Για να κατανοήσουμε το Bourbon ουίσκι, πρέπει πρώτα να εξερευνήσουμε την προέλευσή του. Το Bourbon είναι βαθιά ριζωμένο στην αμερικανική ιστορία, ανιχνεύοντας την καταγωγή του στα τέλη του 18ου αιώνα.

Όταν οι μετανάστες από την Ευρώπη έφταναν μαζικά στην Αμερική τον 17ο και τον 18ο αι., πήραν μαζί τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους. Ειδικά οι Σκοτσέζοι και οι Ιρλανδοί, έφεραν μαζί τους τη γνώση παραγωγής ουίσκι. Επειδή, όμως, οι πρώτες ύλες στη νέα τους πατρίδα ήταν διαφορετικές, αναγκάστηκαν να πειραματιστούν με ό,τι τους έδινε η γη.

Για καλή τους τύχη το καλαμπόκι, που υπήρχε εκεί πριν από την άφιξή τους, αποδείχθηκε ιδανικό για την παραγωγή του αγαπημένου τους ποτού. Το αποτέλεσμα, μάλιστα, ήταν μια εξαιρετική ποικιλία εξίσου ποιοτική με εκείνη της γενέτειράς τους.

Η ιστορία ξεκινά στο Κεντάκι, μια πολιτεία που φημίζεται για το πλούσιο σε ασβεστόλιθο νερό και το εύφορο έδαφος, ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια των σιτηρών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή bourbon.

Η ακριβής προέλευση του ονόματος «bourbon» αμφισβητείται κάπως, με αρκετές θεωρίες να κυκλοφορούν. Ο θρύλος λέει πως ονομάστηκε έτσι για να τιμήσουν τον Βουρβόνο βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο και τη δυναστεία του για τη βοήθεια που τους παρείχαν στον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Μια άλλη εκδοχή -πολύ πιο πεζή- λέει πως έτσι ονομάστηκε το ποτό που έφτιαχναν τα αποστακτήρια στη Bourbon Street της Λουϊζιάνα (επίσης ονομασμένη προς τιμήν του Λουδοβίκου, Louis στα γαλλικά) και το οποίο διαδόθηκε γύρω στο 1850.

Η διαδικασία απόσταξης του Bourbon

Στην καρδιά της παραγωγής Bourbon ουίσκι βρίσκεται μια σχολαστική διαδικασία απόσταξης που ζωντανεύει το πνεύμα. Η διαδικασία ξεκινά με την προσεκτική επιλογή των δημητριακών, συνήθως ενός συνδυασμού καλαμποκιού, σίκαλης, κριθαριού και σιταριού. Αυτοί οι κόκκοι αλέθονται και αναμιγνύονται με νερό για να δημιουργηθεί ένας πολτός, ο οποίος στη συνέχεια μαγειρεύεται και ζυμώνεται.

Η μαγιά εισάγεται στον πολτό, μετατρέποντας τα σάκχαρα σε αλκοόλ μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης. Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση, το υγρό αποστάζεται σε χάλκινους αποστακτήρες, ένα ζωτικό βήμα που διαχωρίζει τις ακαθαρσίες και συγκεντρώνει τις γεύσεις.

Το απόσταγμα που προκύπτει, γνωστό ως “white dog” ή “new make spirit”, παλαιώνεται στη συνέχεια σε απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια, επιτρέποντάς του να αναπτύξει τη χαρακτηριστική του γεύση με την πάροδο του χρόνου.

Το bourbon αναγνωρίστηκε το 1964 από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ως «διακριτικό προϊόν των Ηνωμένων Πολιτειών». Το Bourbon που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παράγεται στις ΗΠΑ από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι και να αποθηκεύεται σε νέο βαρέλι απανθρακωμένης βελανιδιάς.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το Straight Bourbon Whiskey όπου η παλαίωση γίνεται για τουλάχιστον δύο χρόνια, τα Bottled in Bond όπου το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει αποσταχθεί σε μία αποστακτική σεζόν, από έναν distiller σε ένα αποστακτήριο, υπάρχει το High Rye, το Wheated και άλλες παραλλαγές όπου η κάθε μία δίνει την δική της μαγεία σε αυτό το απόσταγμα.

Τα Bourbon που σας παρουσιάζουμε κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές και αν τα συναντήσετε σε ένα από τα ταξίδια σας, σας προτείνουμε να «συστηθείτε» μαζί τους.

10. Michter’s 25 – Τιμή: 9.090 δολάρια

bourbon

9. Maker’s Mark Cask Strength – Τιμή: 70 δολάρια

bourbon

8. Bulleit 10 Year Bourbon – Τιμή: 50 δολάρια

bourbon

7. Jefferson’s Ocean Aged at Sea – Τιμή: 77 δολάρια

bourbon

6. George T. Stagg 2023 – Τιμή: 1000 δολάρια

bourbon

5. Wild Turkey Master’s Keep Voyage – Τιμή: 380 δολάρια

bourbon

4. Angel’s Envy Port Finish – Τιμή: 44 δολάρια

bourbon

3. Four Roses Single Barrel – Τιμή: 48 δολάρια

bourbon

2. Elijah Craig Barrel Proof – Τιμή: 83 δολάρια

bourbon

1. Booker’s 30th Anniversary Bourbon – Τιμή: 1200 δολάρια

bourbon

Διαβάστε τη λίστα με τα 50 καλύτερα Bourbon του 21ου αιώνα ΕΔΩ.

Πηγή: Robbreport