Είναι κάποιες ταινίες, περίεργες. Δεν είναι συνηθισμένες, δεν πατάνε σε κλασικές συνταγές και νόρμες. Έχουν, σε τελική ανάλυση, αυτό το «κάτι». Που σε έλκει, που σε κάνει να τις απολαμβάνεις, που σε κάνει να τις φυλακίζεις στην καρδιά σου. Το Ντελικατέσεν ανήκει σε αυτήν την σινέ-κατηγορία. Και μπορείς να το διαπιστώσεις ως τη Δευτέρα 27/11 στο ERTflix. Μετά κατεβαίνει…

Ψάχνουμε να δούμε πώς μπορούσε να σε προετοιμάσουμε για το τι σε περιμένει, αν δεν έχει τύχει να το δεις, και το μυαλό μας πάει αμέσως σε αυτή τη σκηνή:

Μια ολόκληρη πολυκατοικία συγχρονίζεται στους ρυθμούς της σεξουαλικής πράξης όπως ορίζεται από τις σούστες του κρεβατιού που «στενάζει» υπό το βάρος του γεγονότος. Μια διαφορετική μελωδία της ευτυχίας, η ισχύς εν τη ενώσει σε μια εναλλακτική μορφή, γεμάτη μουσικότητα και συντονισμό. Εις σάρκα μίαν…

Οι φάτσες των ηθοποιών του Ντελικατέσεν είναι όλες και μία και μία. Εντυπώνονται στη μνήμη. Η ανάδειξή τους, άλλωστε, συνιστά κεντρικό μέλημα του σκηνοθετικού διδύμου. Των Μαρκ Καρό και Ζαν Πιέρ Ζενέ, δηλαδή.

Το κινηματογραφικό σύμπαν που πλάθουν είναι αλλόκοτο, καρτουνίστικο. Είναι φανερή η σουρεαλιστική πινελιά του Τέρι Γκίλιαμ, ο οποίος συμμετέχει στην παραγωγή. Το μαύρο χιούμορ κυριαρχεί ομοίως και μία αισθητική που θα δούμε και σε μετέπειτα ταινίες-σταθμούς του γαλλικού σινεμά, όπως το Αμελί. Καθότι το Ντελικατέσεν είναι παλιά χρονικά υπόθεση. Το 1991 έσκασε μύτη στη μεγάλη οθόνη. Φέρνοντας μια νέα ματιά, ταρακουνώντας τα πράγματα για τα καλά.

Ναι, γελάς με αυτήν ταινία που έχει ακόμα διαθέσιμη το ERTflix. Χειροκροτείς την εφευρετικότητα του σεναρίου, αντιλαμβάνεσαι τη σπουδή και την αγάπη με την οποία έχει δημιουργηθεί όλο αυτό. Και μπορεί τώρα, 32 χρόνια μετά, να έχουμε δει πολλά πράγματα που όσο να το πεις, αφαιρούν μέρος της έντασης που θα ένιωσε ο θεατής της original εποχής έκδοσης του φιλμ, αλλά διατηρείται η φρεσκάδα, η πρωτοτυπία.

Οφείλουμε πάντως να τονίσουμε τούτο: Δεν είναι μια ταινία για όλους. Πρέπει να σε αρέσουν τα περίεργα, τα σουρεάλ. Πρέπει επίσης να δώσεις προσοχή ώστε όλα να δέσουν και να καταλάβεις το τι πάει πού και πώς. Αν όμως αφεθείς στην εμπειρία, τότε θα καταλάβεις ακριβώς για ποιο λόγο αυτή η ταινία ανήκει στα classic των 90s.

ERTflix

Ντελικατέσεν: Να τι σε περιμένει στο ERTflix

Όσο για την υπόθεση του Ντελικατέσεν έχει ως εξής: «Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από την πυρηνική καταστροφή. Στη μέση ενός άδειου οικοπέδου βρίσκεται ένα παλιό κτίριο που κατοικείται από μερικούς μάλλον παράξενους ανθρώπους, των οποίων το κύριο μέλημα είναι η τροφή.

Ολόκληρη η οικογένεια Ταπιόκα, ο κύριος και η κυρία Ιντερλιγκέιτορ, ένα ζευγάρι τρομερών σνομπ, οι αδελφοί Κουμπ, που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κατασκευάζουν μικρά στρογγυλά κουτιά που μουγκρίζουν όταν τα γυρνάς ανάποδα, ο κύριος Ποτέν, που έχει ταμπουρωθεί με τα βατράχια και τα σαλιγκάρια του, και η δεσποινίς Πλουζ, μια κυρία με αβέβαιη αρετή, όλοι είναι πελάτες του κρεοπωλείου στον κάτω όροφο, κάτω από την πινακίδα Ντελικατέσεν που τρίζει τραγικά στον άνεμο. Κάτω από αυτό, στους υπονόμους, ζουν οι Τρωγλοδύτες. Αυτοί είναι οι επαναστάτες: χορτοφάγοι».

ERTflix

Ναι, κι αυτό ως τελευταίο hint, την ταινία θα αγαπήσουν ένα «τικ» παραπάνω οι vegan ή vegetarian. Μία ή άλλη, αν σε ψήσαμε να πατήσεις το play, θυμήσου, το ERTflix δεν θα την έχει για πολύ ακόμη στην πλατφόρμα του…