Είναι ίσως η μεγαλύτερη συναυλία στην Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι. Οι δύο μεγαλύτερες συναυλίες για την ακρίβεια, με τους Coldplay να έχουν γεμίσει το ΟΑΚΑ και τις δύο μέρες. Στη θεωρία βέβαια το γέμισμα, αφού το ΟΑΚΑ από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει κριθεί ως ανεπαρκές λόγω του προβλήματος στο στέγαστρο και υποτίθεται είχε αποφασιστεί να παραμείνει κλειστό για όλη τη σεζόν, σίγουρα ως και το καλοκαίρι και είχε υπάρξει διαδικασία αναζήτησης άλλου χώρου για τους Coldplay.

Οι δύο συναυλίες των Coldplay είναι στις αρχές Ιουνίου (8 & 9), σε ένα διάστημα στο οποίο η διοργάνωση προσβλέπει πως θα έχουν διορθωθεί τα προβλήματα του ΟΑΚΑ, κάτι τέτοιο όμως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι το πιθανότερο σενάριο.

Έχοντας ξεκαθαρίσει η High Priority Promotions (διοργανώτρια των συναυλιών Coldplay) ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο γιατί πουθενά δε μπορούν να χωρέσουν 61.000 + 61.000 άνθρωποι πέραν του ΟΑΚΑ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση του στεγάστρου και να γίνει άμεσα ό,τι χρειάζεται για να επιδιορθωθεί, ώστε να μην γίνουμε διεθνώς ρεζίλι.

Δεν είναι μόνο ότι ένα μεγάλο συγκρότημα, οι Coldplay, ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως σε συναυλιακό επίπεδο, με παραγωγές που αποθεώνονται, θα θέσει την Ελλάδα εκτός της περιοδείας του και δεν ξέρουμε αν θα μπει σε διαδικασία να μας επιλέξει ξανά…Είναι κι ότι οι Coldplay «μεταφέρουν» σε κάθε πόλη που έχουν συναυλία και μια βάση συναυλιακών τουριστών, ανθρώπων δηλαδή που με αφορμή τη συναυλία τους, συνδυάζουν τις διακοπές τους.

Είναι ενδεικτικό πως υπάρχει σχεδόν πενταψήφιος αριθμός κρατήσεων σε ξενοδοχεία της Αθήνας για τις ημέρες των συναυλιών των Coldplay και η πιθανότητα ακύρωσης των, ακόμα κι αν επιστρέφονταν τα χρήματα των εισιτηρίων, είτε θα εγκλώβιζαν ανθρώπους που έχουν προπληρώσει διαμονές να έρθουν στην Αθήνα χωρίς να δουν τους Coldplay είτε θα τους ωθούσαν, εφόσον έχουν κάνει κράτηση με δωρεάν ακύρωση, να την ακυρώσουν. Να υπάρξει δηλαδή και απώλεια τουριστικών εσόδων. Στην εξίσωση μπαίνουν και τα αεροπορικά εισιτήρια που δύσκολα ακυρώνονται και κοστίζουν πολύ ακριβά στις μέρες μας.

Επιπλέον, πολύ λογικά, η εταιρεία της διοργάνωσης των συναυλιών των Coldplay θα διεκδικήσει ένα μεγάλο ποσό ως αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, κάτι που επίσης θα πρέπει να θεωρείται ως κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Coldplay συναυλίες στο ΟΑΚΑ

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΣΔΠΕ για τις δύο συναυλίες των Coldplay

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών διοργανωτών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδίως συναυλιών, στην Ελλάδα, τόσο με Έλληνες όσο και με αλλοδαπούς καλλιτέχνες. Μέλος του Συνδέσμου είναι και η εταιρεία HIGH PRIORITY PROMOTIONS,διοργανώτρια μεγάλων συναυλιών αλλοδαπών καλλιτεχνών στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, ορισμένες εκ των οποίων φιλοξενήθηκαν επιτυχώς στο ΟΑΚΑ.

Όπως γνωρίζετε, έχει προγραμματιστεί η συναυλία του μουσικού συγκροτήματος COLDPLAY στις 8 & 9 Ιουνίου 2024 στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ, βάσει ενεργούς σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του ΟΑΚΑ, ως επιστέγασμα εντατικών προσπαθειών δύο ετών, προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να διεκδικήσει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και να ενταχθεί εκ νέου στον παγκόσμιο συναυλιακό χάρτη. Σημειωτέον ότι το εν λόγω μουσικό συγκρότημα είναι το μεγαλύτερο διεθνώς αναφορικώς με τη δημοφιλία των ζωντανών παρουσιάσεων του.

Στην προκειμένη περίπτωση,122.000 εισιτήρια έχουν προπωληθεί σε χρονικό διάστημα δύο ημερών, το ένα τρίτο εκ των οποίων αφορούν αφίξεις θεατών από το εξωτερικό και την ευρύτερη ελληνική περιφέρεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα το εν λόγω διήμερο και τα αεροπορικά εισιτήρια από την αλλοδαπή.

Coldplay συναυλίες στο ΟΑΚΑ στέγαστρο Καλατράβα

Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα σχετικά με την καταλληλότητα του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ, έχουμε προβεί σε ενημέρωση των αρμοδίων φορέων αφενός ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός χώρος στην Ελλάδα για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, αφ’ ετέρου ότι οι συνέπειες από την ακύρωση της συναυλίας θα μας εκθέσουν καταστροφικά ως χώρα (πέραν της τεράστιας οικονομικής ζημίας της εταιρείας και των συναφών νομικών αξιώσεων αυτής).

Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα του πορίσματος του ΤΕΕ και τη διαβεβαίωση ότι τυχόν απαιτούμενες επισκευές του στεγάστρου θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της ανωτέρω συναυλίας.

Ο Σύνδεσμος ως επίσημο όργανο εκπροσώπησης των διοργανωτών και θεματοφύλακας της αξιοπιστίας των πολιτιστικών εκδηλώσεων, δέχεται σχεδόν καθημερινώς οχλήσεις από ΜΜΕ και χιλιάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για την ανωτέρω συναυλία, ζητώντας έγκυρη ενημέρωση για το ενδεχόμενο ακύρωσης της συναυλίας λόγω της δημοσιότητας που έχει προσλάβει το γεγονός, προκειμένου με τη σειρά τους να προβούν σε ακυρώσεις κρατήσεων ξενοδοχείων, αεροπορικών εισιτηρίων και στη διεκδίκηση επιστροφής του αντιτίμου των εισιτηρίων από τη διοργανώτρια εταιρεία.

Η διοργανώτρια εταιρεία ενός τόσο μεγάλου μουσικού γεγονότος με παγκόσμια προβολή και εμβέλεια, δεδομένου ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους επίσημους σταθμούς της διεθνούς περιοδείας του συγκροτήματος, αντιμετωπίζει καθημερινώς μια εφιαλτική πραγματικότητα, καθώς κρίνεται η τύχη δεκάδων συμβάσεων που έχει με εταιρείες του εξωτερικού που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής (κατασκευή σκηνών και σκηνικών, μηχανήματα ήχου και εικόνας, οθόνες, ασφάλεια, μεταφορικά, διαμονή, μετακίνηση, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα αρκετών εκατοντάδων εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών).

Ευρίσκεται δε αντιμέτωπη με εξοντωτικές ποινικές ρήτρες και πολύ υψηλά τραπεζικά έξοδα σε περίπτωση επιστροφής του αντιτίμου των εισιτηρίων.

Δυστυχώς, έχει παρέλθει ένα τρίμηνο και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το ΟΑΚΑ και το αρμόδιο Υπουργείο. Έως τώρα, τόσο ο Σύνδεσμος όσο και η διοργανώτρια εταιρεία, έχουμε κρατήσει στάση αναμονής χωρίς να δημοσιοποιήσουμε τις συνέπειες για τη χώρα από το ενδεχόμενο ακύρωσης της εν λόγω συναυλίας, επιθυμώντας να αποφύγουμε την αρνητική δημοσιότητα και την κλιμάκωση της έντασης. Καθώς όμως περνά ο καιρός και δεν σημειώνεται καμία απτή πρόοδος, πολύ φοβούμαστε ότι τέτοιες αντιδράσεις θα είναι μονόδρομος.

Επικοινωνούμε μαζί σας για μία ακόμη φορά και εγγράφως, ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προς επίλυση του ζητήματος, ιδίως την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης του πορίσματος του ΤΕΕ και την άμεση δρομολόγηση τυχόν απαιτούμενων επισκευών. Κυρίως όμως ζητάμε τη δημόσια τοποθέτηση του ΟΑΚΑ και της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του αρμόδιου Υπουργού σχετικά με τη διαβεβαίωση ότι το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ θα είναι έτοιμο,ώστε να φιλοξενήσει με ασφάλεια το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στην Ελλάδα τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Αντίθετη εκδοχή θα εκθέσει τη χώρα ανεπανόρθωτα και θα την εκτοπίσει οριστικά από τις παγκόσμιες περιοδείες μεγάλων αλλοδαπών μουσικών συγκροτημάτων, θέτοντάς την εκτός μουσικού χάρτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διοργανώτριες εταιρείες τέτοιων εκδηλώσεων, αλλά και για τον συναυλιακό τουρισμό».

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνουμε και συναυλιακή μπανανία λόγω μιας ακόμα ανικανότητας του ελληνικού κράτους. Σίγουρα, έχουμε δει σπουδαίες μπάντες στην Ελλάδα λόγω Rockwave, Release ή Plissken, αλλά οι Coldplay προσφέρουν μια από τις 2-3 κορυφαίες εμπειρίες live και για τους παρίσταντες θα είναι μια αξέχαστη βραδιά. Ας μην χρειαστεί να γράψουμε στο μέλλον πως «θα ήταν»…