Αν νομίζεις ότι το φαγητό τελειοποιείται μόνο με το σωστό ψήσιμο ή την τέλεια μαρινάδα, σκέψου το ξανά. Όσοι παίρνουν στα σοβαρά τη γεύση, ξέρουν ότι μια καλά επιλεγμένη σάλτσα μπορεί να απογειώσει κάθε μπουκιά. Όμως… τη διατηρείς σωστά;

Βάζεις κι εσύ την κέτσαπ στο ψυγείο; Ξανασκέψου το! - Το μυστικό για ασφαλές φαγητό είναι... στην αποθήκευση

Η αποθήκευση των σαλτσών δεν είναι απλώς θέμα τάξης στην κουζίνα, αλλά αφορά άμεσα τη γεύση, τη διάρκεια ζωής και την ασφάλεια του φαγητού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του οργανισμού Which? και τη διατροφολόγο δρ Σάρα Σένκερ, πολλοί από εμάς κάνουμε σημαντικά λάθη. Ήρθε η ώρα να μάθεις τι ανήκει στο ψυγείο, τι στο ντουλάπι και –spoiler alert!!!– πού πρέπει να μένει πραγματικά η κέτσαπ.

Βάζεις κι εσύ την κέτσαπ στο ψυγείο; Ξανασκέψου το! - Το μυστικό για ασφαλές φαγητό είναι... στην αποθήκευση

Αυτό το φαγητό δεν αντέχει χωρίς ψυγείο

Ποιες είναι οι σως και τα καρικεύματα που είναι σωστότερο να συντηρούνται στο ψυγείο και για ποιο λόγο;

Μαγιονέζα

Μπορεί να περιέχει ξύδι, αλλά όχι αρκετό για να «κρατήσει» εκτός ψυγείου. Η παστερίωση προσφέρει ασφάλεια, αλλά η ψύξη είναι απαραίτητη. Αφού την ανοίξεις, μην το ρισκάρεις –κράτησέ την στο ψυγείο και κατανάλωσέ την εντός δύο μηνών.

Πέστο

Με ξηρούς καρπούς, βασιλικό και σκόρδο, η πέστο είναι ευάλωτη στην ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων –ακόμη κι αν δεν τα βλέπεις. Η αφλατοξίνη, για παράδειγμα, δεν έχει γεύση ή οσμή. Αν θέλεις το φαγητό σου να είναι πραγματικά ασφαλές, βάλε το πέστο στο ψυγείο και κατανάλωσέ το εντός μίας εβδομάδας από το άνοιγμα.

Σως σαλάτας

Παρά τα συντηρητικά, περιέχει αυγό ή/και γαλακτοκομικά που μπορούν να αλλοιωθούν. Οι συσκευασίες τύπου «ranch», Caesar ή blue cheese χρειάζονται ψυγείο, ακόμη κι αν δεν το αναφέρει ρητά η ετικέτα. Αν την αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για ώρες, πέτα την.

Σιρόπι σφενδάμου

Γλυκό, αλλά όχι αθάνατο. Αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να εμφανίσει επιφάνεια με μούχλα. Αν αυτό σου συμβεί, πέτα το –δεν αφαιρείς απλώς το πάνω στρώμα. Οι Καναδοί το αποθηκεύουν πάντα στο ψυγείο και ξέρουν από φαγητό!

Σάλτσα ταρτάρ

Αυγο-μαγιονεζένια και ευπαθής. Αν δεν τη χρησιμοποιείς καθημερινά (π.χ. με ψάρι ή burgers), αποθήκευσέ τη στο ψυγείο και μην ξεχάσεις να την καταναλώσεις εντός 4-6 εβδομάδων από το άνοιγμα.

Βάζεις κι εσύ την κέτσαπ στο ψυγείο; Ξανασκέψου το! - Το μυστικό για ασφαλές φαγητό είναι... στην αποθήκευση

Αυτό το φαγητό είναι για το ντουλάπι

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σως και καρυκεύματα που μπορούν να διατηρηθούν χωρίς ψυγείο και κάποια αποτελούν και έκπληξη. Για να δούμε τι μπορεί να μείνει εκτός ψύξης λοιπόν:

Κέτσαπ

Η μεγάλη διαμάχη: ψυγείο ή ντουλάπι; Η απάντηση: και τα δύο! Το οξικό περιβάλλον της ντομάτας και το ξύδι την προστατεύουν. Αν τη θες κρύα με τις πατάτες, βάλε την στο ψυγείο. Αν την απολαμβάνεις σε θερμοκρασία δωματίου –κανένα πρόβλημα. Εμείς λέμε: φαγητό με ευελιξία.

Μέλι

Το μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει στο ψυγείο και δεν το αξίζει. Είναι από τη φύση του αντιβακτηριακό. Ένα σκοτεινό ντουλάπι είναι το μόνο που χρειάζεται. Έχει βρεθεί μέλι σε αιγυπτιακούς τάφους… και ακόμα τρωγόταν!

Σάλτσα μέντας

Με βάση το ξύδι, δεν κινδυνεύει. Αν όμως τη χρησιμοποιείς μόνο στις γιορτές με το αρνί, καλό είναι να την έχεις στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τουρσί

Το ξύδι και το αλάτι λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά. Είτε πρόκειται για αγγουράκια, κρεμμύδια ή πιπεριές, μπορείς να τα κρατάς εκτός ψυγείου –αν είναι καλά σφραγισμένα.

Ελαιόλαδο

Στο ψυγείο γίνεται… βούτυρο. Προτίμησε ένα ντουλάπι μακριά από φως και θερμότητα. Και αν είναι έξτρα παρθένο, ακόμη καλύτερα για το φαγητό σου.

Σάλτσα σόγιας (Soy sauce)

Η υψηλή ποσότητα αλατιού τη συντηρεί φυσικά. Όσες έχουν ζυμωθεί παραδοσιακά, όπως οι ιαπωνικές, αντέχουν ακόμη περισσότερο εκτός ψυγείου. Θες καθαρή γεύση και βαθύ χρώμα; Τότε ίσως το ψυγείο να είναι για σένα.

Βάζεις κι εσύ την κέτσαπ στο ψυγείο; Ξανασκέψου το! - Το μυστικό για ασφαλές φαγητό είναι... στην αποθήκευση

Τσάτνεϊ μάνγκο

Ξύδι, ζάχαρη και μπαχαρικά κάνουν θαύματα. Μπορεί να παραμείνει στο ντουλάπι έως και 6 μήνες μετά το άνοιγμα, αν χρησιμοποιείς πάντα καθαρό κουτάλι. Λειτουργεί υπέροχα με κάρυ –δοκίμασέ το!

Ξύδι βύνης

Είναι από τα πιο σταθερά προϊόντα. Μπορείς να το ξεχάσεις για χρόνια στο ράφι και πάλι θα είναι ασφαλές για χρήση.

Σάλτσα καυτερής πιπεριάς

Η capsaicin (καψαϊκίνη) και το ξύδι τη διατηρούν για καιρό. Αν σου αρέσει το φαγητό σου να «καίει», κράτα την στο ντουλάπι για άμεση πρόσβαση.

Σάλτσα Worcestershire

Με ζύμωση, αντέχει. Αν όμως την ξεχνάς για μήνες, η οξείδωση στο στόμιο του μπουκαλιού μπορεί να επηρεάσει τη γεύση.

Μουστάρδα

Αγγλική ή γαλλική, η μουστάρδα αντέχει εκτός ψυγείου λόγω του ξυδιού και του αλατιού. Ωστόσο, στο ψυγείο διατηρεί πιο ζωηρό το χρώμα και το άρωμα. Δική σου η επιλογή –εσύ ξέρεις πώς θες το φαγητό σου.

Βάζεις κι εσύ την κέτσαπ στο ψυγείο; Ξανασκέψου το! - Το μυστικό για ασφαλές φαγητό είναι... στην αποθήκευση

Tip: Δώσε βάση στην ετικέτα

Ό,τι και να λέμε, η ετικέτα παραμένει οδηγός. Αν αναφέρει «διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα», ακολούθησέ το –ειδικά σε προϊόντα με γαλακτοκομικά ή αυγά. Αν λέει «σε δροσερό και ξηρό μέρος», το ντουλάπι είναι ΟΚ.

Το φαγητό δεν είναι απλώς θέμα γεύσης –είναι και θέμα επιστήμης. Το πού αποθηκεύεις τις σάλτσες σου επηρεάζει άμεσα το φαγητό που σερβίρεις, την ποιότητα των πρώτων υλών και, φυσικά, την υγεία σου.

Κάνε λοιπόν μια μικρή… αναδιοργάνωση. Ρίξε μια ματιά στο ντουλάπι και στο ψυγείο σου. Αν αγαπάς το φαγητό, θα αγαπήσεις και τη σωστή αποθήκευση. Γιατί τελικά, το φαγητό δεν είναι μόνο απόλαυση –είναι και φροντίδα.

Πηγή: Daily mail