Αν υπάρχει μια ταινία σύγχρονη που να είναι ιδανική για να την δεις βράδια καλοκαιριού, αυτή είναι το Babylon του Ντέιμιαν Σαζέλ.

Φτάσαμε τέλος Ιουλίου και η ραστώνη ζεσταίνει σιγά σιγά τα χέρια της, οπότε η φάση είναι aircondition στους 16 να ανοίξεις, που τραγουδάει και ο Δεληβοριάς, μένεις με το εσώρουχο στον καναπέ, ανοίγεις τηλεόραση και βάζεις ταινία που να ταιριάζει με την ηρεμία και την αφέλεια που τόσο έχει ανάγκη ο καθένας μας αυτή την εποχή του χρόνου. Πολλώ δε μάλλον τώρα, που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα με τις φωτιές έχει μπουκώσει τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό και θα βάλεις Cosmote TV και θα επιλέξεις την πιο αδικημένη ταινία της χρονιάς, το Babylon του Σαζέλ, με Ρόμπι και Πιτ.

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στις αίθουσες τον περασμένο Δεκέμβριο, η ταινία προκάλεσε μεγάλες αντιθέσεις. Άλλοι μιλούσαν για ένα αριστούργημα, άλλοι για ένα ακατανόητο και παραφουσκωμένο πράγμα. Τελικά, αδίκως κατά τη γνώμη μας, επικράτησαν οι δεύτεροι και το Babylon δεν είχε ούτε ίχνος υποψηφιότητας στα Όσκαρ.

Εμείς μόνο ένα αρνητικό μπορούμε να βρούμε κι αυτό αφορά την διάρκεια της ταινίας, ότι δηλαδή 187 λεπτά είναι μια υπερβολή, όταν ένα μισάωρο θα μπορούσε άνετα να λείπει. Μέχρι εκεί όμως. Κι ίσως γι’ αυτό να έχει διαφορετική πρόσληψη αν την δεις στην τηλεόραση, έχοντας τη δυνατότητα να κάνεις skip κάποια κομμάτια μετά την 2η ώρα όπου έχει μια μικρή κοιλιά.

Babylon

Κατά τ’ άλλα το Babylon είναι μια σούπερ παρανοϊκή εκδοχή του La La Land, με το ερωτευμένο ζευγάρι να μη χωρίζεται εδώ από διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά από ένα όπλο, αλλά στην ουσία ο έρωτας εδώ εκκινεί από τους ανθρώπους και κατευθύνεται προς την 7η Τέχνη, αλλά στην εκδοχή του βωβού σινεμά, αυτή που έμαθαν στις απαρχές του σινεμά και του Χόλιγουντ.

Για την ακρίβεια, το Babylon διαδραματίζεται σε μια εποχή λίγο πριν ξεκινήσει το Χόλιγουντ και οι ομιλούσες ταινίες. Εκεί, είναι σταρ ο Τζακ Κόνραντ (Μπραντ Πιτ), ένας από τους πρωτοπόρους του βωβού σινεμά, αλλά και τρομερά αυτάρεσκος. Ταυτόχρονα, ο Μανουέλ Τόρες (Ντιέγκο Κάλβα) είναι ένας νεαρός που εργάζεται ως λαντζιέρης σε δουλειές γύρω από το σινεμά, έχοντας ένα όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Δεν έχει όμως το μενταλιτέ να το κάνει μια κι έξω. Θέλει να ανέβει σιγά σιγά όλα τα σκαλιά. Και γι’ αυτό είναι νικητής της ζωής.

Babylon ταινία

Το Babylon είναι μια ταινία γεμάτη νοσταλγία

Εκείνη όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη ταύτιση με το κοινό, είναι η Νέλι ΛαΡόι (Μάργκοτ Ρόμπι). Διεκδικεί την δόξα στο εδώ και το τώρα και εισβάλει με το έτσι θέλω στον κόσμο του σινεμά, εκτοπίζοντας άπαντες και άπασες και ζει τη ζωή της παραπάνω από το τέρμα. Χωρίς φρένο. Με φόρα για να πέσει στον γκρεμό. Και το ξέρει. Αλλά δεν τη νοιάζει.

Όλοι τους βιώνουν αυτή την μετάβαση στον ομιλόντα κινηματογράφο, που είναι κοσμογονική και για κάποιους η συνειδητοποίηση πως δεν χωράνε πια στον θαυμαστό, καινούργιο κόσμο.

Το τέλος των προσδοκιών και των ονείρων, η πτώση των παλιών τοτέμ. Αυτό είναι το Babylon. Μια ταινία που μέσα στην τρέλα της, μέσα από τις εγκληματικές φιγούρες στην τελευταία ώρα, σου δείχνει πως οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν πια τη νιότη τους κι ότι πια ο κόσμος τους κοιτάζει με οίκτο, με θλίψη, με τη λογική του «γέρασε αυτός, ας έρθουν οι επόμενοι».

Το Babylon είναι διαθέσιμο στην Cosmote TV και είναι ταινία ιδανική για καλοκαιρινά βράδια.