Ούτε κρυμμένα διαμάντια, ούτε κάποια φρέσκια πρόταση. Όχι, κάθε άλλο. Σε αυτό το κείμενο, το all time ορίζει τις επιλογές μας, είναι η ανεκτίμητη αξία του κλασικού που βγαίνει στον αφρό. Για 5 ταινίες στο Netflix που είναι συνώνυμα της λέξης «αριστούργημα».

Είναι όλες τους πασίγνωστες. Μία φορά δεν αρκεί να τις έχεις δει. Είναι από αυτό το σπάνιο είδος κινηματογραφικής δημιουργίας που κάθε θέαση σου προσφέρει κάτι καινούριο, μια διαφορετική οπτική. Θαυμάζεις το κάλλος, τη δύναμη της τέχνης. Αφήνεσαι, απολαμβάνεις…

5 ταινίες στο Netflix που βλέπουμε ξανά και ξανά

Ο Νονός (The Godfather)

Είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών; Θα βρεις πολλούς εκεί έξω που θα το υποστηρίξουν σθεναρά, με πάθος. Μια κατάδυση στα βαθύτερα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης, η πιο ρεαλιστική αποτύπωση του κόσμου του εγκλήματος.

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα παραδίδει ένα έργο που κουβαλάει μέσα του απίστευτη δύναμη και ένταση, σου αφηγείται μια ιστορία που σε συναρπάζει από το 1ο δευτερόλεπτο και για πάντα… Σαν την πιο καλουκουρδισμένη ορχήστρα του κόσμου κατακτάει εμφατικά την απόλυτη ισορροπία σε όλα.

Pulp Fiction

Το τι είναι ο Κουέντιν Ταραντίνο για τον κινηματογράφο, όσο και αν φαινομενικά έχει αναλυθεί επαρκώς, είναι μια διαδικασία δυναμική, όσο περνά ο καιρός τόσο κατανοούμε περισσότερο πως αυτός ο τύπος ήταν η ευλογία προσωποποιημένη.

Το Pulp Fiction είναι αυτή η στιγμή μαγείας που όλο αυτό το σύμπαν που είχε αυτός ο χαρισματικός τύπος στο μυαλό του επικοινωνήθηκε στο ευρύ κοινό. Μια συρραφή παράξενων και διασκεδαστικών ιστοριών, η σεναριακή τελειότητα. Ένα ντελίριο έρωτα, πάθους και εγκλήματος στο Λος Άντζελες των 90s, η στιγμή που όλα τα «πρέπει», όλα τα «έτσι τα μάθαμε» παραδόθηκαν στη λήθη.

Η Λίστα του Σίντλερ

Μία από τις ταινίες στο Netflix που όσο σκληρό κι αν είναι το θέμα που καταπιάνεται, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σχολικής μελέτης. Γιατί μας διδάσκει τα πιο πολύτιμα μαθήματα: Το πόσο ικανός για το χειρότερο είναι ο άνθρωπος, αλλά και πως πάντα μπορούμε να αντισταθούμε στο κακό, να μην το αφήσουμε να μας αλλοτριώσει.

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά πολεμικά δράματα που είδαμε ποτέ, η φρίκη του Ολοκαυτώματος δίχως φίλτρα, ωμή, ανατριχιαστική. Οι υπέροχες ερμηνείες απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Whiplash (Χωρίς Μέτρο)

Για γερά στομάχια, από τις ταινίες στο Netflix που αξίζει να βάλεις συνδρομή μόνο για να την δεις. Η (κακοποιητική) σχέση μαθητή-δασκάλου είναι μια μελωδία που διαπερνάει όλα τα συναισθήματα, από τα καλύτερα στα χειρότερα.

Δεν μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από την οθόνη, είναι μια θέαση απολύτως καθηλωτική. Μια εμπειρία που καταναλώνεις… χωρίς μέτρο.

O Πιανίστας

Συγκλονιστικό, μεγαλειώδες. Με τον Άντριεν Μπρόντι να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Είναι βαριά ταινία. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να την δεις. Είναι όμως γεμάτη μηνύματα. Και θα κάνεις χάρη στον εαυτό σου αν την νιώσεις, αν αφήσεις να σου περάσει αυτό που θέλει να σου δείξει.

Ένας ύμνος στην ανθρωπιά, στην ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες. Μια ταινία-γροθιά κατά του φασισμού. Στη Λίστα του Σίντλερ σώζονται χιλιάδες. Εδώ μια ψυχή. Που όμως αντιπροσωπεύει πολλές.