Το έχουμε πει και θα το λέμε μέχρι ν’ αποθάνουμε. Είναι στα 3-4 καλύτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, είναι ένα πιάτο που αποτελεί εθνικό θησαυρό και από τα καλύτερα που μας έφεραν οι Πολίτες όταν ήρθαν στη νέα Ελλάδα. Και, όσο και να μην γνωρίζουμε όλες τις κουζίνες του κόσμου, δε μπορούμε να πιστέψουμε πως υπάρχει κάπου στον κόσμο κάτι καλύτερο από αυτό και τον συνδυασμό που προσφέρει.

Μέχρι εδώ, θα έχεις ψυλλιαστεί πως μιλάμε για τα γεμιστά. Τα ορφανά. Διότι αν μιλούσαμε για αυτά με τον κιμά, τότε να δεχτούμε την 17η θέση στον κόσμο στα 100 καλύτερα πιάτα με πιπεριές για το Taste Atlas, ίσως και χαμηλότερα. Όμως, με το ρύζι και αυτή τη γέμιση με σταφίδες και κουκουνάρι και κρεμμυδάκι φρέσκο ή πράσο, συν την ένωσή του με φέτα και κρατσανιστό ψωμί, η 17η θέση είναι αδικία για αυτό το πιάτο.

Κορυφαίο όλων, μα μόλις 17ο στον κόσμο: Το ελληνικό πιάτο που είναι ό,τι καλύτερο τρώμε τα καλοκαίρια, με κιμά θα ήταν για χαμηλότερα

Και για να καταδείξουμε την αδικία, ένα άλλο ελληνικό πιάτο, το σπετσοφάι, είναι στη 12η θέση. Που, όσο και να μας αρέσει, συμφωνούμε, πιστεύουμε, πως δεν ξεπερνά την απόλαυση που προσφέρουν τα γεμιστά με ρύζι και ο «στρατός» τους, ειδικά τα καλοκαίρια.

Γενικότερα, το Taste Atlas τοποθετεί ως προς την πιπεριά, άλλες κουζίνες ψηλότερα, από Λατινική Αμερική κατά βάση, με το Περού να έχει 3 πιάτα στη 10άδα, δείγμα της δυναμικής της κουζίνας του, μιας και, ας μη λησμονούμε, το Περού έχει πάντοτε 4-5 εστιατόρια στα 50 καλύτερα του κόσμου και είναι μια κουζίνα που ξεπερνά σιγά σιγά τη μεξικάνικη, χωρίς, βέβαια, να έχουν συνταρακτικές διαφορές.

πιάτο

Τα γεμιστά και το σπετσοφάι είναι τα δύο μόνα πιάτα με πιπεριές στη λίστα, μάλλον στο Taste Atlas δεν ξέρουν τις γεμιστές πιπεριές με φέτα, που κι αυτό το πιάτο βέβαια στα γεμιστά λογίζεται, αλλά είναι ορεκτικό και όχι κυρίως.

Η κορυφαία δεκάδα με πιάτα με πιπεριές στον κόσμο, κανένα ελληνικό πιάτο παρόν

  • Σαλάτα Μεκούια, Τυνησία
  • Sopa de lima, Γιουκατάν/Μεξικό
  • Σος Μάλα, Σιτσουάν/Κίνα
  • Σος φυστικοβούτυρου, Ακτή Ελεφαντοστού
  • Camarones enchipotlados, Μεξικό
  • Salsa de rocoto, Περού
  • Salsa ocopa, Αρεκίπα/Περού
  • Chilorio, Σιναλόα/Μεξικό
  • Phanaeng Curry, Ταϊλάνδη
  • Aji criollo, Περού

* Αναλυτικά η λίστα εδώ