Netflix και ντοκιμαντέρ για απόψε το βράδυ, για να προβληματιστείς και να αφυπνιστείς.

Τα ντοκιμαντέρ έχουν μια αίγλη που καμία ταινία και καμία σειρά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Ίσως το γεγονός ότι πολλά εξ αυτών, και δη στο Netflix, εξερευνούν εις βάθος μια κατάσταση καταλήγοντας σε μια αλήθεια, να είναι κι αυτό που τα κάνουν συναρπαστικά.

Ευτυχώς το Netflix έχει στην πλατφόρμα του πολλά ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρον, ωστόσο εμείς θα επικεντρωθούμε σε εκείνα που έχουν ερευνητικό χαρακτήρα. Που αναλύουν, προβληματίζουν, οδηγούνται σε στοιχεία και πολλά ακόμη.

Διαλέξαμε τα ακόλουθα 4 ντοκιμαντέρ, που πρέπει να δεις με κλειστά μάτια στο Netflix:

Seaspiracy (Ψαρεύοντας Απαντήσεις)

Από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη του Netflix. Συναρπαστικό και συγκλονιστικό. Είναι, όμως, όλα το Seaspiracy. Μέχρι το τέλος του σε κρατάει σε μια μεθυστική αγωνία, ενώ ταυτόχρονα σου δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες στο πιάτο. 

Το Seaspiracy του Ali Tabrizi ξεκίνησε αρχικά από την αγάπη του για τη θάλασσα, καταλήγοντας όμως σε μια τρομακτική συνωμοσία και μια αλήθεια για την αλιεία που, κατά βάθος, εθελοτυφλούμε να δούμε. Ο τρόπος που η βιομηχανία χρησιμοποιεί τα ψάρια της θαλασσής είναι πραγματικά θλιβερός και ανατριχιαστικός. 

Netflix

Ο Tabrizi, μαζί με τη σύντροφό του, και έχοντας μια κρυφή κάμερα μπαίνει στα άδυτα της αλιείας, παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με το πλαστικό και το κατά πόσο τελικά είναι αυτό που δηλητηριάζει περισσότερο τη θάλασσας. Και το πλαστικό, αυτή τη στιγμή, είναι το ελάχιστο πρόβλημα, συγκριτικά με τα δίχτυα που πέφτουν στις θάλασσες.

Αν δεν έχεις δει αυτό το έπος, τότε σίγουρα πρέπει να το δεις στο Netflix.

Poisoned: The Dirty Truth About Your Food – Δηλητήριο: Η Βρώμικη Αλήθεια Για Το Φαγητό Μας

Είναι μια γενική αλήθεια πως αυτά που τρώμε δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την επεξεργασία που υφίσταντο. Το Poisoned: The Dirty Truth About Your Food στο Netflix, προσπαθεί να αφυπνίσει τον κόσμο, σχετικά με τόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Netflix

Διεξάγοντας μια έρευνα και με βάση συνεντεύξεις ειδικών, γιατρών και ανθρώπων που έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση στις ΗΠΑ, το εν λόγω ντοκιμαντέρ καλεί τον κόσμο να προετοιμαστεί για μια πιθανή κρίση που μπορεί να προκαλέσει ένας μολυσματικός παράγοντας στο φαγητό, ενώ ταυτόχρονα απομυθοποιεί το αμερικανικό σύστημα τροφίμων. 

Από τις φράουλες μέχρι το κοτόπουλο, που φτάνουν στο πιάτο, μπορεί να είναι μολυσμένα. Το ντοκιμαντέρ έχει πολύ ενδιαφέρον και ερευνά εις βάθος το τι συμβαίνει με τα τρόφιμα. Δες το απόψε στο Netflix.

Take Your Pills: Xanax (Πάρ’τα τα χάπια σου: Ζάναξ)

Από τα πιο πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ στο Netflix, για ένα χάπι που κάνει «θραύση» παγκοσμίως. Το άγχος είναι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου, αλλά είναι μόνο αυτό τελικά; 

Η βραβευμένη με Emmy, Μπλερ Φόστερ, βρίσκεται στη σκηνοθεσία του εν λόγω ντοκιμαντέρ, το οποίο βάζει στο επίκεντρο το συνταγογραφημένο αγχολυτικό Ζάνας, που έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις.

Netflix

Μέσα από την εμπειρία ανθρώπων με το χάπι, το Take Your Pills: Xanax εξερευνά πρωτίστως τους λόγους που τους οδήγησαν στο χάπι, καθώς και πώς ελέγχουν τη δόση τους στην πορεία. 

Ο κίνδυνος του εθισμού είναι μεγάλος και αυτό προσπαθεί το ντοκιμαντέρ να αναδείξει. Ο αριθμός των ανθρώπων που παίρνουν το Ζάναξ, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τεράστιος, κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Μην το χάσεις και βάλτο στη λίστα του Netflix σου.

Downfall: The Case Against Boeing (Η πτώση: Η υπόθεση της Boeing)

Στις 29 Οκτωβρίου του 2018, η πτήση 610 της Lion Air συνετρίβη στη Θάλασσα της Ιάβας, λίγο μετά την απογείωση από την Τζακάρτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 189 άνθρωποι. 

Εκείνη την περίοδο προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της αεροπορικής εταιρίας, αλλά και τα προσόντα των πιλότων της. Ήταν ελάχιστοι εκείνοι που έριξαν ευθύνες στο ίδιο το Boeing 737 Max.

Netflix

To ντοκιμαντέρ «Downfall: The Case Against Boeing» εξερευνά τόσο τα δυστυχήματα που έχουν γίνει όσο και τα επακόλουθά τους, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει στοιχεία που αποκρίπτονται. 

Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ να δεις στο Netflix, αρκεί να μην ταξιδεύεις σύντομα. Αστειευόμαστε, εντάξει.