Δεν θα ευχαριστήσουμε ποτέ αρκετά τους Ιταλούς για το καλό που έκαναν στην ανθρωπότητα προσφέροντας μας την πίτσα. Αν βρείτε ποτέ άνθρωπο που θα σας πει σοβαρά πως δεν του αρέσει ως φαγητό, να φύγετε αμέσως μακριά του. Είναι τοξικός, λέει… ψέματα! Δεν γίνεται κάποιος να μένει αδιάφορος μπρος σε αυτό το «θείο δώρο». Απλά «δεν».

Το καλό για όλους εμάς είναι πως δεν χρειάζεται να τραβιόμαστε ως την Ιταλία για να φάμε καλή, νόστιμη πίτσα. Όχι πως θα μας χάλαγε ένα ταξιδάκι ως την – υπέροχη – γειτονική μας χώρα, αλλά να, δεν είναι δα πως το έχουμε και εύκολο οικονομικά και πρακτικά το ταξίδι.

Κι ύστερα, γιατί να τρέχουμε; Στην Αθήνα, στο κέντρο ή στα προάστια, θα βρεις κάτι πίτσες-όνειρο. Τύφλα να ‘χουν οι ιταλιάνικες και ετοιμάσου να φωνάξεις «Mamma mia» από γευστική ηδονή!

Αθήνα calling: Εδώ η καλή η πίτσα!

Granello

Μια φορά να φας, αρκεί. Θα θες να πηγαίνεις συνέχεια. Ο ξυλόφουρνος, αυτός τα… φταίει όλα! Βγάζει γευστικά διαμάντια από τις στάχτες του (δεν είναι ίσως τόσο ποιητικό, αλλά θαρρούμε είναι άκρως περιγραφικό).

Ο Κυριάκος Λιοδάκης είναι ο μπροστάρης σε μια πίτσα που έχει γίνει πια σημείο αναφοράς για την Αθήνα, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το μαγαζί. Mπόνους, ο πολύ ωραίος χώρος.

Εδώ φέρονται με σεβασμό και αγάπη στο προϊόν τους, βάζουν μεράκι και γνώση και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Περικλέους 18, Αθήνα, Τηλ. 210 3226542

La Bella Napoli

Είναι Μιλανέζος ο Μάρκο Τζεναμπόνι, μας φτιάχνει όμως ναπολιτάνικη πίτσα και το κάνει απίστευτα καλά. Είναι τα αποκλειστικά και μόνο ολόφρεσκα υλικά που κάνουν τη διαφορά. Μαζί η λεπτομέρεια και η προέλευση στην πρώτη ύλη.

Ο σεφ δούλεψε κάποτε σε «μισελενάτα» εστιατόρια, όμως κατέληξε πως προτιμάει να ζει και να εργάζεται σε πιο keep it simple φάση, επίσης κοντά σε αυτό που πραγματικά αγαπάει να φτιάχνει και να τρώει.

Έρωτας άλλωστε ήταν η αιτία που τον έφερε στη χώρα μας, η καρδιά μιας γυναίκας. Κι όταν κάτι γίνεται με συναίσθημα, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ νόστιμο. Αγα-πίτσα σου ΄ρχομαι!

Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος, Τηλ. 21 1115 0602

Valteziana Pizzeria

Και το 2019 στη Βαλτετσίου εγένετο…. Βαλτετσιάνα! Έξοχη επιλογή ονόματος και να που Εξάρχεια και Ιταλία πάνε πακέτο. Με την πρώτη ύλη να είναι και εδώ το Α και το Ω, το μυστικό της επιτυχίας.

Ένας Ιταλός (Μανουέλ Καπούρσο) και μια Ελληνίδα (Γεωργία Στρατάκη) κάνουν πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει». Είναι δύναμη η μίξη των κουλτουρών, το πάντρεμα των γεύσεων, το brainstorming στην κουζίνα που οδηγεί σε νέες ιδέες και ευχάριστες εκπλήξεις.

Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια. Τηλ. 2121073755

Napul’é Italian Comfort Food

Την Μάγκυ Ταμπακάκη τη γνωρίσαμε μέσα από το MasterChef. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που στο μαγαζί της στη Βάρη (που έχει μαζί με το σύζυγό της) επικρατεί σχεδόν πάντα το αδιαχώρητο.

Αυτό που σε κρατάει σε βάθος χρόνου δεν είναι η εφήμερη αναγνωρισιμότητα από ένα reality show. Είναι το να είσαι πραγματικά καλός σε αυτό που κάνεις.

Οι πίτσες αυτού του μαγαζιού αυτό ακριβώς «φωνάζουν»: Υψηλή τεχνογνωσία, φίνα γεύση. Δεν βγαίνουν με το κιλό, αλλά τόσο και όπως πρέπει. Και γι’ αυτό είναι τόσο ωραίες.

Β. Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τηλ. 21 0965 5815

Alio & Αlio Neighborhood Pizzeria

Ο Γιάννης Λουκάκος είναι ένα όνομα-εγγύηση στο χώρο της εστίασης. Ξέρεις πως από τα χέρια του θα φας πολύ καλά. Ξέρεις επίσης πως δεν έχει ίχνος από το σνομπισμό που συχνά συναντάμε σε διάσημους σεφ.

Απολαμβάνει τη δουλειά του και θέλει το ίδιο να αισθάνονται και οι πελάτες που έρχονται στα μαγαζιά του. Στο ιταλικό του, στο Χαλάνδρι, η πίτσα με το όποιο topping είναι best seller. Το ζυμάρι απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα, είναι πολύ ιδιαίτερο και βεβαίως, υπέροχο. Γεύεσαι Ιταλία, αλλά… αλλιώς. Μια διαφορετική προσέγγιση, πάντα με ανώτερης ποιότητας υλικά.

Ελάχιστα πιο παχουλή, ούτως ώστε να μην αλλοιώνεται κατά τη μεταφορά, είναι η πίτσα του Alio Neighborhood Pizzeria. Το αδερφάκι του Alio, στην ίδια περιοχή, εστιάζει στο delivery.

Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, Τηλ. 2106850745