Είναι σίγουρα πολύ κλισέ να αναρωτιόμαστε για το αν το μέγεθος μετράει ή όχι, μιας και η απάντηση έχει δοθεί, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις όχι απλά μετράει, το αναζητάμε κιόλας. Τουλάχιστον, στα σουβλάκια. Διότι, ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ιδέα ενός πελώριου, και κυρίως, χορταστικού σουβλακιού, άλλωστε;

Η Αθήνα έχει κάνει μεγάλα βήματα ως προς αυτό το κομμάτι, όμως η μάχη με την επαρχία μοιάζει ακόμα να είναι άνιση. Τα σουβλάκια της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Κρήτης, έχουν την πρωτοκαθεδρία, ενώ εξ αυτών έχουν και την πρωτοτυπία να αποτελούν τα μεγαλύτερα της χώρας.

Αν ο δρόμος σε βγάλει κάποια στιγμή σε κάποια από τα παρακάτω μέρη και θέλεις να φας πιτόγυρα, τότε όπλισε τα σαγόνια και ετοιμάσου να δώσεις τη δική σου μάχη. Αν πάλι πεινάς και διαβάζεις τούτο το άρθρο, τότε το challenge να μην παραγγείλεις θα είναι δύσκολο.

Για πιτόγυρα στον Πρασσά στη Θεσσαλονίκη

Στη συμπρωτεύουσα τα πιτόγυρα (όχι, τυλιχτά) έχουν έτσι κι αλλιώς διπλάσιο μέγεθος. Οι Θεσσαλονικείς ξέρουν να τρώνε. Ένα σουβλατζίδικο, λοιπόν, που εκτός από το… δυνατό μέγεθος έχει και ποιότητα να σου τρέχουν τα σάλια, είναι ο Πρασσάς. Ένας έπος στο στομάχι σου. Βρίσκεται στη Μάρκου Μπότσαρη 89 και αν είσαι καλοφαγάς, τότε αυτό είναι το μέρος σου

Σουβλάκια

Για πραγματικά απολαυστικά σουβλάκια στα Καλαμιά της Δράμας

Όσοι ξέρουν, γνωρίζουν πως στο κέντρο της Δράμας υπάρχει ένα μέρος που πρωτίστως είναι γνωστό για το σουτζουκάκι του. Για να καταλάβετε, στην μακρόχρονη πορεία του ψητοπωλείου «Καλάμια», έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές και η φήμη του εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Δράμας και της Περιφέρειας. Τα πιτόγυρα του, πάντως, δεν πάνε πίσω και είναι εκτός από μεγάλα, απολαυστικά. Μάλιστα, μπορείς να τα συνδυάσεις και με ψωμί, για να γίνει ακόμα πιο μπαμπάτσικη η φάση. Βρίσκεται στη Λαμπριανίδου Λάμπρου 1.

Σουβλάκια εκτός Αθήνας

Για… σουβλάκια ή, πιο σωστά, πιτσόγυρα στον Βόλο

Στον Βόλο έχουν το προνόμιο της αποκλειστικότητας στο πιτσόγυρο. Το μαγαζί Makis Taste It έχει κάνει τη διαφορά. Πίτσα και γύρος σε ένα, τι άλλο να ζητήσει κανείς. Η πίτσα παίρνει τη θέση της πίτσας και μέσα ανακατευόνται υπέροχα όλα τα υλικά για να γίνουν τα τέλεια πιτ(σ)όγυρα. Θα το βρεις στη Δημητριάδος 126.

σουβλάκια

Στο Ηράκλειο κλέβουν τη δόξα της Βόρειας Ελλάδας με τα σουβλάκια τους

Μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να έχει την φήμη της ποσότητας και του μεγέθους, αλλά αυτό που γίνεται γενικά στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο, δεν έχει αντίπαλο. Εκεί δεν λένε σουβλάκια. Εκεί λένε μπιφτεκόπιτα, σουβλακόπιτα, γυρόπιτα. Όποιο κι αν είναι βέβαια το όνομα, η ουσία βρίσκεται στο μάτι και μετά στο στομάχι.

Δύο είναι τα ονόματα εδώ: Πετούσης και Γυρογωνία. Το ένα βρίσκεται στην οδό 62 Μαρτύρων 38 και το άλλο Χριστομιχάλη Ξυλούρη 51. Δεν θα πούμε τίποτε άλλο. Θα αφήσουμε τις φωτογραφίες και τα σουβλάκια να μιλήσουν από μόνες τους.

Εκτός από τους δύο, υπάρχει και η Χόβολη. Εκεί τα πιτόγυρα είναι χάρμα οφθαλμών, σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση είναι χάρμα γεύσης στο στομάχι. Τα πιτόγυρα εκεί είναι πραγματικά μεγάλα και η φάση είναι «the struggle is real». Λίγοι μπορούν να πάνε σε δεύτερο πιτόγυρο. Η Χόβολη βρίσκεται στην Πλατεία Δασκαλογιάννη στο Ηράκλειο, επομένως αν βρεθείτε το καλοκαίρι στο νησί, ξέρετε που να πάτε.

σουβλάκια