Η λίστα του Taste Atlas υμνεί την ελληνική κουζίνα και τη βάζει στη θέση που της αξίζει με 3 ελληνικά πιάτα με μοσχάρι ανάμεσα στα 99 καλύτερα της Ευρώπης.
Το Στιφάδο, που το έχουμε συναντήσει και σε άλλη λίστα του Taste Atlas ψηλά, βρίσκεται στην 11η θέση. Στην 24η θέση της λίστα του Taste Atlas βρίσκουμε το Σοφρίτο, το παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας και τέλος στην 72η θέση τον Καλόγερο, ένα από τα αγαπημένα πιάτα των κατοίκων της Νάξου.
Στιφάδο
Το στιφάδο είναι το ιδανικό μαγειρευτό πιάτο για μια κρύα μέρα του χειμώνα. Αν και τα συστατικά ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και από μάγειρα σε μάγειρα, τα βασικά είναι μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών, ντομάτας, κρασιού ή ξιδιού και μερικές φορές σκόρδου.
Ανάλογα με την περιοχή, κρέας όπως κατσίκι, κουνέλι, άγριος λαγός, σαλιγκάρια, πατσάς ή χταπόδι μπορούν να προστεθούν στο στιφάδο, αλλά γίνεται κυρίως με βόειο κρέας.
Άλλοι προτιμούν στο πιάτο να προσθέτουν μανιτάρια ή μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι. Το όνομα του πιάτου έχει ιταλική επιρροή καθώς προέρχεται από τη λέξη stufato, που σημαίνει στιφάδο στα ιταλικά.
Όταν το στιφάδο μαγειρεύεται, συνιστάται να το συνδυάσετε με ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο πλάι.
Σοφρίτο
Το σοφρίτο είναι ένα πιάτο με κρέας που γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας που τηγανίζεται αλευρωμένο σε λάδι και στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται με τρία συστατικά που δημιουργούν ισορροπία εντάσεων μεταξύ τους, το ξύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και λευκό κρασί. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο, με πηχτή, λευκή, βελούδινη σάλτσα.
Δεν θα το έλεγες και το ελαφρύτερο πιάτο για δίαιτα, αλλά αν καλομαγειρευτεί με το ελάχιστο λάδι που απαιτείται, δεν βαραίνει στο στομάχι. Συνίσταται την επομένη βέβαια, να κάνει κάποιος περί τα 40 χιλιόμετρα με ποδήλατο. Σε ανηφόρα. Τραγουδώντας Κερκυραϊκά τραγούδια!
Επειδή ο όρος σοφρίτο προέρχεται από την ιταλική γλώσσα, που σημαίνει σοτάρω, και ολόκληρο το νησί ήταν υπό ενετική κυριαρχία για αιώνες, πιστεύεται ότι το πιάτο ήταν εμπνευσμένο από την παραδοσιακή βενετσιάνικη κουζίνα. Το ελληνικό σοφρίτο συνοδεύεται συνήθως από ρύζι, πατάτες ή ψωμί με κρούστα.
Καλόγερος
Ο καλόγερος είναι από τα πιο φημισμένα πιάτα της Νάξου και θα κάνει το τραπέζι σας ξεχωριστό και ακαταμάχητο. Ο Πρόκειται για ένα ναξιώτικο πιάτο που παντρεύει τις μελιτζάνες ιμάμ με τα παπουτσάκια και το κοκκινιστό μοσχάρι με τα ακαταμάχητα τυριά του νησιού.
Οι μελιτζάνες κόβονται στη μέση και τηγανίζονται. Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω τους το μοσχαρίσιο κρέας, την Ξινομυζήθρα, τις φέτες ντομάτας και τα τυριά. Τα τοποθετούμε στο φούρνο και τα ψήνουμε μέχρι να λιώσει η γραβιέρα. Ο Καλόγερος σερβίρεται παραδοσιακά με τηγανητές πατάτες.
Το πιάτο πήρε το όνομά του από μια βουνοκορφή της Νάξου.
*Photo Credit: Shutterstock