Σκέψου να βρισκόσουν σε ένα χώρο όπου έζησε ο αγαπημένος σου λογοτέχνης, στα σπίτια συγγραφέων ή στα δωμάτιά τους σε ξενοδοχεία, εκεί όπου γεννήθηκε ο πιο σημαντικός λογοτεχνικός του ήρωας ή μία σημαντική ιδέα, ανάμεσα στα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε, εκεί όπου οι «αναπνοές» της δημιουργίας κατακλύζουν τον χώρο…

Απίστευτο έτσι; Και όμως, μπορεί να συμβεί, αρκεί να έχεις διάθεση να γυρίσεις τον κόσμο… Και ποιανού δεν αρέσουν τα ταξίδια… Ίσως αυτό το «ταξίδι» στα σπίτια συγγραφέων γίνει αφορμή για να γράψεις και εσύ το δικό σου βιβλίο…

Ετοιμάσου λοιπόν να κάνεις το γύρο του κόσμου μένοντας σε σπίτια και ξενοδοχεία που αποτελέσαν χώρο έμπνευσης για αγαπημένους συγγραφείς. Από την Αγκάθα Κρίστι και τον Ίαν Φλέμινγκ, μέχρι τον Χέμινγουεϊ και τον Ναμπούκοφ και από την Τζέιν Ώστεν και τον Τζον Κιτς μέχρι τον φιλέλληνα Φέρμορ και τον Σικελιανό…

Είσαι έτοιμος;

Μπορεί να έχεις στο μυαλό σου ότι τα περισσότερα σπίτια συγγραφέων είναι μουσεία, ωστόσο υπάρχουν σπίτια συγγραφέων και ξενοδοχεία που μπορείς να μείνεις ένα βράδυ ή και περισσότερα και να πάρεις μία γεύση από το χώρο που τους ενέπνευσε για να δημιουργήσουν και γιατί όχι, να πυροδοτήσεις εκεί και τη δική σου συγγραφική σπίθα.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

GoldenEye: Η βίλα που γεννήθηκε ο πράκτορας 007

Μήπως η φράση «shaken, not stirred» σας λέει κάτι; «My name is Bond, James Bond»… Ναι ο κοσμοπολίτης πράκτορας 007 «γεννήθηκε» στο GoldenEye, ένα boutique ξενοδοχείο στον κόλπο Oracabessa της Τζαμάικα, άλλοτε ιδιωτικό σπίτι του δημιουργού του Ίαν Φλέμινγκ.

Μάλιστα το κοκτέιλ που απαθανάτισε ο Τζέιμς Μποντ έχει τις ρίζες του σε αυτό το ξενοδοχείο.

Ενώ βρισκόταν στην Τζαμάικα τη δεκαετία του 1940 για μια ναυτική αποστολή πληροφοριών, πριν γίνει συγγραφέας, ο Φλέμινγκ ερωτεύτηκε την περιοχή γύρω από τον κόλπο Oracabessa, και έδωσε υπόσχεση στον εαυτό του να επιστρέψει μια μέρα.

Στην πορεία απέκτησε μία έκταση γης 15 στρεμμάτων και εκεί έχτισε τη βίλα του που βάφτισε «GoldenEye», μετά τη ναυτική αποστολή που τον έφερε εξαρχής στο νησί της Καραϊβικής.

Σε αυτό το σπίτι έγραψε ο Φλέμινγκ και τα 14 βιβλία του για τον Τζέιμς Μποντ, συμπεριλαμβανομένων των τριών που τοποθέτησε στην Τζαμάικα (Ο Δρ No, Ο άνθρωπος με το χρυσό όπλο και Ζήσε και άσε να πεθάνει).

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Μετά το θάνατο του συγγραφέα, η βίλα -πλέον γνωστή ως βίλα Φλέμινγκ- εξελίχθηκε σε μεγαλύτερη κατασκευή και χώρο φιλοξενίας.

Σήμερα ολόκληρη η ιδιοκτησία διατηρεί τον αέρα της ιδιωτικής αίγλης και της σέξι κομψότητας που καθόρισε τη ζωή και το έργο του Βρετανού συγγραφέα ο οποίος απέκτησε τεράστια φήμη ως κατασκοπευτικός συγγραφέας. Η βίλα Fleming προσφέρει απόλυτη πολυτέλεια και απομόνωση.

Αυτή η εξαιρετική ιδιωτική βίλα δύο υπνοδωματίων διαθέτει δύο επιπλέον εξοχικές κατοικίες, έναν ιδιωτικό μπάτλερ και μάγειρα, τη δική της παραλία και πισίνα και, κυρίως, το αυθεντικό γραφείο του Φλέμινγκ μέσα στο οποίο γεννήθηκε ο 007.

Greenway: Το cottage που έζησε η Αγκάθα Κρίστι

Η Αγκάθα Κρίστι έζησε μία περιπετειώδη και γεμάτη ζωή, συμπεριλαμβανομένης μίας μυστηριώδους εξαφάνισης, διάρκειας μίας εβδομάδας, το 1926. Δικαίως λοιπόν κατέχει τον τίτλο της Βασίλισσας του Αστυνομικού μυθιστορήματος.

Οι θαυμαστές της Μις Μαρπλ και του Ηρακλή Πουαρό μπορούν να πάρουν μία γεύση από το χώρο που γεννήθηκαν οι δύο δαιμόνιοι ντετέκτιβ μένοντας στην πρώην εξοχική κατοικία της Κρίστι στο Ντέβον της Αγγλίας.

Το επιβλητικό σπίτι χτίστηκε το 18ο αιώνα, το Greenway, ήταν το μέρος όπου έμενε η Κρίστι τα Χριστούγεννα και τα καλοκαίρια.

Τώρα έχει περάσει στη διαχείριση του National Trust και είναι ανοιχτό για δημόσιες περιηγήσεις, ωστόσο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση για το ιδιωτικό διαμέρισμα μέσα στο αρχοντικό, μια μεγάλη διώροφη κατοικία τεσσάρων υπνοδωματίων με ιδιωτική πρόσβαση στον κήπο, έχοντας την αίσθηση ότι είστε ένας από τους πρωταγωνιστές των διάσημων βιβλίων της (εύχομαι όχι ο δολοφόνος!).

Ενώ το διαμέρισμα των επισκεπτών έχει μοντέρνα επίπλωση, το υπόλοιπο Greenway έχει διατηρήσει το στυλ που είχε επιλέξει η Κρίστι τη δεκαετία του 1950 για να διακοσμήσει το σπίτι της.

Στο σπίτι κυριαρχούν κομμάτια από τις συλλογές της συγγραφέως, συμπεριλαμβανομένων τεχνουργημάτων από αρχαιολογικές ανασκαφές που μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από τις σελίδες του μυθιστορήματος Death on the Nile.

Μην φύγετε πριν κατεβείτε στο Greenway’s boathouse, το οποίο ήταν το σκηνικό μιας δολοφονίας στο μυθιστόρημα του 1956 της Κρίστι, το Dead Man’s Folly.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Torre di Bellosguardo: Στα χνάρια των ανθρώπων του πνεύματος

Μία βίλα που στο πέρασμα των αιώνων ταυτίστηκε αρχικά με τη δυναστική οικογένεια των Μεδίκων που κυβέρνησε την Τοσκάνη για περίπου 300 χρόνια, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα την επέλεξε για κατοικία του ένας ακόμη διάσημος ποιητής και άνθρωπος της πόλης, ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο.

Εδώ έμειναν και άλλοι διάσημοι συγγραφείς, όπως ο Ούγκο Φόσκολο –ο οποίος έγραψε ένα ποίημα εμπνευσμένο από το τοπίο του Torre di Bellosguardo.

Το 1990, έπειτα από μια στροφή ως οικοτροφείο θηλέων και ένα 10ετές πρόγραμμα αναστήλωσης, το Torre di Bellosguardo ξαναγεννήθηκε ως ένα ξενοδοχείο 16 δωματίων διακοσμημένο με αντίκες άξιες του μουσείου και διατηρημένες αυθεντικές τοιχογραφίες του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Μπερναρντίνο Ποτσέτι.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Σήμερα το ακίνητο παραμένει ένα δημοφιλές καταφύγιο για συγγραφείς που αναζητούν έμπνευση στους λόφους της Τοσκάνης.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Μία σουίτα ξενοδοχείου του Τένεσι Ουίλιαμς

Σίγουρα ο Τενεσί Ουίλιαμς είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές της αμερικανικής λογοτεχνίας, γνωστός για την εκκεντρικότητά του.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Ουίλιαμς έκανε το μοντέρνο ξενοδοχείο Midtown Manhattan Elysée σπίτι του.

Ο συγγραφέας του Γυάλινου Κόσμου και του Λεωφορείο ο Πόθος, πέρασε την πόρτα του Elysée στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και παρέμεινε σε αυτό το ξενοδοχείο έως το θάνατό του το 1983.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Ο μύθος λέει ότι όσο έμεινε εκεί, επειδή επί 24ώρου βάσεως έγραφε αδιάκοπα στη γραφομηχανή του κρατούσε ξάγρυπνους τους υπόλοιπους επισκέπτες του ξενοδοχείου εξαιτίας του ήχου που έκαναν τα πλήκτρα.

Πλέον μπορείτε να επισκεφθείτε και να μείνετε στο ξενοδοχείο, που ήταν γνωστό ως Sunset Suite στην εποχή του, και απλώνεται σε 900 τετραγωνικά, το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε Tennessee Williams Suite και είναι διακοσμημένο με φωτογραφίες και χειρόγραφες σημειώσεις από τη ζωή και την καριέρα του θεατρικού συγγραφέα.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

 
Το αρχοντικό της οικογένειας Όστεν

Ποιος δεν θα ήθελε να «ζήσει» μέσα σε ένα μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν με τις ειδυλλιακές εξοχικές κατοικίες της Αγγλίας, που απλώνονται σε απέραντες εκτάσεις, διακοσμημένες με έργα Τέχνης, ρομαντισμό διάχυτο γύρω στο περιβάλλον και τα ονόματα που αξίζουν τη θέση τους στην ιστορία, υπάρχουν σχεδόν ως χαρακτήρες στα μυθιστορήματα της συγγραφέως.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αντίδραση της Ελίζαμπεθ Μπένετ όταν κοίταξε για πρώτη φορά το κτήμα του κυρίου Ντάρσι, το Πέμπερλι, ή το γοτθικό αρχοντικό Northanger Abbey, στο οποίο η Όστεν επικεντρώθηκε σε ένα ολόκληρο βιβλίο;

Μπορεί λοιπόν οι ήρωες της Όστεν να επέλεγαν αυτό το μεγαλοπρεπές σκηνικό για να ζήσουν, η ίδια η συγγραφέας όμως μαζί με την αδερφή της και τη μητέρα τους άλλαζαν συχνά τόπο διαμονής μετά το θάνατο του κληρικού πατέρα της.

Συνήθως έμεναν σε μέτριες κατοικίες, σε μερικές από τις οποίες έχουν τη δυνατότητα πλέον να μείνουν οι θαυμαστές της.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Ένα από τα πιο γνωστά είναι το αρχοντικό του αγαπημένου αδερφού της Τζέιν, του Χένρι, στο Λονδίνο, όπου η Τζέιν έμεινε πολλές φορές και εκεί πιστεύεται ότι έχει έγραψε πολλά από τα μυθιστορήματά της.

Το σπίτι του Χένρι είναι πλέον ένα κομψό boutique ξενοδοχείο στην κομψή γειτονιά Marylebone της πόλης, εύστοχα γνωστή ως Henry’s Townhouse.

Τα δωμάτια του ξενοδοχείου άνοιξαν το 2020 έπειτα από εκτεταμένη ανακαίνιση για να επαναφέρουν την παλιά δόξα στο διατηρητέο γεωργιανό αρχοντικό της κατηγορίας ΙΙ.

Στο σκηνικό υπάρχουν αντίκες εποχής, μια συλλογή από τις πρώτες εκδόσεις της Όστιν, καθώς και πρωτότυπες επιστολές από την Τζέιν στον αδερφό της σε αυτήν τη διεύθυνση.

Εάν πάλι τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα, υπάρχει ακόμη μία οικονομική ευκαιρία για να μείνετε μέσα σε ένα σπίτι στο Μπαθ όπου η Όστιν έζησε με τη μητέρα της για τέσσερα χρόνια μεταξύ 1801 και 1805 το οποίο διατίθεται προς ενοικίαση στην Airbnb.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Το σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη

Υπήρξε φιλέλληνας με σημαντικό συγγραφικό έργο και επέλεξε μία υπέροχη τοποθεσία στην Καρδαμύλη, στη μεσσηνιακή Μάνη, για να χτίσει ένα πέτρινο κτίσμα, με άψογη αισθητική, όπου έζησε με τη σύζυγό του Τζόαν Λι Φέρμορ.

Το κέλυφος του σπιτιού, η αυλή και όσα φέρει εντός του, είτε ως αρχείο είτε ως κινητή επίπλωση, είναι σαν να βρίσκονται όλα μαζί πάνω στο ίδιο αόρατο νήμα. Αποτελούν μία συνέχεια του ενός στο άλλο και δημιουργούν ιδανική ισορροπία.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Η κατοικία έγινε δωρεά του ζεύγους Φέρμορ και βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Μουσείου Μπενάκη, συντηρήθηκε και ανακατασκευάστηκε και υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας κατά τους θερινούς μήνες, μέσω της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείρισή της, ώστε να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Η βίλα του Σικελιανού στη Συκιά Κορινθίας

Είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε η «Δελφική Ιδέα… Πρόκειται για ένα έξοχο κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα, το οποίο μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο που ελάχιστα θυμίζει τις αλλοτινές εποχές, τις ενθουσιώδεις συζητήσεις με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, τις αγωνιώδεις αναζητήσεις, τη χειμαρρώδη φύση και την ακτινοβολία του ποιητή.

Είναι ένα από τα πρώτα σπίτια όπου έζησε ο Άγγελος Σικελιανός μαζί με την Εύα Πάλμερ. Το 1915 φιλοξένησε σε αυτό το χώρο τον Καζαντζάκη, ο οποίος σημειώνει στο ημερολόγιό του: «Μέναμε οι δυο σ’ ένα εξοχικό σπίτι, μέσα σε πευκώνα, στην άκρα της θάλασσας. Διαβάζαμε Ντάντε και Παλαιά Διαθήκη και Όμηρο, μου απάγγελνε με τη βροντερή φωνή του στίχους δικούς του, κάναμε μακρινούς περιπάτους. Γκρεμίζαμε και δημιουργούσαμε τον κόσμο, ήμασταν κι οι δυο σίγουροι πως η ψυχή είναι παντοδύναμη. Μονάχα που εκείνος νόμιζε πως η ψυχή η δική του, εγώ πως η ψυχή του ανθρώπου».

Πηγαίνοντας πάλι στη Συκιά λίγους μήνες αργότερα, οι δυο φίλοι θα μάθουν στην Πάτρα για την επιστράτευση. Εκεί, σύμφωνα με μια μαρτυρία, τον Αύγουστο του 1922, ο Σικελιανός μαθαίνει και την είδηση για τη Μικρασιατική καταστροφή και επί τρεις μέρες κλείνεται στο δωμάτιό του και κλαίει.

Το ίδιο αυτό σπίτι, το τόσο γόνιμο για τον ποιητή, θα επιλέξει αργότερα ο γιος του Γλαύκος για να ζήσει για καιρό μια ήσυχη και απομονωμένη ζωή.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Στα χρόνια του πρώτου παγκόσμιου πόλεμου, ο Σικελιανός συνέλαβε σε αυτό το χώρο τη «Δελφική Ιδέα» που θα αποτελέσει ένα έργο ζωής, καθώς με τη συμβολή της Εύας προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν πνευματικό «ομφαλό» στους Δελφούς. Για το λόγο αυτό το σπίτι στη Συκιά μπαίνει υποθήκη και η Εύα προσφέρει όλη της την περιουσία.

Ο εφοπλιστής Λεωνίδας Τυπάλδος έχοντας στην κατοχή του τη βίλα και την έκταση γύρω από αυτή δημιούργησε ένα κοσμοπολίτικο και χλιδάτο ξενοδοχείο κοντά στο Ξυλόκαστρο, το Sikyon Coast Resort & Spa. Η βίλα είχε αγοραστεί αγοράστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον εφοπλιστή Σπύρο Τυπάλδο.

Η ιστορική βίλα του Άγγελου Σικελιανού, η οποία βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο και ανήκει στην οικογένεια Τυπάλδου, μεταμορφώθηκε σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο ιταλικής γεύσης.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Σπίτια συγγραφέων προς ενοικίαση

Το σπίτι του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, στο Εΐλάν Σόνα στην Σκωτία είναι σύμφωνα με έρευνες ο χώρος όπου ο Σκοτσέζος συγγραφέας Τζ. Μ. Μπάρι έγραψε το σενάριο του Πίτερ Παν και την ιστορία των φαντασμάτων, «Mary Rose», ενώ έμενε για καλοκαίρια στο νησί στις αρχές του 1900. Πρόκειται για μία κατοικία διαθέσιμη προς ενοικίαση με τιμή από 750 λίρες/εβδομάδα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το σπίτι του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ στο Μπράτλμπορο του Βερμόντ, το οποίο χτίστηκε το 1892, και διατηρείται έως σήμερα επιπλωμένο με τα αυθεντικά του έπιπλα. Με την ονομασία «Naulakha», το ακίνητο-ορόσημο είναι εκεί όπου ο Κίπλινγκ έγραψε πολλά από τα έργα του, όπως το «Βιβλίο της Ζούγκλας», καθώς και το «Οι 7 Θάλασσες» και το «Δαίμονες των κυμάτων».

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Στην πραγματικότητα, οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν στο γραφείο όπου ο διάσημος συγγραφέας έγραψε αυτές τις ιστορίες. Οι επιλογές περιλαμβάνουν μια κύρια κατοικία 4 υπνοδωματίων και μια ανεξάρτητη κατοικία δύο υπνοδωματίων, μαζί με τη χρήση των κήπων και το αυθεντικό γήπεδο τένις του συγγραφέα στην τιμή των 300 δολαρίων.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Αν πάλι θέλετε κάτι πιο εξωτικό, οι καλύβες του Άλντους Χάξλεϊ και του Ντ. Χ. Λώρενς στο Νέο Μεξικό είναι ιδανικές για εσάς. Βρίσκονται συγκεκριμένα στα όρη Sangre De Cristo στο Νέο Μεξικό και αποτέλεσαν τόπο που προσέλκυσε αρκετούς συγγραφείς όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τους Άγγλους συγγραφείς Άλντους Χάξλεϊ («Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος») και Ντ. Χ. Λώρενς («Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ»). Πλέον μπορείτε να τα νοικιάσετε μέσω Airbnb με αντίτιμο 68 δολάρια/διανυκτέρευση.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

«Αγόρασα ένα μικρό σπίτι και κήπο στο Πασίφικ Γκρόουβ…», είχε δηλώσει δήλωσε ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ («Τα Σταφύλια της Οργής», «Ανατολικά της Εδέμ») σε μια επιστολή της δεκαετίας του 1940 που δημοσιεύτηκε στο μεταγενέστερο βιβλίο του, «A Life in Letters».

Σήμερα είναι γνωστό ως «The Steinbeck Cottage» και βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Πρόκειται για μία κλασική δομή του ενός υπνοδωματίου της δεκαετίας του 1920 με αυθεντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρότερο συγγραφικό στούντιο, επίσης διαθέσιμο προς ενοικίαση.

Η παράκτια τοποθεσία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το Μοντερέϊ και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι τιμές ξεκινούν από 2.000 δολάρια ανά μήνα για το μικρότερο στούντιο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται χρεώσεις.

Ξενοδοχεία που ενέπνευσαν τη συγγραφική πένα

Στο ξενοδοχείο El Minzah ο Μπέκετ και ο Τένεσι Ούλιαμς είχαν σταθερά κλεισμένο δωμάτιο. Σε αυτό το χώρο ο Μπέκετ εμπνεύστηκε το Τέλος του παιχνιδιού, καθώς σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται ο Ζαν Βιλάρ ότι του είχε εκμυστηρευτεί ο συγγραφέας, είχε ζήσει εκεί ανάλογες καταστάσεις με αυτές που διαβάζουμε στα βιβλία του και συνάντησε ανθρώπους που ενέπνευσαν τους χαρακτήρες των έργων του.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Ο Μπάροουζ είχε επιλέξει για να γράψει το Γυμνό Γεύμα ένα λιγότερο πολυτελές ξενοδοχείο, το El Muniria στην Ταγγέρη.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Ο Ζαν Ζενέ επίσης προτιμούσε τα μικρά, χωρίς χαρακτήρα ξενοδοχεία σε απόκεντρες συνοικίες του Παρισιού, όπου δεν τον αναγνώριζε κανείς.

Στο περιβόητο Chelsea, στη Νέα Υόρκη, ένα ξενοδοχείο λίγο shabby όπως το χαρακτήριζαν που όμως είχε στοιχεία γοητείας, από το 1905 που άνοιξε τις πόρτες του, τα δωμάτιά του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς, όπως ο Μαρκ Τουαίην, ο Σαρτρ και η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο Μπουκόφσκι.

Ο Κέρουακ έγραψε εκεί ένα μέρος του μυθιστορήματός του Στο Δρόμο και ο Άρθουρ Κλαρκ αποσπάσματα του 2001 Οδύσσεια του Διαστήματος.

Ο Άρθουρ Μίλλερ κατέφυγε εκεί το 1962 για να ξεφύγει από τον καταστροφικό του γάμο με τη Μονρόε και άρχισε να γράφει το ιδιαίτερα αυτοβιογραφικό θεατρικό έργο Μετά την Πτώση που έμελλε να σκηνοθετήσει το 1964 ο Καζάν.

Το ξενοδοχείο Chelsea έγινε ταινία από τον Άντι Γουόρχολ, τραγούδι από τον Λ. Κοέν (Chelsea hotel) και τον Ντίλαν (Sara) –ο οποίος έζησε εκεί ένα διάστημα με την Τζόαν Μπαέζ.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Τα ξενοδοχεία υπήρξαν χώροι που κάποιοι λογοτέχνες έζησαν δυνατούς έρωτες, ανάμεσά τους ο Απολλινέρ και η Λου στο Hôtel du Midi στη Νιμ ή ο Αλφρέντ ντε Μυσσέ και η Γεωργία Σάνδη στο δωμάτιο 13 του Hôtel Danielli στη Βενετία στις 31 Δεκεμβρίου του 1833 και παρέμειναν εκεί μέχρι την άνοιξη του 1834.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Ο Τόμας Μαν μένοντας το 1911 στο Le Grand Hôtel des Bains, ένα μέρος που οι επισκέπτες του ήταν πλούσιοι και διάσημοι, εμπνεύστηκε το Θάνατο στη Βενετία. 60 χρόνια αργότερα, ο Βισκόντι, συνεπαρμένος από το μυθιστόρημα του Μαν, θα γυρίσει εκεί την ομώνυμη ταινία.

Ταξιδεύοντας στα… σπίτια των συγγραφέων

Ο Προυστ πέρασε πολλά καλοκαίρια με τη γιαγιά του σε διάφορα ξενοδοχεία στην Καμπούρ, στη Νορμανδία –και κυρίως στο Grand Hôtel– που λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για το θέρετρο του Μπαλμπέκ στο έργο του.

Ταξιδεύοντας σε… σπίτια συγγραφέων