Τα αγαπάμε τα σουβλάκια. Σε όποια μορφή. Με όποιο τρόπο. Αλλά αλήθεια είναι πως το εθνικό μας street φαγητό έγινε ακριβή υπόθεση – και τι δεν έγινε, βέβαια. Πού οι εποχές που ‘ταν η αυτονόητη επιλογή για την πιο νόστιμη και γρήγορη οικονομική επιλογή; Τώρα βρίσκεις ως και 4 ευρώ το τυλιχτό – από χρυσάφι είναι;

Υπάρχουν πάντως ακόμα σουβλατζίδικα που αντιστέκονται κατά το εφικτό στο κύμα της ακρίβειας. Χωρίς να έχουν ρίξει καθόλου την ποιότητα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Άλλο να είσαι φτηνός επειδή σερβίρεις μέτριο πράγμα, κι άλλο να καταφέρνεις να διατηρείς τις τιμές σου χαμηλά με τη γεύση σταθερά στο «ψηλά».

Πάμε συνεπώς να δούμε ποιοι είναι οι κορυφαίοι εκφραστές του φαγητού της καρδιάς μας στην Αθήνα με παράλληλο μέγα «συν» την τιμή που μας προσφέρουν τα «λαχταρούδια» τους. Κα πεντανόστιμα και οικονομικά δηλαδή!

Τα value for money σουβλάκια της Αθήνας

Λευτέρης ο Πολίτης

Δύο επιλογές, άπειρη ευτυχία: ζουμερό μπιφτέκι ή σουτζούκι πολίτικο τυλιγμένα σε μια πίτα νόστιμη και λαδωμένη όσο πρέπει. 2,70 και 2,90 ευρώ αντίστοιχα το κόστος, τσάμπα πράγμα για τόση χορταστική νοστιμιά.

Από το 1951 λειτουργεί στο κέντρο ο Λευτέρης ο Πολίτης, μόνο τυχαίο δεν είναι πως έχει κρατήσει τόσο στο χρόνο και έχει γίνει ο ορισμός της αξίας και της γοητείας του κλασικού. Πως τον ξέρουν όλοι.

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια / Ρόμβης 18, Σύνταγμα

Οι Ρωσίδες, της Καλλιθέας

Για τη (θεία) γεύση το μυστικό είναι αυτή η (κόκκινη) σάλτσα. Που ξετρέλανε κάποτε τον σεφ Σκαρμούτσο – τι να σου πουν οι γκουρμεδιές μπροστά στη νοστιμιά της απλότητας;

Μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή καλαμάκι χοιρινό στο «πιτό-μενού» αντί 2,80 ευρώ. Δοκιμάστε τα εξαιρετικά πιροσκί, με πατάτα, κιμά και γλυκιά μυζήθρα – στα 2,30 αυτά. Και για όσους, αγνοούν, απ’ έξω δεν έχει καν όνομα, μόνο μια σκοτεινή ταμπέλα που γράφει «Σουβλάκι-Πιροσκί». Η καλύτερη διαφήμιση ήταν το στόμα με στόμα.

Αναγνωσταρά 16 & Γρυπάρη, Καλλιθέα

Βόλβη

Ξανά η απλότητα είναι που κάνει τη διαφορά γι’ αυτά τα υπέροχα σουβλάκια. Καλαμάκι χοιρινό ή μοσχαρίσιο σουτζουκάκι. Αυτά τα δύο μόνο μπαίνουν στην πίτα. Αρκούν και με το παραπάνω.

Κοστίζοντας μόλις 2,40 και 2,30 ευρώ αντίστοιχα. Γύρος δεν υπάρχει, ενώ αν θέλετε πατάτες στο τυλιχτό σας, είστε σε λάθος μαγαζί. Αν πάλι θέλετε να φάτε καλά και χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι σας, τότε μια χαρά!

Ευρυπίδου 24-26, Αθήνα

Τόμας

Εδώ το κεμπάπ είναι επιστήμη, όχι αστεία. Το πιο νόστιμο και ζουμερό της πόλης. Μιλάμε για ISO ποιότητας που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Γι’ αυτό που τρως πραγματικά πληρώνεις… τίποτα. Αξία ανεκτίμητη αυτά τα σουβλάκια.

 Σαρκουδίνου 49, Νέος Κόσμος