Μπορεί ο κινηματογράφος να περνάει μία μικρή κρίση, αλλά αυτό είναι καλύτερα να μην το λέτε συχνά αν βρεθείτε στο Φεστιβάλ Καννών… Δεν θα σας πιστέψουν.

Και για του λόγου το αληθές, οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών αποδεικνύουν ότι ο κινηματογράφος είναι και πάλι σε ακμή και δεν έχασε τη λάμψη του. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η Croisette της Γαλλίας προσφέρει μια εκλεκτική και ποικιλόμορφη σειρά ταινιών από όλο τον κόσμο, από κάθε είδος, στυλ και μορφή.

Ο σχεδόν 80χρονος Τζορτζ Μίλερ επιστρέφει με ένα ακόμη έπος του «Mad Max», το «Furiosa», ο Κέβιν Κόστνερ ξεσκονίζει το σκηνοθετικό καουμπόικο καπέλο του για την πρώτη του ταινία μετά από 21 χρόνια («American Horizon») και ο Γιώργος Λάνθιμος κάνει πρεμιέρα με την ταινία «Kind Of Kindness».

Αυτή είναι, φυσικά, μόνο η κορυφή του παγόβουνου, γιατί η λίστα περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες παραγωγές ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίσαμε δέκα που νομίζουμε ‘οτι θα προκαλέσουν αίσθηση στους σινεφίλ.

Υπάρχει κυριολεκτικά κάτι για όλους. Χωρίς ιδιαίτερη σειρά, εδώ είναι η λίστα μας με τις 10 ταινίες που πρέπει να παρακολουθήσετε στο Φεστιβάλ Καννών 2024, που θα ξεκινά σήμερα (Τρίτη 14 Μαΐου) και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 25 Μαΐου 2024.

10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν στο Φεστιβάλ Καννών 2024

«Emilia Perez»

Ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Οντιάρ, βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του «Dheepan» το 2015, πρόκειται να κάνει μια πολυαναμενόμενη επιστροφή στις Κάννες με την τελευταία του δουλειά, με τον τίτλο «Emilia Perez». Οι ταινίες του Οντιάρ αποτελούν σταθερή αξία στο διαγωνιστικό τμήμα στις Κάννες και φέτος ακολουθούν την… παράδοση.

Η ταινία περιλαμβάνει ένα λαμπερό καστ, συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστα γνωστής Ισπανίδας ηθοποιού Κάρλα Σοφία Γασκόν στον ομώνυμο ρόλο, μαζί με τη Σελένα Γκομέζ, τη Ζόε Σαλντάνα και τον Έντγκαρ Ραμίρεζ.

Το πιο σημαντικό, ολόκληρη η υπόθεση είναι «άγρια» και φιλόδοξη. Η ταινία είναι μια μουσική αστυνομική κωμωδία και επικεντρώνεται σε μια γυναίκα που έχει την αποστολή να βοηθήσει έναν δραπέτη Μεξικανό αρχηγό καρτέλ να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου για να αποφύγει τις Αρχές.

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια/ηθοποιός Camille έγραψε τα τραγούδια και τη μουσική συνέθεσε ο Κλεμέντ Ντουκόλ.

10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν στο Φεστιβάλ Καννών 2024

Anora

Μετά την «Red Rocket», την πρώτη διαγωνιστική ταινία του σεναριογράφου/σκηνοθέτη Σον Μπέικερ στις Κάννες, ο σκηνοθέτης επιστρέφει με το «Anora», μια ακόμη ταινία που επικεντρώνεται στις ζωές των εργαζομένων του σεξ.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Μίκι Μάντισον, ο πρωταγωνιστής της σειράς «Better Things» της Πάμελα Άντλον στο FX, ο οποίος έπαιξε επίσης έναν ρόλο στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Once Upon a Time in Hollywood» ως ένας από τους δολοφόνους της οικογένειας Μάνσον στο τέλος.

Το δράμα επικεντρώνεται σε μια νεαρή εργάτρια του σεξ από το Μπρούκλιν (Madison) που παντρεύεται τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Ο παραμυθένιος γάμος της απειλείται όταν οι γονείς του άνδρα ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη για να αναγκάσουν την ακύρωση. Όπως συμβαίνει συχνά με τις ταινίες του Μπέικερ, μεγάλο μέρος του καστ είναι σχετικά άγνωστο.

Ωστόσο, περιλαμβάνει τον ηθοποιό του «Compartment No. 6» Γιούρι Μπορίσοφ, καθώς και τους Μαρκ Έιντελστεϊν, Κάρεν Καραγκουλιάν, Vache Tovmasyan, Ivy Wolk και τη Λούνα Σοφία Μιράντα. Ο Ντρου Ντάνιελς, ο οποίος γύρισε τα «Waves» και «Red Rocket», είναι ο διευθυντής φωτογραφίας.

10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν στο Φεστιβάλ Καννών 2024

The Substance

Μόλις αποκτήθηκε από την MUBI πριν καν ξεκινήσει το φεστιβάλ. Η Γαλλίδα συγγραφέας/σκηνοθέτης Κοραλί Φαρζέ, γνωστή για το αιματηρό ντεμπούτο της μεγάλου μήκους ταινίας της το 2017 “Revenge”, φαίνεται να έχει ακόμη έναν πολυαναμενόμενο τίτλο στα χέρια της.

Η ταινία «The Substance» βάζει σε «πρωταγωνιστικό ρόλο» τον σωματικό τρόμο σε ένα σενάριο που επίσης έγραψε η Φαρζέ και πρωταγωνιστούν οι Ντεμί Μουρ, Μάργκαρετ Κουάλεϊ και Ντένις Κουέιντ, ο οποίος αντικατέστησε τον Ρέι Λιότα, ο οποίος πέθανε πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Οι περισσότερες λεπτομέρειες για την ταινία έχουν μείνει κρυφές, αλλά λέγεται ότι είναι μια φεμινιστική άποψη για το body horror, κάτι που δεν θα ήταν μεγάλη έκπληξη, δεδομένης της παρόμοιας οπτικής γωνίας του «Revenge», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2017. 

Ο ιστότοπος Τύπου των Καννών έχει επίσης μερικές ακόμη λεπτομέρειες, με μια περίληψη που με αυτά που αναφέρει παραπέμπει σε μία υποψία μεταμόρφωσης που μοιάζει με αλλαγή σώματος, πιθανώς μεταξύ της Μουρ και της Κουάλεϊ. Ο Βρετανός συνθέτης/παραγωγός Raffertie έγραψε τη μουσική.

Furiosa: A Mad Max Saga»

Ο 79χρονος νεαρός Αυστραλός σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ ακολουθεί το «Three Thousand Years of Longing» του 2022, με μια ακόμη πολυαναμενόμενη ταινία του Mad Max.

Ένα πρίκουελ του «Mad Max: Fury Road» του 2015. Η ταινία επικεντρώνεται στη Furiosa της Σαρλίζ Θίρον, την οποία αυτή τη φορά υποδύεται η Άνια Τέιλορ Τζόι («The Queen’s Gambit»).

Τοποθετημένο 15-20 χρόνια πριν από τα γεγονότα του «Fury Road», το δράμα δράσης είναι ουσιαστικά η ιστορία του πώς αυτή η νεαρή γυναίκα αρπάχτηκε στα χέρια μιας Biker Horde με επικεφαλής τον Warlord Dementus και τελικά έγινε Imperator Furiosa.

Οι Κρις Χέμσγουορθ και Τομ Μπερκ παίζουν δύο τυράννους που πολεμούν για κυριαρχία πάνω στην Ακρόπολη, ενώ η Furiosa προσπαθεί να επιστρέψει στο σπίτι μέσα από την Wasteland. Ο Junkie XL επιστρέφει για να γράψει τη μουσική και αυτή τη φορά, ο Simon Duggan («The Great Gatsby») αναλαμβάνει τη φωτογραφία από τον John Seale, ο οποίος αποσύρθηκε μετά το «Three Thousand Years Of Longing».

«Kind Of Kindness»

Ο Έλληνας σκηνοθέτης του Weird Wave, Γιώργος Λάνθιμος, ρολάρει. Σε λιγότερους από εννέα μήνες μετά την πρεμιέρα της παραμυθένιας ταινίας «Poor Things», που απέφερε στην Έμα Στόουν ένα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και ήταν υποψήφια για έντεκα βραβεία Όσκαρ συνολικά, ο σκηνοθέτης επιστρέφει με μια νέα ταινία που διηγείται τρεις ξεχωριστές ιστορίες οι οποίες επικεντρώνονται στον έλεγχο και την έλλειψη αυτού.

Σε αυτή την ταινία ο Λάνθιμος επανενώνεται επίσης με τον συνεργάτη του, τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, ο οποίος έγραψε όλες τις πρώτες ταινίες του, συμπεριλαμβανομένων των «Κυνόδοντας» (2009), «Ο Αστακός (2015) και «Η θανάτωση ενός ιερού ελαφιού» (2017).

Επίσης, συνεργάζεται ξανά με την Έμα Στόουν, ενώ το υπόλοιπο καστ περιλαμβάνει τους Τζέσε Πλέμονς, Γουίλεμ Νταφόε, Μάρκαρετ Κουάλεϊ, Χονγκ Τσάου, Τζο Άλβον, Μαμούντου Άθι και Χάντερ Σάφερ.

Το «Kind Of Kindness» είναι η τρίτη ταινία του Λάνθιμου που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό στις Κάννες, κάνοντας ένα διάλειμμα στη Βενετία για τις δύο τελευταίες ταινίες του.

10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν στο Φεστιβάλ Καννών 2024

«Parthenope»

Ο Ιταλός συγγραφέας-σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο επιστρέφει με τον έβδομο τίτλο του εντός διαγωνισμού στην Croisette. Το δράμα περιγράφει τη ζωή μίας γυναίκας που ονομάζεται Παρθενόπη και η ταινία αφορά το μακρύ ταξίδι της ζωής της από το 1950 μέχρι σήμερα.

Οι Κάννες περιγράφουν την ταινία ως «ένα γυναικείο έπος», χωρίς ηρωισμό, αλλά γεμάτο με ένα αδυσώπητο πάθος για την ελευθερία, τη Νάπολη και τα πρόσωπα της αγάπης -όλους αυτούς τους αληθινούς, άσκοπους και ανείπωτους έρωτες.

Το αγαπημένο μαγευτικό σπίτι του Σορεντίνο στη Νάπολη είναι, φυσικά, πάντα στο παρασκήνιο και, από πολλές απόψεις, ένας άλλος χαρακτήρας στην ιστορία.

Η Σελέστ Ντάλα Πόρτα παίζει τη νεαρή Παρθενόπη και η βετεράνος Ιταλίδα ηθοποιός Στεφανία Σαντρέλι -γνωστή για τις πρώτες ταινίες του Ιταλού δημιουργού Πιέτρο Τζέρμι και του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «The Conformist» (1970) και «1900» (1976)- απεικονίζει την ενήλικη εκδοχή του χαρακτήρα.

Στην ταινία συμμετέχουν επίσης οι Gary Oldman, Isabella Ferrari, Peppe Lanzetta, Silvio Orlando και Luisa Ranieri ως διάφοροι χαρακτήρες που μπαίνουν και βγαίνουν από την αξέχαστη ζωή της. Το A24 έχει ήδη απαιτήσει δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.

10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν στο Φεστιβάλ Καννών 2024

Megalopolis

Η πρώτη ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα έπειτα από 13 χρόνια αποχής, το «Megalopolis» δεν χρειάζεται σχεδόν καμία εισαγωγή και μάλλον είναι η πιο πολυσυζητημένη ταινία του Φεστιβάλ Καννών 2024.

Λέγεται ότι επηρεάστηκε από δολοφονικές συνωμοσίες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, το «Things to Come» του 1930 του H.G. Wells, μια ταινία για τον «κόσμο του αύριο» και πολλά άλλα.

Η ταινία είναι ένα ουτοπικό έπος και δράμα που ο Κόπολα ονειρευόταν να κάνει από τη δεκαετία του 1980. Πρωταγωνιστής είναι ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Άνταμ Ντράιβερ («Marriage Story») που υποδύεται έναν αρχιτέκτονα ο οποίος μπορεί να σταματήσει τον χρόνο και προσπαθεί να ξαναχτίσει μια μητρόπολη που μοιάζει με τη Νέα Υόρκη, αφού η πόλη καταστράφηκε από μια μεγάλη καταστροφή.

Απέναντί του (αντίπαλός του) είναι ο δήμαρχος της διεφθαρμένης πόλης (Τζιανκάρλο Εσπόζιτο), ο οποίος παραμένει προσηλωμένος σε ένα οπισθοδρομικό status quo.

Στη μέση βρίσκεται το ρομαντικό ενδιαφέρον του Ντράιβερ, η κόρη του δημάρχου, Τζούλια (η πρωταγωνίστρια του «Game Of Thrones» Νάταλι Εμμανουέλ).

Στο κυριολεκτικά τεράστιο καστ της ταινίας συμμετέχουν επίσης οι Όμπρεϊ Πλάζα, Σία ΛεΜπεφ, Γιον Βόιτ, Τζέισον Σβάρτζμαν, Τάλια Σίρε, Γκρέις Βαντεργουόλ, Λόρενς Φίσμπερν, Κάθριν Χάντερ και Ντάστιν Χόφμαν.

10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν στο Φεστιβάλ Καννών 2024

«The Shrouds»

Για μία στιγμή πιστέψαμε ότι ο Καναδός δεξιοτέχνης του τρόμου Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ θα μπορούσε να αποσυρθεί από τον κινηματογράφο, αλλά ευτυχώς επέστρεψε δυναμικά το 2022 με το «Crimes of the Future», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό μέρος στις Κάννες.

Το τελευταίο του είναι μία ταινία τρόμου που φαίνεται να έχει κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία θλίψης μετά τον θάνατο της συζύγου του Κρόνενμπεργκ το 2017. Η ταινία επικεντρώνεται σε έναν 50χρονο διακεκριμένο επιχειρηματία που είναι απαρηγόρητος μετά το θάνατο της συζύγου του.

Μέσα στη θλίψη του, εκδηλώνει μια επαναστατική και αμφιλεγόμενη τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα στους ζωντανούς να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους νεκρούς στα σάβανά τους.

Ένα βράδυ, αφού βεβηλωθεί ο τάφος της γυναίκας του, ο θυμωμένος οραματιστής ψάχνει να εντοπίσει τους δράστες.

Στο «The Shrouds» πρωταγωνιστούν οι Νταϊάν Κρούγκερ, Βίνσεντ Κασέλ, Γκάι Πιρς, Σαντρίν Χολτ, Ελίζαμπεθ Σάντερς και Τζένιφερ Ντέιλ. Ο Κρόνενμπεργκ την περιέγραψε ως βαθιά προσωπική, αποκαλύπτοντας ότι αρχικά είχε δημιουργηθεί ως σειρά για το Netflix πριν την ακυρώσουν.

«Horizon: An American Saga – Chapter 1»

Ο συγγραφέας/σκηνοθέτης Κέβιν Κόστνερ συνήθιζε να κάνει μεγάλες, φιλόδοξες ταινίες, προφανώς καθαρίζοντας στα Όσκαρ με το «Dances with Wolves», το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Αλλά αυτό γρήγορα ξεχάστηκε μετά μία δύο αποτυχίες με τα επόμενα «The Postman» και «Waterworld» (τα οποία δεν σκηνοθέτησε αλλά πρωταγωνίστησε και η αφήγηση δεν βοήθησε).\

Χάρη στην αναγέννησή του με το «Yellowstone», επιστρέφει με ένα μεγάλο επικό, δύο μερών, ρομαντικό δράμα με ένα τεράστιο καστ για την επέκταση και την εγκατάσταση της Αμερικανικής Δύσης.

Ο Κόσντερ πρωταγωνιστεί μαζί με τους Σιένα Μίλερ, Σαμ Γουόρθινγκτον, Τζιοβάνι Ρίμπισι, Τζένα Μαλόουν, Άμπι Λι, Μάικλ Ρούκερ, Ντάνι Χάστον, Λιουκ Γουίλσον, Ιζαμπέλ Φούρμαν, Τζεφ Φαχέι, Γουίλ Πάτον, κ.ά. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους μετά τις 16 Αυγούστου.

10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν στο Φεστιβάλ Καννών 2024

«Marcello Mio»

Από τον Γάλλο βετεράνο σκηνοθέτη Κριστόφ Ονορέ («Les Chansons D’Amour»), το τελευταίο του έργο ακούγεται μάλλον συναρπαστικό κινηματογραφικά, και πρωταγωνιστεί η Κιάρα Μαστρογιάνι, υποδυόμενη μια εκδοχή του εαυτού της που αντιμετωπίζει τη ζωή στη σκιά του πατέρα της, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Η πραγματική μητέρα της, η Γαλλίδα σταρ Καθρίν Ντενέβ, υποδύεται επίσης τον εαυτό της,

Η ταινία επικεντρώνεται σε ένα καλοκαίρι όπου η πραγματικότητα της Κιάρα πέφτει σε αταξία. Στο τέλος, αποφασίζει να ζήσει ως ο πατέρας της, ντυμένη σαν εκείνον, υιοθετώντας την εικόνα του, μιλώντας όπως εκείνος και ακολουθώντας την ίδια συμπεριφορά. Οι φίλοι αρχίζουν να την αποκαλούν «Μαρτσέλο».