Περιεχόμενα
Ξέχασε ό,τι ήξερες για το fine dining σε ένα ακριβό και δήθεν εστιατόριο. Δεν χρειάζεται ούτε Λονδίνο, ούτε Τόκιο, ούτε κρατήσεις 6 μήνες πριν. Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο βρίσκεται σε ένα μικρό ψαροχώρι της Νότιας Αφρικής που λέγεται Paternoster (ναι, καλά άκουσες). Και το όνομα του απόλυτου hidden gem; Wolfgat.
Από ψαροκαλύβα, στην κορυφή της γαστρονομίας
Ο Kobus van der Merwe (ο σεφ/μάγος πίσω από την κουζίνα) βρήκε μια παλιά ψαροκαλύβα πάνω στο κύμα, την ανακαίνισε και… έφτιαξε εκεί μέσα ένα από τα πιο μαγικά εστιατόρια που έχει δει ο πλανήτης. Και δεν το λέμε εμείς –το είπαν τα World Restaurant Awards στο Παρίσι.
Το Wolfgat πήρε το βραβείο «Εστιατόριο της Χρονιάς» αλλά και τον τίτλο «Off-map destination», aka το πιο αξίζει-να-ταξιδέψεις-ως-εκεί-μαγαζί στον κόσμο.
Φαγητό που μυρίζει αρμύρα και φύκια (με την καλή έννοια). Το μενού του Wolfgat δεν είναι απλώς γκουρμέ. Είναι εμπειρία. Είναι 7 πιάτα φτιαγμένα με υλικά που μαζεύονται το πρωί, σερβίρονται το απόγευμα, και δεν υπάρχει τίποτα τυποποιημένο.
Βότανα από τους θάμνους της περιοχής, φύκια από τις βραχώδεις ακτές, θαλασσινά φρέσκα-φρέσκα και κρασιά από μικρούς παραγωγούς που σέβονται τη γη.
Όλα αυτά τα λένε «Strandveld» κουζίνα, και πίστεψέ μας, δεν έχεις ξαναδοκιμάσει κάτι τέτοιο.
20 θέσεις εστιατόριο – Αυτό είναι όλο!
Δεν υπάρχει κοσμοσυρροή γιατί αυτό το εστιατόριο έχει διαφορετική φιλοσοφία. Ούτε τραπέζια κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο. Το Wolfgat έχει μόνο 20 θέσεις. Ο σεφ και η ομάδα του (που είναι όλοι από το χωριό) φτιάχνουν ακριβώς τόσα πιάτα όσοι και οι καλεσμένοι της ημέρας. Σαν να σου μαγειρεύει η μαμά σου, αν ήταν βραβευμένος σεφ με παγκόσμια αναγνώριση.
Και πόσο κοστίζει να φας στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου;
Κράτα την ανάσα σου: περίπου 60 ευρώ για ένα πλήρες μενού γευσιγνωσίας. Ναι, όσο κοστίζει ένα καλό δείπνο σε ένα urban εστιατόριο, μπορείς να ζήσεις μια once-in-a-lifetime εμπειρία γεύσης, θέας και vibe που θα θυμάσαι για πάντα.
Το μέλλον της γαστρονομίας είναι… barefoot
Το Wolfgat δεν είναι μόνο ένα τέλειο εστιατόριο. Είναι statement. Ότι μπορείς να κάνεις fine dining χωρίς περιττά φρου-φρου, με σεβασμό στη φύση, τους ανθρώπους και την παράδοση. Και να βγαίνεις από εκεί γεμάτος –όχι μόνο στο στομάχι, αλλά και στην ψυχή.
Spoiler alert: Αν βρεθείς στη Νότια Αφρική και δεν πας στο Wolfgat, χάνεις! Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Με πληροφορίες από businesstech