Ακολουθώντας εδώ και καιρό τα αφιερώματα του Taste Atlas στις κουζίνες του κόσμου, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε απορήσει με την απόδοση κάποιων πιάτων στην ελληνική γαστρονομία. Η λίστα με τα καλύτερα όσπρια είναι ένα από τα παραδείγματα που προκαλούν εντύπωση – και περηφάνια.
Τα ελληνικά όσπρια κυριαρχούν, με τις τρεις πρώτες θέσεις να ανήκουν σε ελληνικά προϊόντα. Η παρουσία της Ελλάδας στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ιδιαίτερα ισχυρή: τέσσερα ελληνικά όσπρια βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, ενώ συνολικά δέκα κατατάσσονται μέχρι και την 59η θέση.
Προφανώς, τα κορυφαία όσπρια στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Altas είναι η Φάβα Σαντορίνης. Τη δεύτερη θέση και τρίτη θέση καταλαμβάνουν επίσης ελληνικά προϊόντα: Τα Φασόλια γίγαντες Πρεσπών στην 2η θέση, και τα Φασόλια Πλακέ Πρεσπών στην 3η θέση. Τα φασόλια γίγαντες Καστοριάς βρίσκονται στην 6η θέση και η φάβα Φενεού στην 13 θέση.
Στην 17η θέση βρίσκουμε τα Φασόλια βανίλιες Φενεού, στην 18η θέση, τα Φασόλια Κάτω Νευροκοπίου, στην 19η θέση, τα Φασόλια γίγαντες Κάτω Νευροκοπίου, στην 26η θέση, τους γίγαντες, στην 31η θέση, τη Φακή Ελγούβης.
Φάβα Σαντορίνης
Από την αρχαιότητα, το φυτό (Λάθυρος ο Κλύμενος) Lathyrus clymenum καλλιεργείται αποκλειστικά στα νησιά Σαντορίνη, Θήρα, Θηρασιά, Παλαιά Καμένη, Νέα Καμένη, στο νομό Κυκλάδων αποκλειστικά για την παραγωγή φάβας Σαντορίνης.
Αυτά τα νησιά έχουν πολύ ζεστό και ξηρό κλίμα και ηφαιστειακό έδαφος, που δίνουν σε αυτό το προϊόν τον μοναδικό χαρακτήρα του. Η φάβα Σαντορίνης, που συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά ελληνικά προϊόντα – είναι αποξηραμένα, αποφλοιωμένα και θρυμματισμένα εμβρυϊκά φύλλα που έχουν κιτρινωπό χρώμα και σχήμα πεπλατυσμένων δίσκων.
Αφού αφαιρεθούν οι φλοιοί και διαχωριστούν οι σπόροι, το προϊόν συσκευάζεται για να αποφευχθεί η απορρόφηση υγρασίας.

Φασόλια γίγαντες Πρεσπών
Τα φασόλια γίγαντες Πρεσπών καλλιεργούνται στην περιοχή των Πρεσπών (δήμοι Μικρολίμνης, Καριών, Λεύκωνος, Πεντατέως, Λαιμού Αγ. Γερμανού, Αγ. Αχίλλειου, Βροντήρου και Καλλιθέας) στο νομό Φιορίνας.
Αυτά τα μεγάλα φασόλια, που συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά ελληνικά προϊόντα, καλλιεργούνται σε αυτήν την περιοχή από τον 16ο αιώνα. Έχουν ένα λεπτό, λείο, λευκό δέρμα και ένα χαρακτηριστικό σχήμα νεφρού.
Το μοναδικό μικροκλίμα και η σύσταση του εδάφους στην περιοχή των Πρεσπών είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους τα φασόλια αυτά είναι τόσο πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τόσο χαμηλά σε χοληστερόλη και λιπαρά.

Φασόλια Πλακέ Πρεσπών

Πρόκειται για μια ποικιλία του κοινού φασολιού που καλλιεργείται στις αγροτικές περιοχές της περιοχής Πρεσπών του νομού Φιορίνας. Τα φασόλια πλακέ οφείλουν τις εξαιρετικές οργανοληπτικές τους ιδιότητες στο μοναδικό μικροκλίμα και το ζεστό και εύφορο έδαφος της περιοχής.
Καλλιεργούνται εδώ από τον 16ο αιώνα και διακρίνονται εύκολα από το μεγάλο μέγεθος και το λευκό χρώμα τους. Τα Φασόλια πλακέ Φλώρινας είναι λεπτά. Όταν μαγειρεύονται, είναι πολύ τρυφερά και πλούσια σε γεύση. Λόγω της κρεμώδους υφής τους.
*Πηγή: Taste Atlas
*Photo Credit: Shutterstock