Περιεχόμενα
Σε όλους μας αρέσει το καλομαγειρεμένο ρύζι, σπυρωτό αν είναι πιλάφι, αγανό σε άλλες συνταγές και σίγουρα όχι λασπωμένο ή παραβρασμένο. Πώς όμως θα πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα και θα καταφέρουμε να φέρουμε στο τραπέζι μας και στη συνέχεια να το φάμε νόστιμο ρύζι. Στην ιδανική μορφή του;
Το ρύζι έχει και αυτό τα μυστικά του στο μαγείρεμα, ένα μυστικό που ισχύει και για το κριθάρι, το αφράτο κινόα ή τη σίκαλη… Τα δημητριακά όλων των σχημάτων, μεγεθών και αποχρώσεων μπορούν να προσθέσουν βαθιά γεύση και ζωντανές υφές σε κάθε γεύμα.
Μπορεί να νομίζετε ότι το μαγείρεμα κάθε είδους δημητριακών απαιτεί διαφορετική αναλογία νερού ή ότι πρέπει να ακολουθήσετε τις ακριβείς οδηγίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή μέθοδος που λειτουργεί θαυμάσια στα περισσότερα δημητριακά -και πιθανότατα τη γνωρίζετε ήδη καλά. Απλώς βράστε τα όπως τα ζυμαρικά.
Αυτή η μέθοδος είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για το μερικό μαγείρεμα του ρυζιού σε πιάτα σε όλη την Κεντρική και Νότια Ασία, όπως το μπιριάνι, το τσαλάου και το σάμπζι πόλο, επειδή έχει ως αποτέλεσμα παχουλούς, ομοιόμορφα μαγειρεμένους κόκκους.
Και φυσικά η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρκετά θετικά στο αποτέλεσμα της τροφής μας. Οι κόκκοι θα μαγειρευτούν γρήγορα και καλά -ανεξάρτητα από τον τύπο που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να παραλείψετε να ξεπλύνετε πρώτα τους κόκκους, επειδή το υγρό μαγειρέματος ξεπλένει τυχόν ανεπιθύμητα υπολείμματα και άμυλο.
Υπάρχουν όμως και μερικές εξαιρέσεις: Εάν θέλετε οι κόκκοι σας να κολλήσουν μεταξύ τους (όπως με το ρύζι σούσι), να μαγειρέψετε τους κόκκους πρώτα σε λίπος (όπως με το πιλάφι) ή να έχουν μια σούπα (όπως με το κονγκέ και το ριζότο), μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο απορρόφησης, κατά την οποία οι κόκκοι απορροφούν μια μετρημένη ποσότητα νερού σε μια σκεπαστή κατσαρόλα.

Ρύζι: Πώς βράζω τους κόκκους;
Προσθέστε τους κόκκους σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει, στη συνέχεια μειώστε σε χαμηλή «φωτιά» και μαγειρέψτε το ρύζι σας, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν μαστιχωτοί.
Θα πρέπει το τελικό αποτέλεσμα στο ρύζι να έχει την υφή ζυμαρικών al dente -όχι εντελώς μαλακό ή σε πολτώδη μορφή- και μπορεί επίσης να είναι ελαφρώς σχισμένοι οι κόκκοι στις άκρες. Χρησιμοποιήστε τους χρόνους μαγειρέματος που ακολουθούν, ως οδηγό για ορισμένα κοινά δημητριακά και αρχίστε να δοκιμάζετε πέντε λεπτά πριν, επειδή τα δημητριακά διαφέρουν πολύ ανάλογα με τον παραγωγό.
Στραγγίξτε τους κόκκους με τη βοήθεια ενός στραγγιστηριού. Για ζεστούς, αφράτους κόκκους, επιστρέψτε τους κόκκους στην κατσαρόλα και σκεπάστε τους για να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά.
Οι κόκκοι σε θερμοκρασία δωματίου είναι ιδανικοί για σαλάτες και stir-fries και θα πρέπει να ξεπλένονται κάτω από κρύο νερό αμέσως μετά το μαγείρεμα και να απλώνονται σε ένα ταψί για να κρυώσουν και να στεγνώσουν. Αυτό το βήμα θα βοηθήσει τους κόκκους να παραμείνουν ξεχωριστοί.

Προσεγγιστικοί χρόνοι μαγειρέματος για βράσιμο δημητριακών
Αμάραντος: 20 λεπτά
Κριθάρι: 20 λεπτά
Καφέ ρύζι, κοντόκοκκο: 30 λεπτά
πλιγούρι φαγόπυρου: 1 ώρα 10 λεπτά
Σιτάρι Bulgur: 15 λεπτά
Φάρο, μαργαριταρένιο: 20 λεπτά
Freekeh, σπασμένο: 20 λεπτά
Κεχρί: 30 λεπτά
Κινόα: 10 λεπτά
Σόργο: 50 λεπτά
Μούρα σιταριού (συμπεριλαμβανομένης της σίκαλης και της σπέλτας): 45 λεπτά
Λευκό ρύζι, μακρόσπερμο: 10 λεπτά
Λευκό ρύζι, κοντόσπερμο: 15 λεπτά
Άγριο ρύζι: 45 λεπτά

Πώς αποθηκεύω τα δημητριακά;
Αποθηκεύστε τους άψητους κόκκους σε βάζο σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό ντουλάπι για έως και 6 μήνες ή στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για έως και 1 χρόνο.
Μπορώ να καταψύξω τους μαγειρεμένους κόκκους;
Οι μαγειρεμένοι κόκκοι διατηρούνται καλά τόσο στο ψυγείο όσο και στην κατάψυξη. Ξεπλύνετε τους μαγειρεμένους κόκκους κάτω από κρύο νερό, απλώστε τους σε ένα ταψί για να κρυώσουν και να στεγνώσουν και, στη συνέχεια, βάλτε τους στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και πέντε ημέρες.
Για να καταψύξετε, τοποθετήστε το ταψί με τους κρυωμένους κόκκους στην κατάψυξη -μόλις σταθεροποιηθούν, μεταφέρετε τους κόκκους σε μια σακούλα κατάψυξης και καταψύξτε για έως και τρεις μήνες.

Πώς μπορώ να ξαναζεστάνω τους μαγειρεμένους κόκκους;
Προσθέστε λίγο νερό στους κατεψυγμένους ή μαγειρεμένους κόκκους και ζεστάνετέ τους στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε σκεπαστή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μπορείτε επίσης να τους κάνετε τραγανούς στο γκριλ ή σε ένα τηγάνι με λάδι, ανακατεύοντας όπως θα κάνατε με το τηγανητό ρύζι.
Τι κάνω με τους μαγειρεμένους σπόρους;
Απολαύστε τους ως απλό, ζεστό συνοδευτικό πιάτο με κύρια πιάτα όπως τηγανητά, κοκκινιστό κρέας, ψητά λαχανικά, φασόλια ή άλλη πρωτεΐνη. Ή πασπαλίστε τους σε σούπες, φριτάτες, σαλάτες και μπολ. Τα μαγειρεμένα δημητριακά μπορούν να προσθέσουν όγκο και έντονη υφή σε πολλά γεύματα.
Από το NYTimes