Περιεχόμενα
Με ροζέ απόχρωση, ξινή καρδιά και ευχάριστη πικράδα, το Paper Plane είναι το κοκτέιλ που όλοι θέλουν φέτος στο ποτήρι τους.
Το δημοφιλές site Food52 το ανακήρυξε επίσημα «ποτό της χρονιάς» για το 2025, επιβεβαιώνοντας κάτι που οι μπάρμαν –κι οι θαμώνες– ήξεραν ήδη: ότι αυτό το αλκοολούχο μείγμα ισορροπεί με μαεστρία το γλυκό, το πικρό και το ξινό.

Από πού κρατάει το… shaker του;
Το Paper Plane γεννήθηκε το 2007 στο ιστορικό πλέον Milk & Honey, που σήμερα λέγεται Attaboy, στο Lower East Side της Νέας Υόρκης. Ο δημιουργός του, Sam Ross, εμπνεύστηκε το όνομα από το indie-rap hit της M.I.A., Paper Planes, και το περιεχόμενο από ένα μπουκάλι Amaro Nonino που του είχε χαρίσει ένας φίλος.
Τότε, το είχε σχεδιάσει για ένα μπαρ στο Σικάγο – το The Violet Hour. Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, το signature κοκτέιλ του έχει ξεπεράσει κάθε γεωγραφικό όριο. Σερβίρεται σε κάθε σοβαρό μπαρ, κυκλοφορεί και εμφιαλωμένο για οικιακά bar carts, και έχει γίνει αγαπημένο από millennials, gen Z, mixologists και αρχάριους.
Τι κάνει το Paper Plane τόσο ξεχωριστό;
Όπως λέει ο ίδιος ο Ross:
«Δεν μοιάζει με κανένα από τα συστατικά του μεμονωμένα. Είναι το άθροισμά τους που το κάνει τόσο μοναδικό». Η συνταγή είναι απλή, 4 υλικά σε ίσα μέρη –ένας παράδεισος για όσους αγαπούν τα «εύκολα αλλά wow» κοκτέιλ.
• Μπέρμπον • Amaro Nonino • Aperol • Φρέσκος χυμός λεμονιού
Απλά shake με πάγο, serve σε coupe, και voilà: έχεις ένα ποτό που παίζει με τις αισθήσεις και σε κάνει να λες «ναι» στο επόμενο γύρο.

Το μυστικό; Ισορροπία και στυλ
Το Paper Plane δεν είναι βαρύ, ούτε ιδιαίτερα γλυκό. Δεν είναι κλασικό whiskey cocktail τύπου Manhattan ή Old Fashioned – είναι πιο ανάλαφρο, πιο ξύπνιο, με funky χαρακτήρα και pop επίγευση. Και κάπως έτσι κατάφερε να ξεφύγει από τη φάση «insider tip» και να γίνει mainstream hit, χωρίς να χάσει τη φινέτσα του.
Η χαρακτηριστική ροζ-κοραλί απόχρωση και ο πλούσιος αφρός του είναι τα σήματα κατατεθέντα.
Αν κάτι πάει λάθος στην παρασκευή, φαίνεται αμέσως –κι αυτό του δίνει ένα prestige χαρακτήρα ακόμα και μέσα στην απλότητά του.
Ένα ποτό με πολιτογράφηση Νέας Υόρκης και ψυχή ιταλική
Αν και πρωτοεμφανίστηκε στο Σικάγο, ο Ross το δηλώνει ξεκάθαρα: «Το Paper Plane έχει διαβατήριο Νέας Υόρκης».
Παράλληλα, έβαλε για τα καλά το Amaro Nonino στον χάρτη των σύγχρονων μπαρ. Η Francesca Bardelli Nonino, έκτης γενιάς αποσταγματοποιός, δηλώνει περήφανη, αφού η συνταγή του λικέρ βασίζεται σε οικογενειακή παρακαταθήκη από το Φρίουλι της Ιταλίας.
«Το Paper Plane παντρεύει την ιταλική κουλτούρα με την αμερικανική αισθητική», λέει η ίδια – και έχει δίκιο. Το αποτέλεσμα είναι τόσο εθιστικό, που στις ΗΠΑ διοργανώθηκε ήδη η πρώτη Paper Plane Week στο Attaboy.
Η νέα απογείωση: το Mosquito
Ο Sam Ross δεν επαναπαύεται. Αυτή τη στιγμή προωθεί τη νέα του δημιουργία, το Mosquito, με mezcal, Campari, φρέσκο τζίντζερ και λεμόνι – ένα πιο καπνιστό, πικάντικο αδελφάκι του Paper Plane. Αλλά προς το παρόν, το αυθεντικό παραμένει το talk of the town. «Με ξαφνιάζει λίγο. Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές», παραδέχεται ο Ross.

Πώς θα φτιάξεις το δικό σου Paper Plane;
Ετοίμασε τα υλικά και… ready for drink:
Υλικά (ίσα μέρη 22 ml / ¾ oz):
• Bourbon • Amaro Nonino • Aperol • Φρέσκος χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
1. Ρίξε τα όλα σε shaker με πάγο. 2. Ανακίνησε δυνατά μέχρι να παγώσει καλά το σέικερ. 3. Σούρωσε σε ποτήρι coupe. 4. Σέρβιρε χωρίς γαρνιτούρα – η γεύση αρκεί.
Το Paper Plane δεν είναι απλώς ένα κοκτέιλ. Είναι ένας ύμνος στη μιξολογική δημιουργικότητα, ένα tribute στην απλότητα και την ισορροπία. Και φέτος, είναι το ποτό που όλοι θα μιλάμε για αυτό – και θα το πίνουμε ξανά και ξανά.