Περιεχόμενα
- Πιάτα – όνειρα σε μερικά από τα καλύτερα spots της πόλης
- Μοσχαρίσια στηθοπλευρά στον Τσίφτη Γαστροκουτούκι
- Κόκορας παστιτσάδα στο Paleos
- Παστίτσιο αλλιώς και γιουβέτσι αλλιώς στο Ethos
- Κόκορας χυλοπίτες στο Κιουζίν
- Κοτόπουλο τηγανιά στο Καστρομεζεδοπωλείο
- Πετεινός με μακαρόνι στο ΦΙΤΑ
- Τραγανή γουρουνοπούλα στο Gastone
- Παστιτσάδα στο Γιαγιά Κουκού
Αυτό που λέμε και λένε αρκετοί για την εστίαση στην Αθήνα, είναι ότι η ελληνική κουζίνα πρέπει να είναι πάντοτε μπροστάρης, γύρω από αυτή πρέπει να συμβαίνουν όλα. Γι’ αυτό ίσως είδαμε το 2024 να γίνονται τόσα ανοίγματα σε «γαστρο-» μαγαζιά που πάνε σε λογική μεζέδων και ελληνικά πιάτα με μικρά twists. Ως παμφάγο ον, συγκέντρωσα κάποια τέτοια πιάτα από αγαπημένα εστιατόρια, τα οποία θα καλύψουν τις μνήμες σου από τα παιδικά σου χρόνια.
Κάποιοι το λένε «μαμαδίσιο», άλλοι «γιαγιαδίσιο», ουσία είναι πως σε κάνει να γυρίζεις στο σπιτικό φαγητό. Σε αυτά τα πιάτα που σε περίμεναν όταν γυρνούσες πεινασμένος από το σχολείο ή το καλοκαιρινό μπάνιο, σε αυτά που σε έκαναν να αισθάνεσαι ασφάλεια, χαρά και πληρότητα.
Βρήκα ορισμένα πιάτα σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια στην πόλη, που πειράζουν την παράδοση… τόσο όσο. Με την έννοια πως είναι ό,τι πιο κοντά σε αυτό που μάθαμε, αλλά έχουν και το «κατιτίς» που τα απογειώνει, ενισχύοντας τη γεύση. Κυρίως βέβαια έχει να κάνει με το «χέρι» του σεφ, την αγάπη που βάζει στα πιάτα του. Εμείς το εισπράττουμε και απολαμβάνουμε. Τρώγοντας ανέμελα, σαν παιδιά. Μια εμπειρία, υπό μια έννοια, πιο δυνατή από το χρόνο.
Πιάτα – όνειρα σε μερικά από τα καλύτερα spots της πόλης
Μοσχαρίσια στηθοπλευρά στον Τσίφτη Γαστροκουτούκι
Μιχαλακοπούλου 88Α, Ιλίσια
Σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια στηθοπλευρά, φρέσκο χοντρό μακαρόνι, σάλτσα καφέ, αφρός φουντούκι, γραβιέρα από την Κοζάνη
Κόκορας παστιτσάδα στο Paleos
Ανδριανού 3, Αθήνα
Με την παραδοσιακή συνταγή του Άντζουλου από το 1940. Καλομαγειρεμένα κοκοράκια από την Κρήτη, σε κόκκινη, κρασάτη σάλτσα με την αψάδα της κερκυραϊκής συνταγής, σε Ληξουριώτικη όμως παραλλαγή του παππού Άντζουλου όπως την έκανε στην ταβέρνα του στην Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με την παράδοση, το σπετσερικό, το ειδικό μείγμα μπαχαρικών δηλαδή, που χρησιμοποιείται στην κερκυραϊκή παστιτσάδα, αποτελείται από 12 μπαχαρικά μεταξύ των οποίων γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο κι άλλα εννιά. Στην περίπτωση του Άντζουλου όμως, δυο μυστικά μπαχαρικά κάνουν τη διαφορά. Εννοείται ότι το ζυμαρικό που τον συνοδεύει είναι χοντρό μακαρόνι, αυτό με την τρύπα που κρατάει τη σάλτσα.
Παστίτσιο αλλιώς και γιουβέτσι αλλιώς στο Ethos
Ζησιμοπούλου 10, Γλυφάδα
Πακέρι, κοκκινιστό μοσχάρι, μπεσαμέλ γραβιέρας, μοσχοκάρυδο
Κριθαρώτο με μοσχαρίσια μάγουλα σε σούβλα, ένα πιάτο γεννημένο για χωριό και τζάκι.
Κόκορας χυλοπίτες στο Κιουζίν
Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι
Κρασάτος με χυλοπίτες. Σαν ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μία εποχή που οι γεύσεις ήταν αγνές, δυνατές, σπιτικές…
Κοτόπουλο τηγανιά στο Καστρομεζεδοπωλείο
Πολυτέκνων 80, Ίλιον
Ζεστή τηγανιά κοτόπουλο, συνοδεύεται με σος τυριών.
Πετεινός με μακαρόνι στο ΦΙΤΑ
Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος
Πετεινός, καυκαλήθρες, μυρώνια, χοντρό μακαρόνι. Το πιάτο για τα μεσημεριανά τραπέζια του Σαββατοκύριακου.
Τραγανή γουρουνοπούλα στο Gastone
Πραξιτέλους 43, Αθήνα
Μερικά πιάτα κ μερικές συνήθειες έχουν σταθερή αξία στο χρόνο.Τραγανή γουρουνοπούλα στη σούβλα με σάλτσα piccalilli.
Παστιτσάδα στο Γιαγιά Κουκού
Παναγή Σκουζέ 4, Αθήνα
Με κοτόπουλο ελληνικής εκτροφής, στριφτάρια, προσούτο αποξηραμένο & τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου.
