Περιεχόμενα
Εδώ και χρόνια έχουμε συνηθίσει τα πιο αγαπημένα αθηναϊκά μαγαζιά να… αποβιβάζονται στα νησιά κάθε καλοκαίρι. Ένα brunch spot στο Κουκάκι ανοίγει pop-up στη Σαντορίνη, ένα δημοφιλές cocktail bar από το Κολωνάκι «πιάνει» Μύκονο και πάει λέγοντας. Όμως φέτος, το trend κάνει reverse.
Γιατί κάποια ιδιαίτερα μαγαζιά, που κέρδισαν τις εντυπώσεις σε νησιωτικά χωριά και παραλίες, αποφάσισαν να φέρουν τον ήλιο και τις γεύσεις τους στην καρδιά της Αθήνας. Το αποτέλεσμα; Μια νέα, πιο αυθεντική γαστρονομική τάση, που παντρεύει την urban αισθητική με την ανεμελιά των Κυκλάδων.

Τα 3 μαγαζιά που ήρθαν στην Αθήνα με νησιώτικο αέρα
Godgilla umami street food: Από τη Σαλαμίνα στο Μαρούσι
Η Σαλαμίνα δεν είναι ο πρώτος προορισμός που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι burger, αλλά το Godgilla άλλαξε το παιχνίδι. Με όνομα που σε κάνει να χαμογελάς και φιλοσοφία βασισμένη στην πέμπτη γεύση -το umami-, το Godgilla προσγειώθηκε στο Μαρούσι φέρνοντας μαζί του φρέσκα υλικά, χειροποίητες sauces και συνταγές με τσαγανό.
Τα burgers του είναι πληθωρικά, το Provatina gourmet με κατσικίσιο τυρί και καρύδι αξέχαστο, ενώ το The G.O.A.T. με pulled γίδα και μαρμελάδα μπέικον είναι ένα ιδιαίτερο «γλυκό» burger που διχάζει… ευχάριστα. Ένα μαγαζί που δεν κάνει εκπτώσεις σε ποιότητα και γεύση -και ναι, ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα.
Γεωρ. Κοτζιά 2, Μαρούσι
Epos Burgers: Από την Αντίπαρο στη Γλυφάδα
Ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού στην Αντίπαρο με ροζ σακούλες και sold out βραδιές, και πλέον ήρθε Γλυφάδα για να μας μυήσει στο απόλυτο smash burger. Το Epos Burgers, δημιούργημα μιας παρέας foodies με εμπειρία στη γεύση και στο hospitality, είναι η πιο καλοκαιρινή αμερικανιά που έχουμε δει στην Αθήνα.
Μόλις δύο ζουμερά burgers, πατάτες-όνειρο και vibes που θυμίζουν βόλτα μετά το μπάνιο. Το Double Smashed Cheeseburger με χειροποίητα pickles και το House Special με spicy mayo είναι τόσο καλά εκτελεσμένα, που το μενού δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Αν η Αντίπαρος είχε burger ambassador, αυτός θα ήταν το Epos.
Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα
Kedros Cookhouse: Από την Πάρο στη Λυκόβρυση
Ο Kedros είναι το είδος του μαγαζιού που κάνει τους Παριανούς να το συζητούν στα σοκάκια. Μια μοντέρνα ταβέρνα με χαρακτήρα, πιάτα-μεζέδες που ξεφεύγουν από τα κλισέ και γεύσεις με ελληνικό DNA αλλά σοβαρή τεχνική. Ο Γιάννης Παρίκος μετέφερε την επιτυχημένη συνταγή του Kedros στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στη Λυκόβρυση, χωρίς να χαθεί τίποτα από την «ψυχή» του μαγαζιού.
Ο χώρος είναι κυριολεκτικά βγαλμένος από Κυκλαδικό décor Pinterest board, ενώ το μενού συνδυάζει τεχνική και αμεσότητα. Από τις βελούδινες αλοιφές (must η ταραμοσαλάτα με ξύσμα αβγοτάραχου) μέχρι τη smoked σαρδέλα για ουζομεζέ, όλα είναι τίμια, ποιοτικά και μερίδες… μπαμπάτσικες. Αν ψάχνεις νησιώτικο φαγητό χωρίς καράβι, εδώ είσαι.
Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου 70, Λυκόβρυση
Αναρωτιέσαι τι κοινό έχουν όλα αυτά τα μαγαζιά;
Η απάντηση είναι απλή: σέβονται το φαγητό, το νησί που τους «γέννησε» και τον Αθηναίο που τα ανακάλυψε. Το καλοκαίρι ήρθε νωρίτερα –και ήρθε για να μείνει, στη σειρά των μαγαζιών που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητά τους.