Περιεχόμενα
Μια απρόσμενα ευχάριστη είδηση περίμενε τους φίλους της αυθεντικής πίτσας στην Ελλάδα, καθώς τέσσερις ελληνικές πιτσαρίες κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε έναν από τους πιο αυστηρούς και διεθνώς αναγνωρισμένους οδηγούς γαστρονομίας για πίτσα. Ο λόγος για τον 50 Top Pizza, τον «Michelin της πίτσας», που κάθε χρόνο κατατάσσει τις καλύτερες πιτσαρίες στον κόσμο – και φέτος, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Ο οδηγός 50 Top Pizza: Όχι απλώς πίτσα, αλλά εμπειρία
Ο 50 Top Pizza ιδρύθηκε το 2017 από τους Ιταλούς γευσιγνώστες και επιμελητές Μπάρμπαρα Γκουέρα, Λουτσιάνο Πιγκνάρο και Άλμπερτ Σαπέρε . Από τότε, έχει καθιερωθεί ως ο κορυφαίος διεθνής οδηγός που εξειδικεύεται αποκλειστικά στην πίτσα. Με έδρα την Ιταλία, τον τόπο γέννησης της πίτσας, ο οδηγός έχει καταφέρει να αποκτήσει κύρος αντίστοιχο με του οδηγού Michelin για τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.
Η αξιολόγηση των πιτσαριών δεν περιορίζεται μόνο στη γεύση της πίτσας ή στις ικανότητες του σεφ. Λαμβάνονται υπόψη:
- Η ποιότητα των υλικών (προτιμώνται αυθεντικά ιταλικά ή εκλεκτά τοπικά)
- Η τεχνική παρασκευής και η φροντίδα στην ωρίμανση της ζύμης
- Η συνολική εμπειρία: εξυπηρέτηση, ατμόσφαιρα, μουσική, παρουσίαση
- Η λίστα κρασιών και μπίρας, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη βαθμολογία
- Και φυσικά, η συνέπεια σε βάθος χρόνου
Κάθε χρόνο, ο οδηγός εκδίδει ξεχωριστές λίστες για την Ιταλία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία-Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική και παγκόσμια κατάταξη. Η λίστα για την Ευρώπη (εκτός Ιταλίας) είναι από τις πιο αναμενόμενες, καθώς δείχνει πού πραγματικά εξελίσσεται η τέχνη της πίτσας.
Η Ελλάδα στον χάρτη της αυθεντικής πίτσας
Στη φετινή έκδοση του οδηγού τέσσερις ελληνικές πιτσαρίες βρέθηκαν στη λίστα με τις καλύτερες στην Ευρώπη, ένα γεγονός που αναγνωρίζει την ποιοτική άνοδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον τομέα της πίτσας.
Πρόκειται για πιτσαρίες που, παρά το μη ιταλικό τους «διαβατήριο», απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα σε καταξιωμένα καταστήματα σε Ρώμη, Παρίσι, Βαρκελώνη και Κοπεγχάγη. Η διάκριση αυτή αποτυπώνει την αυξανόμενη τάση στην Ελλάδα για ποιοτική πίτσα με ιταλική τεχνογνωσία και ελληνικό μεράκι.
Γιατί έχει σημασία αυτή η διάκριση
Η παρουσία ελληνικών πιτσαριών σε μια τόσο απαιτητική λίστα σηματοδοτεί μια σειρά από ευρύτερες εξελίξεις:
- Η ανύψωση του επιπέδου της ελληνικής γαστρονομίας, όχι μόνο σε παραδοσιακές κουζίνες αλλά και σε ειδικευμένα είδη φαγητού όπως η πίτσα.
- Η στροφή προς την ποιότητα από το κοινό, το οποίο πλέον αναζητά αυθεντικές γευστικές εμπειρίες.
- Η δυνατότητα εξωστρέφειας για ελληνικές επιχειρήσεις εστίασης, που μπορούν να προσελκύσουν και γαστρονομικούς τουρίστες.
- Η ανάδειξη της αξίας των τοπικών πρώτων υλών, καθώς πολλές πιτσαρίες χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα (π.χ. φέτα, ελιές, ελαιόλαδο) σε ιταλικά πρότυπα συνταγών.
Και τώρα τι; Η συνέχεια γράφεται στον ξυλόφουρνο
Η επιτυχία των τεσσάρων ελληνικών πιτσαριών δημιουργεί ελπίδες για ακόμα περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον. Όλο και περισσότερα καταστήματα στην Ελλάδα υιοθετούν πλέον τεχνικές ωρίμανσης ζύμης, υψηλής θερμοκρασίας ψησίματος, δημιουργικά toppings και ισορροπημένη κάρτα ποτών, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα.
Ο 50 Top Pizza δεν επιβραβεύει απλώς μια καλή συνταγή. Επιβραβεύει τη φιλοσοφία, το πάθος και την αγάπη για την πίτσα – κι όπως φαίνεται, στην Ελλάδα αυτά βρίσκονται σε συνεχή άνοδο.
Αυτές είναι οι 4 ελληνικές εξαιρετικές πιτσαρίες
Ma Che Vuoi

Τα σχόλια των αξιολογητών: «Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Καλαμιώτου, το Ma Che Vuoi είναι μια πιτσαρία-spritz bar που σερβίρει αυθεντική ιταλική κουζίνα με μια σύγχρονη πινελιά.
Η ατμόσφαιρα είναι φιλόξενη, η φιλοξενία ζεστή και οι γαστρονομικές προτάσεις πειστικές: η ζύμη της πίτσας φουσκώνει για 48 ώρες, τα υλικά προέρχονται από μικρούς Ιταλούς και Έλληνες παραγωγούς. Αξίζει να δοκιμάσετε την «Πάρμα» με προσούτο και ρόκα και την «Ταρτούφο», γευστική και ισορροπημένη. Οι γαστρονομικές προτάσεις είναι επίσης εξαιρετικές. Τα ανανεωμένα κοκτέιλ σπριτς είναι επίσης εξαιρετικά».
Napul’è

Τα σχόλια των κριτών: «Το ταξίδι ξεκίνησε σε ένα μικρό κατάστημα, αλλά η επιτυχία και η συνεχής προσοχή στην ποιότητα οδήγησαν αυτό το μέρος να κάνει ένα λογιστικό άλμα: η νέα τοποθεσία είναι πραγματικά όμορφη, μια επανερμηνεία των τυπικών ναπολιτάνικων τρατοριών με καλά διατεταγμένα τραπέζια και ένα τμήμα κουζίνας-φούρνου που κυριαρχεί στη σκηνή.
Το φαγητό είναι ναπολιτάνικο, ξεκινώντας από τις βασικές πρώτες ύλες που εισάγονται απευθείας από την Καμπανία. Η πίτσα είναι παραδοσιακή, με την μαρινάρα να είναι ένα must-try για την απολύτως τέλεια εκτέλεσή της που αναδεικνύει τις γεύσεις της ντομάτας και της Μεσογείου. Καλή λίστα κρασιών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ιταλικών κρασιών, και τέλεια και επαγγελματική εξυπηρέτηση. Διατίθενται επίσης ναπολιτάνικα και ιταλικά μαγειρεμένα πιάτα, με την αναπόφευκτη καρμπονάρα και το κλασικό τιραμισού ως σύμβολα του Made in Italy στο τραπέζι που δεν πρέπει να χάσετε».
Odori Vermuteria Di Atene

Τα σχόλια των κριτών: «Η πίτσα είναι πολύ καλή, η ατμόσφαιρα είναι διασκεδαστική, τα κοκτέιλ είναι καλοφτιαγμένα, άλλωστε βρισκόμαστε στη «Vermuteria di Atene», που είναι ανοιχτή από νωρίς το πρωί για πρωινό και στη συνέχεια για μεσημεριανό και δείπνο. Η πίτσα, σε ναπολιτάνικο στυλ, σε δύο μορφές, στρογγυλή και σε ξύλινη σπάτουλα, ψημένη σε ειδικά σχεδιασμένο ξυλόφουρνο, είναι ελαφριά, νόστιμη και καρυκευμένη με μια υπέροχη αρμονία μεσογειακών γεύσεων που αποκαλύπτει την ικανότητα της κουζίνας.
Η ατμόσφαιρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι φιλική, φιλόξενη, με μια κομψή νυχτερινή ατμόσφαιρα, με ένα άνετο, καλά εφοδιασμένο και οργανωμένο μπαρ. Η εξυπηρέτηση είναι ανεπίσημη και επαγγελματική».
Να θυμίσουμε ότι πέρσι η πίτσα του Odori είχε βρεθεί στην 25η θέση του 50 Best, με τον τότε pizzaiolo Νίκο Σωτηρόπουλο (έχει αποχωρήσει εδώ και μερικούς μήνες) να παίρνει το βραβείο. (δες τη συνέντευξή μας μαζί του εδώ)
Ovio

Τα σχόλια των κριτών: «Εδώ όλα είναι πολύ κομψά: η τραπεζαρία, τα πιάτα, η πίτσα. Η υπογραφή είναι του Πάνο Ιωαννίδη, ο οποίος δουλεύει τη ζύμη και τα υλικά με τεχνική και ισορροπία. Η πίτσα σύγχρονης έμπνευσης είναι ψηλή και υποστηρίζει κλασικές, δημιουργικές γέμισεις που συνδυάζουν μεσογειακές γεύσεις με υλικά από τη Μέση Ανατολή, σερβιρισμένες σε βάσεις που λειτουργούν σχεδόν ως πιάτα.
Το άρωμα του ψησίματος σε ξυλόφουρνο είναι πολύ ευχάριστο. Τα πιάτα με ζυμαρικά είναι πολύ καλά. Για να συνοδεύσετε το γεύμα σας, έχετε μόνο την δυσκολία της επιλογής, δεδομένης της πολύ ευρείας λίστας κρασιών. Για το κλείσιμο, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στα επιδόρπια. Πολύ ευχάριστη και φιλόξενη εξυπηρέτηση».
Δείτε την κατάταξη
