν την Ψαροκαστέλλα. Ο Κώστας, η σύζυγός του Μαρία, και τα δυο τους παιδιά, Νέστορας και Κωνσταντίνος. Έχουν μια ευγένεια που σπανίζει. 

Κατά δεύτερον, η σάλτσα που σερβίρεται στις γάμπαρες, η συνταγή της οποίας παραμένει μυστική. Πρόκειται για μια αραιή, ελαφρώς ξινή και κάπως πικάντικη σάλτσα, με αρώματα εσπεριδοειδών, που είναι ιδανική για βούτα. Αυτό που παίρνεις το ψωμί και προσπαθείς να πάρεις όσο περισσότερη μπορείς. Η Μαρία έμαθε τις συνταγές από την Πολίτισσα μητέρα της, αλλά το πιο σημαντικό είναι η πρώτη ύλη. Στην Ψαροκαστέλλα η οικογένεια σέβεται την ποιότητα, γι’αυτό και προμηθεύονται ολόφρεσκα ψάρια από τη Χίο, εκεί όπου τα ψαρεύουν τα ξαδέρφια της Μαρίας με τα δικά τους καΐκια.

Ο Τάκης έχει το καλύτερο γιουβέτσι με γαρίδες

Στην Ηπείρου 66, σε έναν ήσυχο δρόμο στο Πέραμα, βρίσκεται η ψαροταβέρνα ο «Τάκης». Ένα όνομα μια ιστορία. Συγκεκριμένα μια ιστορία που κρατάει 23 χρόνια τώρα. Πρόκειται κι εδώ για μια οικογενειακή υπόθεση, με το προσωπικό να είναι φιλόξενο και ευγενικό παρά το φόρτο εργασίας. Κι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει κανείς από τη στιγμή που θα μπει μέσα, το χαμόγελο τους είναι σαν μεγάλη αγκαλιά.

Στον Τάκη δεν παίζουν ούτε με την ποιότητα αλλά ούτε και με την ποσότητα. Το πιάτο είναι τόσο γεμάτο που πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι. Αυτό που σίγουρα κάνει την ψαροταβέρνα να ξεχωρίζει, είναι οι εξαιρετικά προσιτές τιμές. Δεν τους νοιάζει να βγάλουν πολλά, αλλά να φάει ο κόσμος καλά. Κι αυτό δεν είναι κάτι που το βλέπεις να γίνεται συχνά. Το γιουβέτσι με γαρίδες είναι τοπ, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να βρει το αγαπημένο σου πιάτο αφού όλα είναι ένα κι ένα. Κουτσομόρες, καβούρι, γαρίδες, κυδώνια όλα είναι φρέσκα. 

25η Μαρτίου

Ο φοιτητής έχει… πτυχίο στα θαλασσινά

Φεύγοντας από τα Πειραιώτικα στέκια, μεταφερόμαστε στο Νέο Ψυχικό και στον Φοιτητή. Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας και δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχει γίνει στέκι νεαρών ηλικιών αλλά και μεγάλων. Στον Φοιτητή όλοι είναι με το χαμόγελο και έχουν φανερή θέληση να σε εξυπηρετήσουν. Χταπόδια, αστακοί, μύδια, στρείδια, καραβίδες, ροφούς όλα βρίσκονται εκεί για να γεμίσουν υπέροχα το στομάχι σου.

Ο Φοιτητής λειτουργούσε μέχρι το 2005 ως καφενείο για τσίπουρο, αλλά πλέον είναι από τα καλύτερα στέκια για θαλασσινά. Αν βρεθείς εκεί οπωσδήποτε να πάρεις καραβιδόψιχα, αλλά για να μιλάμε σωστά, όλα τα πιάτα είναι εξαιρετικά. Για επιδόρπιο και αντίο από τους ανθρώπους του Φοιτητή, έρχεται ένας υπέροχος χαλβάς, αλλά υπάρχει και η επιλογή να πάρεις lemon pie ή cheesecake.