Η Ελλάδα είναι γνωστή για την κουζίνα της με τα παραδοσιακά εδέσματα να ξετρελαίνουν τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο κάθε γωνιά της χώρας.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά όσων δοκιμάσουν κάποιες από τις γεύσεις της κατέχει ένα πιάτο με κρέας στο οποίο κάνει αφιέρωμα το Taste Atlas.

Το Taste Atlas είναι γνωστό για τις λίστες που δημοσιεύει, με τα καλύτερα πιάτα του κόσμου αλλά και τις καλύτερες κουζίνες. Σε αφιέρωμα που έχει κάνει για τα 100 καλύτερα πιάτο με κρέας ξεχωρίζει ένα Ελληνικό. Στην 76η θέση βρίσκεται το Σοφρίτο.

Το Σοφρίτο

Το μόνο ελληνικό πιάτο με κρέας που βρίσκεται στα 100 καλύτερα του κόσμου: Είναι νησιώτικο, λίγοι το έχουν δοκιμάσει και το ξέρουν

Το σοφρίτο είναι ένα πιάτο με κρέας που γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας που τηγανίζεται αλευρωμένο σε λάδι και στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται με τρία συστατικά που δημιουργούν ισορροπία εντάσεων μεταξύ τους, το ξύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και λευκό κρασί. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο, με πηχτή, λευκή, βελούδινη σάλτσα.

Δεν θα το έλεγες και το ελαφρύτερο πιάτο για δίαιτα, αλλά αν καλομαγειρευτεί με το ελάχιστο λάδι που απαιτείται, δεν βαραίνει στο στομάχι. Συνίσταται την επομένη βέβαια, να κάνει κάποιος περί τα 40 χιλιόμετρα με ποδήλατο. Σε ανηφόρα. Τραγουδώντας Κερκυραϊκά τραγούδια!

Επειδή ο όρος σοφρίτο προέρχεται από την ιταλική γλώσσα, που σημαίνει σοτάρω, και ολόκληρο το νησί ήταν υπό ενετική κυριαρχία για αιώνες, πιστεύεται ότι το πιάτο ήταν εμπνευσμένο από την παραδοσιακή βενετσιάνικη κουζίνα. Το ελληνικό σοφρίτο συνοδεύεται συνήθως από ρύζι, πατάτες ή ψωμί με κρούστα.

Υλικά για 4 μερίδες

-1000 γρ μοσχάρι (κιλότο ή νουά)
-3 κ.σ. αλεύρι
-1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-Ελαιόλαδο
-1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι άσπρο ή κόκκινο
-1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
-Άλατι, πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

1. Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει το κρέας σε λεπτές φέτες, φιλέτα 1 εκ., διαφορετικά μπορούμε να το κόψουμε και μόνοι μας. Πλένουμε τα φιλέτα, τα σουρώνουμε και τα ταμπονάρουμε να φύγει το περιττό νερό.

2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, το αφήνουμε λίγο να κάψει. Αλευρώνουμε τα φιλέτα και τα τοποθετούμε κάθε φορά από λίγα για να μην πέσει η θερμοκρασία και σκληρύνει το κρέας μας.

Τα αφήνουμε 3 με 4 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το φέρνουμε λίγο γύρω και το σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε και το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί, βάζουμε τον μαϊντανό και έπειτα το κρέας, αλάτι, πιπέρι και νερό ανάλογο.

3. Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για μία ώρα. Το συνοδεύουμε με ρύζι (όπως έχω στη φωτό) με πουρέ, πατάτες τηγανιτές. Καλή Όρεξη!

Η πεντάδα με τα καλύτερα πιάτα με κρέας

Πικάνχα

Το μόνο ελληνικό πιάτο με κρέας που βρίσκεται στα 100 καλύτερα του κόσμου: Είναι νησιώτικο, λίγοι το έχουν δοκιμάσει και το ξέρουν

Το Πικάνχα είναι ένα φρέσκο κομμάτι βοείου κρέατος που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Βραζιλία. Στις ΗΠΑ, ονομάζεται καπάκι κόντρα φιλέτο, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γνωστό ως καπάκι «σκουπιδιών». Το Πικάνχα βρίσκεται στην πίσω πλευρά του ζώου, πάνω από τον γλουτό.

Χρησιμοποιείται κυρίως για τσουράσκο – το κρέας πρώτα ψήνεται στη σχάρα και στη συνέχεια κόβεται σε φέτες. Αυτό το κομμάτι κρατά πολύ λίγο λίπος στο κρέας, οπότε πρέπει να μαγειρευτεί τέλεια για να μην το κάνει σκληρό. Στη Βραζιλία, κάθε ταβέρνα έχει Πικάνχα και όλες οι καλύτερες ταβέρνες διαθέτουν Πικάνχα στα μενού τους.

Το όνομα Πικάνχα προέρχεται από τη λέξη πικάνα, που αναφέρεται στον στύλο των κτηνοτρόφων που χρησιμοποιείται για την εκτροφή βοοειδών στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Το τσουράσκο είναι το πορτογαλικό και ισπανικό όνομα για το ψητό μοσχαρίσιο πιάτο με κρέας που διακρίνεται στις κουζίνες της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Ουρουγουάης και της Αργεντινής. Ο όρος χρησιμοποιείται σε άλλες ισπανόφωνες και πορτογαλόφωνες χώρες για μια ποικιλία διαφορετικών προϊόντων κρέατος.

Châteaubriand

πιάτο με κρέας

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η λέξη Châteaubriand δεν αναφέρεται μόνο σε ένα κομμάτι βοείου κρέατος, αλλά σε μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για να ψηθεί στη σχάρα.

Το Chateaubriand είναι ένα πιάτο με κρέας που παραδοσιακά αποτελείται από ένα μεγάλο μπροστινό κομμένο φιλέτο ψημένο στη σχάρα ανάμεσα σε δύο μικρότερα κομμάτια κρέατος που απορρίπτονται μετά το μαγείρεμα.

Ήταν αρχικά ιδέα ενός σεφ που ονομάζεται Μοντμιρέιλ το 1822 για έναν Γάλλο συγγραφέα, διπλωμάτη και πολιτικό Φρανσουα Ρενέ Βικοντ Σατομπριάν

Όταν σερβίρεται στη Γαλλία, το Châteaubriand συνοδεύεται πάντα από μια σάλτσα – συνήθως είτε μια παραδοσιακή σάλτσα κόκκινου κρασιού είτε μια σάλτσα μπεαρνέζ.

Τάκος με Carne Asada

πιάτο με κρέας

Τα τάκος με Carne asada είναι τα πρώτα τάκος στην ιστορία. Πιστεύεται ότι τα πρώτα τάκος εμφανίστηκαν το 1500, φτιαγμένα με λεπτές φέτες κρέατος μαγειρεμένες πάνω σε ζεστά κάρβουνα. Το πιάτο με κρέας τοποθετήθηκε σε τορτίγια καλαμποκιού και ολοκληρώθηκε με γουακαμόλε, κρεμμύδια, πιπεριές τσίλι και λάιμ – επίσης γνωστό ως τάκο carne asada.

Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν άλλες εκδόσεις σε διαφορετικές περιοχές και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής τακο-μανίας και όλα ξεκίνησαν με τα απλά τακος με carne asada.

Φραλντίνια

πιάτο με κρέας

Το Φραλντίνια είναι ένα κομμάτι κρέατος που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τσουράσκο και αποτελείται από μέρος πλευρό, εν μέρει κοντό φιλέτο και μέρος κάτω φιλέτο. Αυτή η κοπή βοείου κρέατος είναι μακρά και λεπτή, γεμάτη συνδετικό ιστό.

Το όνομα Φραλντίνια είναι υποκοριστικό για φράλντα, που σημαίνει πτερύγιο ή πάνα στα πορτογαλικά. Όταν προετοιμάζεται για τσουράσκο , έχει συνήθως μια καφετιά κρούστα στις άκρες, ενώ η μέση παραμένει ροζ. Συνιστάται να συμπληρώσετε αυτό το κρέας κομμένο με μια απότομη και ξυδάτη σάλσα.

Το τσουράσκο είναι το πορτογαλικό και ισπανικό όνομα για το ψητό μοσχαρίσιο πιάτο με κρέας που διακρίνεται στις κουζίνες της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Ουρουγουάης και της Αργεντινής. Ο όρος χρησιμοποιείται σε άλλες ισπανόφωνες και πορτογαλόφωνες χώρες για μια ποικιλία διαφορετικών προϊόντων κρέατος.

Βοδινό σε ξύδι Hot Pot (Bò nhúng dấm)

πιάτο με κρέας

Το Bò nhúng dấm είναι μια βιετναμέζικη εκδοχή ενός ζεστού πιάτου με κρέας που σερβίρεται παραδοσιακά στα σπίτια. Στη βασική του μορφή αυτό το πιάτο με κρέας αποτελείται από ζωμό με γεύση ξιδιού που μπορεί επίσης να περιλαμβάνει γάλα καρύδας ή νερό καρύδας, λεμονόχορτο, κρεμμύδια ή άλλες προσθήκες, ενώ τυπικά συνοδευτικά περιλαμβάνουν ωμό βόειο κρέας σε λεπτές φέτες και μια ποικιλία φρέσκων λαχανικών και βοτάνων όπως φύτρες φασολιών, daikon, μαρούλι, αγγούρια, μέντα, βασιλικό και φύλλα perilla.

Αν και το όνομα (bò) υποδηλώνει ότι το πιάτο με κρέας γίνεται αποκλειστικά με βόειο κρέας, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει άλλους τύπους πρωτεΐνης όπως καλαμάρια ή γαρίδες. Πρόσθετα στοιχεία περιλαμβάνουν φύλλα ριζόχαρτου, τα οποία χρησιμοποιούνται ως περιτυλίγματα.

Πηγή: Taste Altas

Photo Credit: Shutterstock