Το 2019 ο Rian Johnson ξάφνιασε πολλούς στο Χόλιγουντ και εκτός αυτού, όταν με το Knives Out κατάφερε να πάει για πρώτη φορά στα Όσκαρ τα τελευταία πολλά χρόνια, και δη στις μεγάλες κατηγορίες, μια crime ταινία. Δεν είναι κι ό,τι πιο σύνηθες. Φαίνεται όμως πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει ξανά, αυτή τη φορά σε ακόμα πιο εμφατικό βαθμό.

Το Glass Onion: A Knives Out Mystery, το sequel της ανθολογίας αυτής, είναι διαθέσιμο στο Netflix και αυτό που είδαμε, το καθιστά καλύτερο κι από το πρώτο.

Η αλήθεια είναι πως τόσο το καστ όσο και το ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να κάνει ένα ισάξιο, έστω, sequel, είχαν χαμηλώσει αρκετά τις προσδοκίες μας. Άλλωστε, είναι κι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε μόνο και στην πορεία εμφανίστηκε το Netflix και χρυσοπλήρωσε τον Johnson για να βγάλει άλλες δύο ταινίες. Συνήθως, όταν εμφανίζεται τόσο χρήμα, κάπου χάνεται ο προσανατολισμός.

Εδώ, όχι απλώς δεν χάθηκε, αλλά άνοιξε και νέα μονοπάτια. Τέτοια που επέτρεψαν στον Daniel Craig να δώσει μια τέτοια ερμηνεία που κάλλιστα θα μπορέσει να κάνει τον χαρακτήρα του Benoit Blanc εξίσου σημαντικό για τον ίδιο, όσο και ο James Bond!

Το Glass Onion: A Knives Out Mystery γυρίστηκε στην Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο και είναι από τις πρώτες ταινίες που βλέπουμε με ηθοποιούς να φοράνε μάσκες, το οποίο τώρα μας φαίνεται αρκετά μακρινό.

Το Glass Onion ξεδιπλώνεται όπως ένα κρεμμύδι

Στις Σπέτσες λοιπόν, εκεί είναι που εκτυλίσσεται αυτό το μυστήριο εγκλήματος. Στις Σπέτσες καλεί ο tech billionaire Miles Bron τους φίλους του για να συμμετέχουν όλοι σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης του «δολοφόνου» του. Είναι κάτι που το κάνει συχνά ο Bron, να ετοιμάζει διαδραστικά και διασκεδαστικά 3ημερα για τους φίλους του.

Μόνο που δεν είναι φίλοι του. Όλοι τους, η Birdie, η Claire, o Duke και ο Lionel, ήταν όλοι τους φίλου με την Cassandra Brand ή αλλιώς Andi. Όταν όμως η Andi, συνεταίρος του Bron, στην εταιρεία, συγκρούστηκε μαζί του γιατί ο δεύτερος ήθελε να επενδύσει σε ένα άκρως μη ηθικό πρότζεκτ που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, όλοι τους μαρτύρησαν στο δικαστήριο υπέρ του και με τη βοήθεια τους ο Bron την έβγαλε από συμμέτοχο στην εταιρεία.

Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί ο Bron χρηματοδότησε τα οράματα τους. Η μία θέλει να γίνει Κυβερνήτης, ο άλλος ένας περιζήτητος χημικός, η τρίτη ήθελε να γίνει σταρ, αλλά ξέπεσε γιατί είχε ρατσιστικά ξεσπάσματα και την βοήθησε να σταθεί ξανά με μια επίσης μη ηθική εταιρεία ρούχων και ο έτερος ήθελε να γίνει διάσημος Youtuber και Twitcher.

Όλοι αυτοί, αλλά και η Andi με τον Benoit μαζεύονται στις Σπέτσες κι από κει κοντά σε ένα ιδιόκτητο νησάκι, όπου ο Bron έχει ετοιμάσει το τριήμερό τους. Μόνο που ο Benoit δεν έχει προσκληθεί από τον Bron που είχε στείλει κουτιά με γρίφους στους άλλους καλεσμένους. Επίσης, ο Bron δείχνει τρομερά έκπληκτος όταν βλέπει την Andi.

Πίσω από την παρουσία και των δύο, κρύβεται το μυστήριο που θα οδηγήσει και στη διαλεύκανση του φόνου που θα γίνει. Ποιος θα είναι όμως ο νεκρός; Η ταινία προχωράει ως πλοκή με τέτοιον τρόπο που σε έχει πείσει ότι ο Bron είναι ένας βλάκας που έχει προκαλέσει πολλούς εχθρούς και θα είναι όντως δολοφονημένος, όπως στο παιχνίδι που έστησε.

Το σκηνοθετικό εύρημα που απογειώνει το sequel του Knives Out

Όλα όμως ανατρέπονται στο Glass Onion. Και η δομή της ταινίας, ότι δηλαδή κάπου στα 75 λεπτά έχουν συμβεί όλα τα, θεωρητικώς, βασικά και τίθεται ένα ερώτημα από τον Benoit Blanc που γυρίζει την αφήγηση πίσω χρονικά, πιο πίσω από αυτό που είδαμε στο ξεκίνημα της ταινίας, δείχνουν την ευφυΐα του Rian Johnson.

Η ταινία λέγεται Glass Onion και δεν δικαιολογείται μόνο από το γυάλινο οικοδόμημα του Bron που το ονόμασε έτσι για χάρη του μπαρ που γνωρίστηκε με τους άλλους. Σε όλη την ταινία ο Blanc λέει πως το Glass Onion είναι η τέλεια μεταφορά, γιατί το κρεμμύδι έχει πολλά στρώματα και είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά ένα γυάλινο κρεμμύδι, αποκαλύπτει αμέσως τον πυρήνα του. Άρα, το πολύπλοκο είναι τελικά απλό, το προφανές.

Κι όπως εξελίσσεται η ιστορία, συνειδητοποιεί ο θεατής πως αυτό που θεωρούσε στο ξεκίνημα ότι θα συμβεί, αυτό συνέβη, αλλά με μια διαδρομή και έναν τρόπο αφηγηματικά μαγικό. Η ταινία είναι σαν ένα κρεμμύδι γιατί εκεί, μετά τα 75 λεπτά, αρχίζει το σενάριο να αφαιρεί τις φλούδες του κρεμμυδιού για να φτάσει στο τέλος στον πυρήνα. Κι εδώ είναι πολύ ευρηματικό ότι ξαναβλέπουμε κάποιες σκηνές από διαφορετική λήψη, διαφορετικό πλάνο, όπου αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Όλο το καστ είναι ταιριαστό απόλυτα στους ρόλους που έχει, ο Daniel Craig είναι το Glass Onion, δηλαδή το πιο εντυπωσιακό οικοδόμημα σε επίπεδο ερμηνείας και δείχνει πως έχει ικανότητα να πάρει έναν χαρακτήρα και να τον οδηγήσει κάπου που ίσως να μην το φαντάζονταν ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης.

Το Glass Onion: A Knives Out Mystery είναι μια ταινία που δεν βλέπω πως δεν θα καταφέρει να πάρει 4-5 υποψηφιότητες για Όσκαρ και να μπει και στη μεγάλη κατηγορία του Best Picture.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Avatar: Ο James Cameron ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις προσδοκίες – Το The Way of The Water σε αφήνει συγκλονισμένο

Henry Cavill: Το μεγαλύτερο θετικό από το τέλος του ως Superman – Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για το «James Bond»

Barbie: Το πολυαναμενόμενο πρώτο teaser trailer με την Margot Robbie είναι εδώ