Το μπέργκερ δεν μπορείς να το αποκαλέσεις «παραδοσιακό» ελληνικό φαγητό. Μπορεί να το αγαπήσαμε και να το αγαπάμε ακόμα, αλλά είναι ξενόφερτο. Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχει μια περιοχή που μπορεί να κολλήσει με υπερηφάνεια την ταμπέλα της παράδοσης στα μαγαζιά που προσφέρουν μπέργκερ, αυτή δεν είναι άλλη από τα νότια προάστια.

Η βάση και τα μπέργκερ

Η αμερικανική βάση του Ελληνικού και η παρουσία μεγάλης αμερικανικής κοινότητας στην περιοχή βοήθησε στο να ανθίσει η κουλτούρα του μπέργκερ στην Ελλάδα. Η οποία τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν ατόνησε, αλλά ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, με πολλές και διαφορετικές επιλογές σε γεύσεις και γαστρονομική άποψη. Στα νότια προάστια η βόλτα απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύεται με μπιφτέκι ανάμεσα σε δύο ψωμάκια. Επιλογές υπάρχουν πολλές.

μπέργκερ νότια προάστια

Queen

Δεν μπορείς να μην ξεκινήσεις απ’ αυτό. Παρόν στην γατρονομική νύχτα της Γλυφάδας εδώ και 45 χρόνια, από το 1978, ήταν το πρώτο αυθεντικό μπεργκεράδικο που άνοιξε στην περιοχή. Τα πρωτοεμφανιζόμενα τότε χάμπεργκερ και οι βάφλες έφεραν επανάσταση και… ουρές από παραγγελίες. Μετά από τόσα χρόνια και τόσο ανταγωνισμό, παραμένει στις επάλξεις με βασικό όπλο τη γεύση που παραμένει όπως παλιά. Αγνές πρώτες ύλες και ανοιχτή κουζίνα, να βλέπεις να φτιάχνουν το δικό σου μπέργκερ. Από τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Είναι αυτό που λέμε… παλιό αλλά (πολύ) καλό.

Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, τηλ. 210-8980332

Sin Burger

Αν έχετε πολύ ανοιχτούς ορίζοντες σχετικά με το τι σημαίνει μπέργκερ και τι (πρέπει να) περιέχει, αυτό είναι το μέρος σας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα απολύτως customized μπέργκερ, με τα υλικά της προτίμησής σας διαλεγμένα από μια πολύ μεγάλη ποικιλία. Μέχρι αστακό περιέχει το μενού. Φυσικά μπορεί να μην περιέχει καθόλου κρέας (ή κρεατικό), οπότε είναι το αγαπημένο μπεργκεράδικο των χορτοφάγων. Για όσους μένουν πιστοί στις παραδοσιακές γεύσεις το King Size μπέργκερ καλύπτει όλα τα γούστα. Σερβίρονται και κοκτέιλ, άλλωστε η επίσημη ονομασία του είναι burger bar.

Αγίου Αλεξάνδρου 26, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9821112

Just Burgers

Το’ χουν χαρακτηρίσει «το καλύτερο μπιφτέκι της Αθήνας». Ο τίτλος είναι πολύ βαρύς, οι ιδιοκτήτες τον αποδέχονται, αλλά χωρίς έπαρση. Ίσα-ίσα, που δουλεύουν για να καλυτερεύουν και να ανανεώνουν το μενού. Κάθε μήνα εμπλουτίζεται με μια καινούργια πρόταση γεύσης, με ναυαρχίδα πάντως το κρέας, που είναι ζουμερό και τραγανό μαζί (το καταφέρνουν!) και μια σειρά υλικών που απογειώνουν τη γεύση. Πειραματίζονται με διάφορες σάλτσες και έντονες γεύσεις, οπότε είναι ιδανικό μέρος και για τολμηρούς.

Βασιλέως Γεωργίου 10 & Λαοδίκης, Γλυφάδα τηλ.  210-9680350

American Burger

Όνομα και πράμα. Ταξίδι στην Αμερική του 1950 και το 1960, όχι μόνο μέσω της γεύσης, αλλά και της διακόσμησης (με πολυτελή αυτοκίνητα εποχής ανάμεσα στα τραπέζια), και των θεματικών βραδιών μετά μουσικής και τραγουδιού. Ολοκληρωμένη εμπειρία, που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή από το μενού. Κι όπως καθετί αμερικάνικο, οι υπερβολές είναι καθημερινότητα: Υπάρχει επιλογή μπέργκερ με τριπλό (!) μπιφτέκι, να τρώτε, να τρώτε, και να μην τελειώνει. Και μπόλικα συνοδευτικά, από πατάτες κάντρι μέχρι γαβάθες με μαγιονέζα, αυγά τηγανητά, τέτοιες ομορφιές.

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4 (παράδρομος), Ελληνικό τηλ. 210-9629996

Wynwood

Κι αν στο προηγούμενο μεταφέρεστε στον χρόνο, στο Wynwood μεταφέρεστε στον τόπο: Η ιστοσελίδα του μαγαζιού μας προτρέπει να εξερευνήσουμε τους «πολύχρωμους τοίχους» εκτός από το μενού, με λογική που παραπέμπει στο σημερινό Μαϊάμι της Φλόριντα. Τα ονόματα των μπέργκερς παραθέτουν σε οδούς και τοποθεσίες στην πόλη. Υπάρχει πληθώρα επιλογών, αλλά τα βασικά συστατικά παραμένουν ίδια: Τσένταρ, πίκλες, κρεμμύδι, ντομάτα, μαγιονέζα και φυσικά το ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Μπορείτε να κάνετε το γεύμα σας όσο πικάντικο θέλετε.

Φοίβης 15, Γλυφάδα, τηλ. 210-8942193

The Burger Joint

Από τις παραδοσιακές επιλογές για μπέργκερ το μαγαζί της Γλυφάδας (πλέον υπάρχει και αδελφάκι στην περιοχή του Νέου Ψυχικού). Πήγαν το πράγμα ένα βήμα παραπέρα, δεν έμειναν στην επιτυχία που τους πρόσφερε η εμπειρία και η τεχνογνωσία που απέκτησαν στα ψωμάκια. Το μενού έχει μπόλικες επιλογές, από τις παραδοσιακές μέχρι τις πιο ακραίες, για όσους έχουν την διάθεση να πειραματιστούν με τον ουρανίσκο τους. Υπάρχει και η spicy επιλογή, που επιτρέπει να αλλάξετε τη γεύση του αγαπημένου σας μπέργκερ προς το… καυτότερο.

Πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα τηλ. 210-8940260