Τι παίρνεις όταν συνδυάσεις το παραδοσιακό, με το λαϊκό, το ρεμπέτικο και με το πανηγυριώτικο; Τη Ρία Ελληνίδου. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις στην ελληνική μουσική, που δεν ακολούθησε καμία μόδα, που είπε ότι αυτή θα δώσει το στίγμα της και δεν θα της επιβάλει κάποιος άλλος το τι θα κάνει καλλιτεχνικά.

Την Ρία Ελληνίδου την έμαθα για τα καλά πριν 2-3 χρόνια, όταν στο διάστημα της καραντίνας, την είχα δει σε ένα σόου στο Youtube μαζί με την Ιουλία Καραπατάκη και είχα εντυπωσιαστεί. Την Καραπατάκη τη γνώριζα, την Ρία Ελληνίδου την είχα μόλις ακούσει και θυμάμαι να αναρωτιέμαι πόσο θα αντέξει να πορευτεί πάνω στο ύφος που υπηρετεί μουσικά και πόσο θα πάρει στις δισκογραφικές να την βάλουν σε καλούπια.

Μέχρι στιγμής, η ίδια ορίζει το καλούπι και τα τελευταία 2 χρόνια περίπου που ανήκει στην Panik Records, διατηρεί την ταυτότητά της. Το τελευταίο της τραγούδι με τίτλο «Τελείωσε Σου Λέω» είναι ένα άνοιγμα σε μια μουσική μετάβαση, όχι διαφορετική από το παρελθόν, αλλά με προσθήκες σε επίπεδο ήχου.

Ήταν μια καλή ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη Ρία Ελληνίδου και να την ρωτήσουμε μερικά από όλα αυτά που θα θέλαμε να την ρωτήσουμε.

Η Ρία Ελληνίδου μέσα από 10 απαντήσεις

Το τελευταίο σου τραγούδι λέγεται «Τελείωσε σου λέω». Είσαι άνθρωπος που τελειώνει τα πράγματα που είναι για να τελειώσουν με τη μία, ή το ταλαιπωρείς κι είσαι «τραβάτε με κι ας κλαίω»;

Πολλές φορές καλό είναι να τελειώνουμε τα πράγματα με τη μία – και το προσπαθώ- αλλά κάποιες φορές όταν ο άνθρωπος κάνει πλάνα, ο Θεός, λένε, γελάει.

Η Ρία Ελληνίδου είναι μια από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις στην ελληνική μουσική

Μία σχέση που έχει τελειώσει, το πέρασμα του χρόνου και η απόσταση την φέρνουν ξανά στο παρασκήνιο; Ασχολείσαι δηλαδή με πρώην ή πάμε μόνο μπροστά;

Εννοείται πως έχει τύχει να ασχοληθώ με κάποιον πρώην, αλλά δεν το μετανιώνω, γιατί ο συγκεκριμένος το άξιζε. Δεν είναι κάτι που θα έκανα για τον οποιοδήποτε.

Είσαι άτομο που ακούει την καρδιά ή το μυαλό;

Πάντα προσπαθώ να κάνω ένα mix των δύο αλλά στο τέλος κερδίζει η καρδιά.

Ποια εικόνα πιστεύεις ότι έχουν για τη Ρία Ελληνίδου ως χαρακτήρα όσοι σε ξέρουν;

Αυτοί που με ξέρουν πραγματικά ξέρουν ότι, παρόλο που είμαι «σίφουνας», είμαι ταυτόχρονα και πολύ ευαίσθητη. Επίσης, λόγω δουλειάς, όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει πως είμαι και πολύ αγχώδης. Τώρα τα υπόλοιπα νομίζω θα σου τα πουν καλύτερα οι φίλοι και οι συγγενείς μου.

Θυμάσαι τα πρώτα τραγούδια που άκουσες; Τι μουσικές σου έβαζαν οι γονείς σου; Πότε κατάλαβες ότι αυτό το μουσικό στίγμα θες να έχεις;

Δε θυμάμαι ακριβώς ποια ήταν τα πρώτα τραγούδια που άκουσα, όμως θυμάμαι πως το καθένα είχε και διαφορετικό μουσικό στιλ. Λαϊκό, παραδοσιακό, ethnic, latin. Η μαμά μου είχε διάφορα μουσικά ακούσματα. Ο μπαμπάς μου ήταν περισσότερο ταγμένος στην παράδοση. Πάντως μεγαλώνοντας μέσα στο σπίτι υπήρχε πάντα μουσική.

– Πόσο συχνά νιώθεις όμορφα με τον εαυτό σου και αυτό που είσαι εξωτερικά και εσωτερικά και πόσο συχνά θα σε μαστιγώσεις; Σου λες «μπράβο»; Χρησιμοποιείς τις λέξεις «επιτυχία» και «αποτυχία» σε αυτά που κάνεις;

Δεν κρίνω και πολύ αυστηρά τον εαυτό μου για την εξωτερική μου εμφάνιση. Κάνω προσπάθειες να κρατώ των εαυτό μου σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά αγαπώ πολύ το φαγητό, όπως πολύ καλά θα ξέρουν και όσοι με ακολουθούν στα social media. Τον εσωτερικό μου κόσμο, όμως, τον κρίνω πάρα πολύ αυστηρά. Δε λέω εύκολα μπράβο και δεν ενθουσιάζομαι με τα πράγματα που πάνε καλά στη ζωή μου φοβούμενη μήπως κάτι χαλάσει με αποτέλεσμα απλά να σκύβω το κεφάλι και να συνεχίζω.

Η Ρία Ελληνίδου είναι μια από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις στην ελληνική μουσική

Αν μπορούσες να φτιάξεις την ιδανική σου στιγμή, τι θα περιλάμβανε, πώς θα ήταν η Ρία Ελληνίδου σε αυτή;

Αν μπορούσα να κατασκευάσω την ιδανική μου στιγμή ίσως αυτή να ήταν σε ένα όμορφο νησί. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για εμένα από τη θάλασσα, το φαγητό και τη μουσική. Θα ήθελα έναν συνδυασμό ζέστης, ήλιου, θάλασσας, ποτού, φαγητού και μουσικής.

Πέρα από τη μουσική, τι σε γεμίζει ψυχικά, τι σε ηρεμεί και σε ευχαριστεί;

Μου αρέσει πάρα πολύ η φύση. Μου αρέσει και το βουνό και η θάλασσα και μου αρέσουν υπερβολικά πολύ τα φυτά. Να φανταστείς στο σπίτι, όταν έχω ελεύθερο χρόνο, ασχολούμαι με τα φυτά μου. Από πάντα ονειρευόμουν να έχω ένα σπίτι – ζούγκλα.

Η μουσική στις μέρες μας έχει γίνει ένα παιχνίδι αριθμών. Πόσες προβολές, πόσα downloads κλπ. Σε επηρεάζει καθόλου αυτό όταν βγάζεις ένα τραγούδι;

Φυσικά και με επηρεάζει γατί έτσι δεν ακούμε αντικειμενικά και με την καρδιά. Βλέπουμε ποιος έχει τα νούμερα για να του δώσουμε σημασία και να του προσθέσουμε με αυτόν τον τρόπο κι άλλα. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, δυστυχώς, αλλά θυμάμαι πρόλαβα εκείνη την εποχή που παίρναμε έναν δίσκο ή μία κασέτα και την ακούγαμε 800 φορές και μαθαίναμε απ’ έξω όλα τα κομμάτια του δίσκου, ακόμα και κάποιο που σήμερα μπορεί να μην είναι γνωστό. Εγώ όταν έπαιρνα στα χέρια μου έναν δίσκο, μία κασέτα ή ένα cd, τα μάθαινα όλα τα τραγούδια. Θυμάμαι πως είχαν και στο εξώφυλλο τους στίχους και περνούσαμε ώρες ατελείωτες ακούγοντας μουσική. Ήταν σαν σπορ.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος;

Ίσως ο μεγαλύτερος μου φόβος να είναι να μη μπορέσω να τραγουδήσω ξανά. Κάποια στιγμή είχα πάθει κάτι στη φωνή μου και τότε απέκτησα αυτόν τον φόβο. Φοβάμαι επίσης μην ξαναγίνει κάτι παρόμοιο με αυτό που είχε γίνει στην καραντίνα και δε μπορούσαμε να παίξουμε μουσική για τον κόσμο. Δεν είχα χειρότερο.

Η Ρία Ελληνίδου είναι μια από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις στην ελληνική μουσική

Οι πρώτες φορές για τη Ρία Ελληνίδου

Πρώτη φορά που τραγούδησες μπροστά σε κόσμο

Πρέπει να ήμουν ή 8 ή 9 χρονών και είχα τραγουδήσει σε μία εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς απ’ όπου κατάγομαι κιόλας.

Πρώτη φορά που άκουσες τη φωνή σου

Τραγουδούσα από πολύ μικρή μαζί με την οικογένειά μου καθώς είναι όλοι μουσικοί, οπότε άκουσα από πολύ μικρή τη φωνή μου.

Πρώτη φορά που ερωτεύτηκες

Μπορεί να ήμουν και πέμπτη δημοτικού.

Πρώτη φορά που έμεινες μόνη σου

Πέρσι

Πρώτο σου ραντεβού

Ήμουν κάπου στα 14. Θυμάμαι ότι πήγαινα γυμνάσιο.

Πρώτη φορά που μαγείρεψες

Σίγουρα 10 χρονών. Μπορεί και νωρίτερα.

Πρώτη φορά που οδήγησες

Όταν ενηλικιώθηκα, έτρεξα αμέσως να βγάλω δίπλωμα.

Πρώτη σου συνεργασία

Στα 13 μου φτιάξαμε ένα συγκρότημα με την οικογένειά μου και παίζαμε σε παραστάσεις και εκδηλώσεις όλων των ειδών. Αυτή ήταν και η πρώτη μου συνεργασία.

Πρώτη φορά που ένιωσες ελεύθερη

Θα το πάρω αλλιώς. Ήταν ελάχιστες οι φορές στη ζωή μου που δεν ένιωθα ελεύθερη. Δε μπορώ να ζήσω αλλιώς. Άλλωστε γι’ αυτό με λένε Ελευθερία.

* Ακολούθησε τη Ρία Ελληνίδου στο Instagram και το TikTok