Η Ελλάδα είναι γνωστή για την κουζίνα της με τα παραδοσιακά εδέσματα να ξετρελαίνουν τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο κάθε γωνιά της χώρας.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά όσων δοκιμάσουν κάποιες από τις γεύσεις της κατέχει ένα πιάτο με ψάρι στο οποίο κάνει αφιέρωμα το Taste Atlas.

Το Taste Atlas είναι γνωστό για τις λίστες που δημοσιεύει, με τα καλύτερα πιάτα του κόσμου αλλά και τις καλύτερες κουζίνες. Σε αφιέρωμα που έχει κάνει για τα 100 καλύτερα πιάτο με ψάρι ξεχωρίζουν τρία Ελληνικά. Στην 31η θέση βρίσκεται ο Μπακαλιάρος, στην 87η θέση βρίσκεται η Λακέρδα και τέλος στην 99η θέση βρίσκεται η Ψαρόσουπα.

Μπακαλιάρος

πιάτο με ψάρι

Αν και ο όρος μπακαλιάρος αναφέρεται στο ψάρι του μπακαλιάρου, οι Έλληνες τον χρησιμοποιούν κυρίως για να περιγράψουν ένα ιδιαίτερο πιάτο με ψάρι. Πρόκειται για χρυσαφένιους και τραγανούς κεφτέδες μπακαλιάρου.

Tips για τηγανητό μπακαλιάρο

Για να βγει ο τηγανητός μπακαλιάρος όπως τον ονειρεύεστε να θυμάστε τα εξής:

  1. Ο μπακαλιάρος που προορίζεται για τηγάνι πρέπει να είναι σχετικά χονδρός και όχι λεπτός. Να έχει αρκετό, δηλαδή, ψαχνό, για να μη στεγνώσει.
  2. Το κουρκούτι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ γύρω του – στόχος δεν είναι να εξαφανιστεί το ψάρι μέσα στο χυλό, αλλά να αποκτήσει ένα ωραίο, τραγανό περίβλημα.
  3. Στο τηγάνισμα δεν πρέπει να στοιβάζονται πολλά μπακαλιαράκια μαζί γιατί όταν ακουμπουν και πιέζουν το ένα το άλλο δεν τηγανιζονται σωστά και ομοιόμορφα.
  4. Το λάδι πρέπει να είναι καυτό για να τηγανιστούν τα κομμάτια του μπακαλιάρου γρήγορα (όχι να «βράζουν»).

Ο τηγανητός μπακαλιάρος συνοδεύετε από σκορδαλιά. Αν και είναι ένα πιάτο με ψάρι το οποίο τρώγεται όλο το χρόνο, στην Ελλάδα απολαμβάνουμε αυτό το πιάτο συνήθως στις 25 Μαρτίου.

Λακέρδα

πιάτο με ψάρι

Εξίσου δημοφιλές στην Ελλάδα και την Τουρκία, η Λακέδρα είναι ωμό ψάρι τουρσί που συνήθως παρασκευάζεται από παστωμένο φιλέτο παλαμίδας ενός έτους που μεταναστεύει μέσω του Βοσπόρου. Πρόκειται για ένα σκληρό ψάρι παρόμοιο με τον τόνο και το σκουμπρί.

Οι μερίδες από το φιλέτο είναι αποστεωμένες, εμποτισμένες με άλμη, όπου στη συνέχεια αλατίζονται και ζυγίζονται για περίπου μια εβδομάδα. Στη συνέχεια είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή μπορεί να αποθηκευτούν μέσα σε ελαιόλαδο. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ένα μεγάλο σκουμπρί ή ένας μικρός τόνος αντί για φιλέτο.

Στην Ελλάδα, η λακέρδα συνήθως σερβίρεται ως μεζές, με φέτες κρεμμυδιού. Ο χυμός λεμονιού και το ελαιόλαδο είναι συνηθισμένα αλλά χρησιμοποιούνται ως συνοδευτικά.

Στην Τουρκία συνήθως σερβίρεται ως μεζές, με φέτες κόκκινου κρεμμυδιού, ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι. Συνοδεύεται γενικά με ρακί.

Ψαρόσουπα

πιάτο με ψάρι

Η ελληνική ψαρόσουπα είναι ένα απλό πιάτο με ψάρια – συνήθως μπαρμπούνια, το λυθρίνια, ο μπακαλιάρος ή το κοκκινόψαρο – ποσέ με λαχανικά. Τις περισσότερες φορές μέσα στη ψαρόσουπα βάζουμε καρότα, σέλινο και κρεμμύδια, ή πράσα, σκόρδο και πατάτες.

Μόλις μαγειρευτεί, το ψάρι αφήνεται στην άκρη ενώ ο ζωμός βράζεται με ρύζι. Πολύ συχνά, ένα αυγό χτυπημένο με χυμό λεμονιού αναδεύεται στο ζωμό, κάνοντας την ψαρόσουπα ένα χορταστικό, αλλά εκπληκτικά ελαφρύ πιάτο.

Πηγή: Taste Atlas

Photo Credit: Shutterstock