Τα καλύτερα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις. Αυτός είναι ένας θεμελιώδης κανόνας της ζωής, διότι οι προσδοκίες είναι που καθορίζουν αν κάτι θα σου αρέσει ή όχι. Και μόνο τα πολύ ιδιαίτερα επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες. Τα πολύ ιδιαίτερα είναι λίγα. Αυτό ισχύει και στο σινεμά. Σε αυτά δεν ανήκει το The Creator που θα βρεις στο Disney+, αλλά αυτό δεν το λέμε για κακό.

Αν είχαμε να διαλέξουμε στο να δούμε μια ταινία που την περιμένουμε να είναι καταπληκτική και να είναι εν τέλει καταπληκτική ή στο να δούμε μια ταινία που δεν έχουμε απολύτως καμία προσδοκία για αυτή και είναι απλά καλή ή αρκετά καλή, τότε θα διαλέγαμε το δεύτερο. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά τα τελευταία χρόνια περισσότερο ενθουσιαστήκαμε με αυτά που δεν περιμέναμε. Όπως το The Holdovers ή το American Fiction, ταινίες με 5 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ.

Όπως και το The Creator για το οποίο θα σου μιλήσουμε από δω και πέρα. Μια sci-fi ταινία που θυμίζει κάτι από Avatar, Interstellar, Gravity και Wall-E. Ναι, όλα αυτά τα σχεδόν ετερόκλητα πράγματα, που όμως ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια του sci-fi.

Η ταινία μας εμφανίστηκε στις υποψηφιότητες των Όσκαρ, όπου διεκδικεί Όσκαρ για οπτικά εφέ και Ηχοληψία/Μίξη Ήχου και μετά βρέθηκε μπροστά μας στο Disney+ και είπαμε να της δώσουμε μια ευκαιρία.

Η αλήθεια είναι πως η παρουσία του Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, γιου του Ντένζελ, ήταν κάπως σαν αποτρεπτικός παράγοντας ή, έστω, ένα μάγκωμα, γιατί και υποκριτικά δεν μας έχει πολυψήσει με εξαίρεση το Tenet και το BlacKKKlansman και έχει πολλές ταινίες τα τελευταία χρόνια στο παλμαρέ του που ψιλοαπογοήτευσαν.

Ίσως αυτό να λειτούργησε και θετικά, γιατί κατέβηκαν οι προσδοκίες και μπόρεσαν να εκτοξευτούν στο ύψιστο σημείο, εκεί που βρισκόταν ο Νομάδας, η τεχνολογική αποικία των ανθρώπων ανάμεσα σε Γη και Σελήνη, που σκοπό έχει να ελέγχει την Τεχνητή Νοημοσύνη και να την σκοτώνει. Γιατί αυτό είναι η τέχνη, να ξεσυνηθίζεις. Αν είσαι στον αέρα συνέχεια, όσο ωραία κι αν είναι η πτήση, δεν σου κάνει εντύπωση. Ενώ η προσγείωση και η απογείωση είναι που σου προσφέρουν τον ενθουσιασμό. Αυτό κάνει το The Creator.

The Creator Disney+

Η πλοκή του The Creator στο Disney+

Κάμποσες δεκαετίες μετά, στον κόσμο έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό η Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε υπάρχουν αποικίες ρομπότ με ανθρώπινη μορφή, διότι πολλοί άνθρωποι χαρίζουν την μορφή τους, ώστε όταν πεθάνουν, να συνεχίσουν να υπάρχουν, ως μηχανές. Μόνο που η συνύπαρξη μηχανών-ανθρώπων, δανείζει στοιχεία με αμφίδρομη κατεύθυνση. Όχι μόνο οι μηχανές αποκτούν συναισθήματα και συνέρχονται σε κοινότητες, αλλά και οι άνθρωποι γίνονται χειρότεροι και πιο απάνθρωποι από αυτό που ήδη είναι.

Οι δυνάμεις εκατέρωθεν φτάνουν σε σημείο σύγκρουσης, με τις αποικίες της ΤΝ να έχουν κρυφτεί στα βάθη της Ανατολής και τον Νομάδα, ένα τεράστιο διαστημικό σκάφος όπου οι άνθρωποι καλλιεργούν και κάνουν τεχνολογικές καινοτομίες, εξερευνά από ψηλά τις κοινότητες αυτές και τις διαλύει.

Στο επίκεντρο του πολέμου βρίσκονται ο Τζόσουα και η Μάγια. Πρόκειται για έναν άντρα που έχει προσθετικά μέλη στο δεξί χέρι και στο αριστερό πόδι και μια γυναίκα που ανήκει στην πλευρά των μηχανών. Οι δυο τους έχουν ερωτευτεί και η Μάγια κυοφορεί μάλιστα το παιδί τους. Ο Τζόσουα είναι απεσταλμένος των ανθρώπων και στην αρχή της πούλησε έρωτα για να μάθει από εκείνη που βρίσκεται ο Νιρμάτα, η κεντρική μνήμη των μηχανών, για να τον σκοτώσουν.

Όταν η Μάγια ανακαλύπτει πως είναι undercover, τρέχει μακριά του με τα σκάφη των μηχανών, αλλά ο Νομάδας τα ανατινάζει όλα. 5 χρόνια μετά, ο Τζόσουα είναι και πάλι πίσω στην υπηρεσία των ανθρώπων, του αμερικανικού στρατού, και αφοπλίζει ρομπότ. Όταν με την επίλεκτη ομάδα ανακαλύπτουν το κρησφύγετο, εκεί θα πιστέψει ότι βρήκε τον Νιρμάτα στη μορφή ενός παιδιού.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έκανε τον Νιρμάτα παιδί για να είναι πιο δύσκολο να το σκοτώσουν, θα σκεφτεί. Και θα υποκύψει. Όμως στην πορεία, στην προσπάθεια του να βρει τη Μάγια πιστεύοντας ότι είναι ζωντανή, θα ανακαλύψει κάτι συγκλονιστικό και για τη Μάγια και για το παιδί που έχει ονομάσει Άλφι.

The Creator Disney+

Αυτό θα τον κάνει να αλλάξει στρατόπεδο και, μαζί με το παιδί που είναι μια υπερδύναμη που μπορεί να αλλάξει τις τύχες της Τεχνητής Νοημοσύνης στον πόλεμο απέναντι στον άνθρωπο, θα αναλάβουν μια αποστολή που η επιτυχία της δεν είναι αναίμακτη!

Γιατί το The Creator στο Disney+ είναι ένα φανταστικό sci-fi

Η ταινία έχει διάρκεια λίγο πάνω από 2 ώρες. Με ειλικρίνεια, θα μπορούσε να είναι ένα 20λεπτο λιγότερο. Αυτό φυσικά δεν χαλάει την γεύση που σου αφήνει, απλά απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο για να καταλάβεις τι γίνεται, ποιοι είναι οι καλοί και οι κακοί, πώς λειτουργεί αυτός ο δυστοπικός κόσμος.

Μέχρι τα τελευταία 25 λεπτά, θα λέγαμε πως είναι μια μέτρια ταινία, με πολύ καλή κεντρική ιδέα, με καλά οπτικά εφέ, αλλά ως εκεί. Το φινάλε όμως είναι τέτοιο, έχει την ιδανική κλιμάκωση, έχει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τις σπουδαίες sci-fi σκηνές, ήχο, εικόνα, αίσθηση εμβύθισης στην πραγματικότητα που βλέπεις, ώστε ανεβάζει 3 επίπεδα την ταινία. Είναι ένα από τα καλύτερα φινάλε που έχουμε δει. Θυμίζει αρκετά το Interstellar και σου προκαλεί τέτοιον φόβο, τέτοιο ρίγος, τέτοια ανησυχία και ενθουσιασμό, αυτό το περίεργο μείγμα, που νιώθεις όλη την ανατριχίλα.

Disney

Η σεκάνς με τον Τζόσουα και τον Άλφι στον Νομάδα, όπου θα γίνει το τελικό χτύπημα για να τελειώσει ο πόλεμος και να ζήσουν ειρηνικά οι κοινότητες της ΤΝ, είναι η αποθέωση των τεχνικών μέσων του σινεμά. Μαζί με τον σκηνοθέτη, τα credits πάνε στους ηχολήπτες, στο μοντάζ, στα οπτικά εφέ. Όλα αυτά κάνουν τον θεατή να νιώθει ότι βρίσκεται εκεί ψηλά και κρέμεται από μια σκάλα μαζί με τον πρωταγωνιστή.

Ανεβαίνει τόσο η ένταση στο φινάλε, που εμείς το παρακολουθήσαμε όρθιοι και νιώσαμε σαν να περιμένουμε να χτυπηθεί το τελευταίο πέναλτι σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ για να πανηγυρίσουμε.

Χωρίς άλλα λόγια, ανοίγεις το Disney+ σήμερα κιόλας και παίρνεις το απαραίτητο μπουστάρισμα για την Παρασκευή.