Από τη στιγμή που άρχισε να αναπτύσσεται το κίνημα του βιγκανισμού, εξαπλώθηκε γρήγορα ένας πόλεμος ανάμεσα σε vegan και φανατικούς κρεατοφάγους. Στο τέλος της ημέρας όμως, ο καθένας κάνει τις διατροφικές του επιλογές και προχωρά με την ευθύνη αυτών, γιατί, το ξέρουμε πια, κάθε μας επιλογή που θεωρείται προσωπική, εκτός από το σεξ, έχει και κοινωνική ευθύνη. Αλλά ακόμα κι αν είσαι φανατικός κρεατοφάγος, δεν υπάρχει λόγος να μη διευρύνεις τον γευστικό σου ορίζοντα.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, διεξήχθη στην Τεχνόπολη το Athens Vegan Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ για vegan προϊόντα στην Ευρώπη. Όσοι βρέθηκαν εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα διήμερο γεμάτο από διαγωνισμούς strongman από το Circus Strongman, ομιλίες, workshops, να συναναστραφούν με κόσμο, να μάθουν για προϊόνα αισθητικής και για ρούχα που δεν ήξεραν ότι από πίσω κρύβονται βασανιστήρια και, κυρίως, να γευτούν πράγματα που τα απέρριπταν μόνο και μόνο γιατί είχαν αυτή την ταμπέλα.

Αυτά που ακολουθούν, από την εικόνα τους είναι αρκετά για να σε οδηγήσουν σε γευστική δοκιμή και μόλις γίνει αυτή, είμαι βέβαιος πως θα τα βάλεις στο ρεπερτόριό σου, είτε τρως κρέας είτε όχι.

Τα 6 vegan εδέσματα που με εντυπωσίασαν

Πρώτο και καλύτερο αυτό το vegan χοτ ντογκ από το Early Bites, ένα νέο μαγαζί στην Αθήνα, με vegan εδέσματα. Τούτο δω δεσπόζει, καθώς στο λουκάνικο δεν καταλαβαίνεις πραγματικά διαφορά με το κανονικό. Εδώ το έχουν βέβαια όχι σε κανονικό ψωμί χοτ ντογκ αλλά σε ζύμη. Δεν ξέρω αν κατόπιν επιθυμίας μπορούν να το κάνουν και στην κανονική του εκδοχή, για να μπορέσει να μπει μέσα καμιά πατάτα τηγανητή ή λάχανο καρότο.

vegan

Δεύτερο και, για μένα, στην κορυφή της λίστας από αυτά που γεύτηκα όσον αφορά στην πιστότητα της γεύσης σε σχέση με το αντίστοιχο κρέας, είναι αυτό το εδώ το crispy chicken burger. Παναρισμένο φιλέτο από φυτικά παράγωγα, το οποίο μου θύμισε γευστικά το chicken burger από McDonald’s και την εποχή των 15 ετών που πήγαινα στα Μακ και καταβρόχθιζα 3 τσίκεν και 3 τσιζ. Πρόκειται για προϊόν που δεν θα βρεις σε κατάστημα, αλλά στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ από τη The Vegetarian Butcher.

vegan

Ακολουθεί κάτι που το περίμεναν καιρό όσοι δεν τρώνε κρέας. Πρόκειται για προϊόν της Beyond, του διασημότερου brand στα vegan «κρέατα» και είναι ένα philly cheese steak sandwich από τα χεράκια του γνωστού σεφ Νίκου Γαϊτάνου. Περιέχει κομμάτια «fake steak» και οτιδήποτε έχει το φημισμένο philly cheese steak αλλά με vegan αντικαταστάσεις. Η αλήθεια είναι πως η beyond steak δεν με ενθουσίασε όσο έχει συμβεί με το μπιφτέκι ή τους κεφτέδες της, εν καιρώ θα γίνεται καλύτερο το προϊόν, αλλά ο συνδυασμός συνολικά ήταν άρτιος.

vegan

Το ακόλουθο ήταν από αυτά που με ενθουσίασαν λιγότερο, αλλά όχι τόσο για το υποκατάστατο κρέατος, απλώς επειδή δεν είχε αρκετή σος για να γλιστρήσει. Πρόκειται για ένα προϊόν της Redefine Meat που είναι ένα pulled pork στη vegan εκδοχή του, με αβοκάντο σος, καλαμπόκι και λαχανικά. Ίσως να έφταιξε που και η πίτα ήταν αρκετά ξερή και δεν ψήθηκε.

vegan

Στη συνέχεια, έχουμε ακόμα ένα mexican wrap από τη Redefine, με vegan εκδοχή μοσχαρίσιου κρέατος και cheddar sauce. Εδώ υπήρχε μπόλικη σάλτσα, οπότε γλιστρούσε εύκολα, άρα αναβαθμιζόταν η γευστική πρόσληψη.

vegan

Για το τέλος, κράτησα το πιο εντυπωσιακό και δεύτερο στη γευστική μου αξιολόγηση. Πρόκειται για ένα double smash burger, με διπλό μπιφτέκι Beyond, cheddar sauce, vegan μπέικον – που το θεώρησα περιττό στον συγκεκριμένο συνδυασμό και μου μείωσε την απόλαυση – ντομάτα και μαρούλι. Πληθωρικό, χορταστικό, ζουμερό.

vegan μπέργκερ