Όποια άποψη κι αν έχει κάποιος για τη μουσική των Coldplay, οφείλει να τους αναγνωρίσει ότι είναι η μόνη μπάντα στον πλανήτη μέχρι στιγμής που εξετάζει τη μείωση του αποτυπώματος που έχουν οι περιοδείες. Το 2019 οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι θα ακυρώσουν την παγκόσμια τουρνέ τους, καθώς αντιλήφθηκαν ότι έχουν υψηλή επιβάρυνση στον πλανήτη. Μόνο και μόνο οι διαρκείς πτήσεις τόσων ανθρώπων που βρίσκονται στο crew τους, αρκεί.

Έτσι, από τότε δεν έχουν ταξιδέψει ως μπάντα εκτός Βρετανίας για να τραγουδήσουν. Μάλιστα, μετά από εκείνη την ανακοίνωση είχαν εκπονήσει ένα πλάνο 12 βημάτων για να κάνουν πιο βιώσιμες τις συναυλίες τους.

Ένα από αυτά τα βήματα είναι η πρωτοποριακή τους κίνηση να μετατρέψουν το κοινό τους στα live σε πηγή ενέργειας. «Όσο θα κινούνται και θα χορεύουν, τόσο θα παράγουν ενέργεια με τα πόδια τους που θα μεταφέρεται στο πάτωμα και θα ενεργοποιεί όλο τον μηχανισμό του σόου μας. Θα υπάρχουν και ποδήλατα που θα χρησιμεύουν με αυτόν τον τρόπο» εξήγησε ο Chris Martin μιλώντας στο BBC.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι κινούνται, τόσο το καλύτερο. Στις συναυλίες ζητάμε συνήθως από το κοινό να χοροπηδήσει πάνω κάτω. Αυτή τη φορά θα το εννοούμε περισσότερο από ποτέ, γιατί αν δεν το κάνουν, θα σβήνουν τα φώτα». Με πιο απλά λόγια, οι Coldplay θα ξεθεώσουν το κοινό τους στο χορό και δεν θα τους αφήσουν ούτε μισό τραγούδι να πάρουν ανάσα. Σίγουρα πάντως σε ένα τέτοιο κόνσεπτ θα ήταν ιδανικότερο συγκρότημα τίποτα Dropkick Murphys, παρά οι Coldplay.

Οι Coldplay ετοιμάζουν περιοδεία που ξεκινάει στην Κόστα Ρίκα, τη Μέκκα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Martin ανέφερε πως περιμένει κάθε κατακραυγή προς το πρόσωπό τους, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που τους κατηγορούν για υποκριτική στάση, αφού τόσο ο Martin όσο και τα άλλα μέλη της μπάντας, ταξιδεύουν με ιδιωτικά τζετ. «Δε με ενδιαφέρει καθόλου το κράξιμο. Προσπαθούμε πολύ, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, προφανώς και δεν είμαστε τέλειοι. Πάντοτε θα υπάρχει κατηγορία. Και οι άνθρωποι που μας κατηγορούν γιατί συνεχίζουμε και πετάμε με αεροπλάνο, έχουν δίκιο, άρα δεν έχω σκοπό να τους αντικρούσω».

Το ερώτημα που τους τίθεται εσχάτως είναι γιατί να κάνουν περιοδεία εν γένει, αφού θέλουν να είναι eco-friendly. «Δεν έχουμε κάποια απάντηση σε αυτό. Ίσως θα ήταν καλύτερο να κάτσουμε στο σπίτι μας. Αλλά θέλουμε να συναντηθούμε και να συνδεθούμε με τους ανθρώπους και θέλουμε να το κάνουμε με τον καθαρότερο δυνατό τρόπο».

Το μεγαλόπνοο σχέδιο των Coldplay θα ξεκινήσει από τη χώρα-πρωτοπόρο στην τομέα της καθαρής ενέργειας, την Κόστα Ρίκα, όπου τον Μάρτιο θα δώσουν συναυλία. Στο χώρο της συναυλίας η ενέργεια θα παράγεται από μπαταρίες που θα ενισχύονται από ανεμιστήρες και ηλιακή ενέργεια, ενώ το καύσιμο τους θα είναι λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί από τοπικά εστιατόρια.

«Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, υπάρχουν πολλά τμήματα μιας περιοδείας που χρήζουν βελτίωσης και σίγουρα ακόμα και οι πτήσεις με χαμηλό αποτύπωμα CO2, δεν είναι επαρκής λύση».

Εκτός από την οικολογία, ο Chris Martin είχε λίγο νωρίτερα αντιγράψει Κωστή Μαραβέγια και είχε σταματήσει μια συναυλία του για να εκφράσει την αγάπη του για την Dakota Johnson. «Είναι το σύμπαν μου και βρίσκεται ακριβώς εδώ» είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=cX9wlk8Pk6o

* Φωτογραφία: Getty Images