Αν ακούσεις τη φωνή του, την αναγνωρίζεις αμέσως. Και μπερδεύεσαι ταυτόχρονα. Είναι ο Μουφάσα ή μήπως ο Darth Vader; Είναι ο υπέροχος βασιλιάς που δολοφονήθηκε από τον αδερφό του ή είναι ο κακός άρχοντας των Star Wars; Ο James Earl Jones κέρδισε με τη φωνή του για 45 χρόνια μια πολύ πλούσια ζωή και πλέον ήρθε η ώρα να αποσυρθεί.

Η αποχώρηση του από την υποκριτική σε ηλικία 91 ετών, δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο franchise, το οποίο θα έχει σίγουρα μια ακόμα τριλογία. Δυσαναπλήρωτο από άνθρωπο. Όχι και από τεχνολογία. Κι αυτό γιατί στο Κίεβο, εκεί όπου θα συναντήσει κανείς την αφρόκρεμα των it και των χάκερ, έχει αναπτυχθεί μια τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο του Jones στη φωνή του Darth Vader.

Με τη βοήθεια αυτής της τεχνολογίας, ο Jones συμμετείχε στην προσπάθεια ψηφιοποίησης της φωνής του και κατάφερε να πιάσει το φωνητικό εύρος που είχε πριν 45 χρόνια, με μερικά τμήματα να χρησιμοποιούνται από την Respeecher, την startup που έφτιαξε αυτή την τεχνολογία, στη σειρά Obi-wan Kenobi στο Disney+. O Jones επανέλαβε κάποιες ατάκες από ορισμένες ερμηνείες του στις προηγούμενες τριλογίες και έγινε μια σύνθεση που εξυπηρέτησε τη σειρά.

Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε η φωνή του, ο κλώνος της δηλαδή, ήταν με τη χρήση ενός άλλου ηθοποιού, ο οποίος έλεγε τις ατάκες και ο κλώνος τους έδινε το βάθος της φωνής του Jones και ήταν σαν να ακούς όντως τον ίδιο. «Η Lucasfilm ήρθε σε εμάς εντελώς μέσα από το word of mouth. Κάποιος πόσταρε για την τεχνολογία μας σε ένα chat μηχανικών και μόλις άρχισε να διαδίδεται, μας βρήκαν, μας έστειλα το αίτημα, χρειαστήκαμε μερικούς μήνες να το προετοιμάσουμε και το κάναμε.

Ο τρόπος που λειτουργεί, είναι ότι παίρνουμε ένα πακέτο από αρχικές λήψεις. Τις μετατρέπουμε με διάφορες εκδοχές και μετά ο πελάτης τις παίρνει, τις ακούει και βλέπει αν είναι σωστή η ερμηνεία. Κάποιες φορές χρειάζονται παραπάνω προσαρμογές, αλλά διαλέγουν το μοντέλο που τους αρέσει περισσότερο και προχωράμε στην περαιτέρω επεξεργασία».

Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έγινε χωρίς προβλήματα. Όταν εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία και το Κίεβο πολιορκείτο, δεν υπήρχε δυνατότητα να συνεχίσουν. «Ήμασταν ψυχολογικά έτοιμοι γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο για πολύ περισσότερο από έξι μήνες. Και χάρη στην ξένη κατακοπεία, ξέραμε πως υπήρχε μεγάλο ρίσκο να συμβεί αυτό, επομένως είχαμε ετοιμάσει εναλλακτικό πλάνο για να δουλεύει η ομάδα με ασφάλεια. Νομίζω ότι το εκτελέσαμε πολύ καλά. Μόνο μια μέρα καθυστερήσαμε τα πρότζεκτ».

* Πηγή: Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τι δείχνει η σειρά «Monster: The Jeffrey Dahmer Story» για τη θέση μας ως θεατές σήμερα

Olivia Wilde – Florence Pugh: Όλο το στούντιο άκουσε τις φωνές τους, ούρλιαζαν η μία στην άλλη για ώρα

Deadpool 3: Ο Ryan Reynolds ανακοίνωσε με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο την επιστροφή του Hugh Jackman ως Wolverine