Ζεστά, αφράτα και πασπαλισμένα με ζάχαρη, τα παραδοσιακά ιταλικά ντόνατ που ονομάζονται zeppole έχουν αρχαία ρωμαϊκή ιστορία. Δεν τα βρίσκεις, βεβαίως, μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην Αμερική και οπουδήποτε υπάρχουν Ιταλοί μετανάστες. Αποτελούν την καλύτερη μια γλυκιά απόλαυση στο σπίτι

Το ντόνατ zeppole μπορεί να το φτιάξει κάποιος με καθημερινά υλικά τροφοδοσίας και χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Η ζύμη ομογενοποιείται γρήγορα — είναι υγρή και κολλώδης, περισσότερο σαν κουρκούτι. Τα ντόνατς σε μέγεθος μπουκιάς σχηματίζονται ρίχνοντας κουταλιές της σούπας από τη ζύμη σε καυτό λάδι (δεν απαιτείται ζύμωμα), και φουσκώνουν και ροδίζουν καθώς ψήνονται.

Η κλασική τελευταία κίνηση στη συνταγή για κάθε ντόνατ είναι ένα κλασικό πασπάλισμα ζάχαρης άχνης ή να τα αφήσεις να κυλήσουν σε κρυσταλλική ζάχαρη για πρόσθετο τραγανό. Μπορείς εναλλακτικά να δοκιμάσεις έναν συνδυασμό κρυσταλλικής ζάχαρης και κανέλας. Αυτό κάνουν στην Ιταλία.

Τα φανταστικά ιταλικά ντόνατ που αν τα φτιάξεις, θα κάνεις τους φίλους σου να έρχονται κάθε μέρα σπίτι σου

Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις περίπου 30 ντόνατ zeppole

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα

2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

2 φλιτζάνια/260 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher (όπως το Diamond Crystal)

1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο

1 τέταρτο ουδέτερο λάδι, κατά προτίμηση φυτικό

Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, για το σερβίρισμα

Πώς θα φτιάξεις τα ντόνατς zeppole

Η συνταγή ολοκληρώνεται σε 6 απλά βήματα.

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ ή μεζούρα στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό ή μέχρι να ζεσταθεί στην αφή (100 έως 115 βαθμοί). Χτυπάμε απαλά τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει ελαφρά και να σχηματιστεί ένα στρώμα αφρού από πάνω, για 5 με 10 λεπτά.

Βήμα 2

Την ίδια ώρα ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια χαλαρή, υγρή και ελαφρώς σβολιασμένη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα πιάτων και αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.

Βήμα 4

Ρίχνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο ολλανδικό φούρνο ή άλλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, εξοπλισμένη με θερμόμετρο τηγανίσματος με κλιπ και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία στους 375 βαθμούς. Στρώνουμε ένα μεγάλο πιάτο ή ένα ταψί με χαρτί κουζίνας και το βάζουμε κοντά στο φούρνο.

Βήμα 5

Χρησιμοποιώντας δύο μικρά κουτάλια ή μια σέσουλα μπισκότων 1 κουταλιάς της σούπας, γεμίζουμε με κουτάλι 1 κουταλιά της σούπας αναχώματα από τη ζύμη στο λάδι, χωρίζοντάς τα σε απόσταση και δουλεύοντας σε παρτίδες των 6 έως 8 zeppole για να αποφύγουμε να κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει παντού, γυρίζοντας μια φορά με λαβίδες, περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά.

Βήμα 6

Αφαιρούμε το ντόνατ zeppole χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε στο έτοιμο πιάτο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο κουρκούτι, ρυθμίζοντας τη φωτιά όσο χρειάζεται για να διατηρείται το λάδι στους 375 βαθμούς. Σερβίρουμε αμέσως.