Διανύουμε την περίοδο που το όνομα του Βρετανού ηθοποιού, Ρόμπερτ Πάουελ, φιγουράρει στην τηλεόραση. Την Μεγάλη Εβδομάδα, ως παραδοσιακά συμβαίνει, προβάλλεται ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, ο εμβληματικός ρόλος του Πάουελ που θα τον συντροφεύει μέχρι το τέλος της καριέρας του. Είναι η δική του παρακαταθήκη. 

Ο Ρόμπερτ Πάουελ υποδυόμενος τον Ιησού κέρδισε την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Το πρόσωπό του ήταν (και είναι) συνυφασμένο με τον Μεσσία, γεγονός βέβαια που του στέρησε αρκετές προτάσεις στην μεγάλη και μικρή οθόνη. Κατάφερε, ωστόσο, να συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές και να αναλάβει πρωταγωνιστικούς ρόλους που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.

Κι όμως, ο Ρόμπερτ Πάουελ δεν είναι μόνο ο …Ιησούς και ακολουθούν τρανταχτά παραδείγματα. 

Mahler

Βρετανική ταινία του 1974, βασισμένη στη ζωή του Γκούσταβ Μάλερ. Ο διάσημος συνθέτης που γεννήθηκε στην Αυστρία και έγραψε δέκα συμφωνίες και αρκετές συλλογές τραγουδιών με συνοδεία ορχήστρας. Τον Γκούσταβ Μάλερ υποδύθηκε ο Ρόμπερτ Πάουελ και την ταινία σκηνοθέτησε ο εκκεντρικός Κεν Ράσελ. Το τραγικό της ειρωνίας είναι πως η ταινία γυρίστηκε τρία χρόνια πριν τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, με τον Πάουελ να σταυρώνεται ως Μάλερ για πρώτη φορά. 

Η εν λόγω σκηνή, είναι μία από τις δεκάδες υπέροχα παρανοημένες στιγμές της ταινίας του Ράσελ, που δείχνει τον συνθέτη να σταυρώνεται από μια αγριεμένη ντομινατρίς ναζί με σβάστικα στον πισινό, προκειμένου να αποκηρύξει τον ιουδαϊσμό και να αγκαλιάσει τον καθολικισμό.

Ρόμπερτ Πάουελ

The Jigsaw Man

To 1983 κυκλοφόρησε η ταινία του Λόρενς Ολιβιέ, The Jigsaw Man. Επρόκειτο για βρετανικό κατασκοπευτικό θρίλερ, με την πλοκή της ιστορίας να επικεντρώνεται στον Σερ Φίλιπ, ο οποίος αποστέλλεται στη Βρετανία για να ανακτήσει μια λίστα σοβιετικών πρακτόρων. Ο Ρόμπερτ Πάουελ υποδύεται τον εραστή της της κόρης του Φίλιπ, που όμως κρύβει το αληθινό του επάγγελμα, απλώνοντας ένα ωραίο μυστήριο γύρω από τον ρόλο του.

Ρόμπερτ Πάουελ

The Hunchback of Notre Dame

Δεν χρειάζονται συστάσεις εδώ. Και ποιος δεν γνωρίζει το «The Hunchback of Notre Dame», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Βίκτωρ Ουγκώ. Αυτό που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως ο Ρόμπερτ Πάουελ υποδύθηκε τον Φοίβο σε αυτή την ταινία που κυκλοφόρησε το 1982, με τις κριτικές να ήταν αμφίρροπες.

Ρόμπερτ Πάουελ

The Thirty-Nine Steps

Η ταινία γυρίστηκε το 1978 και ο Ρόμπερτ Πάουελ υποδύθηκε τον Ρίτσαρντ Χάννεϋ. Έχοντας γνωρίσει μια κοπέλα, την Αναμπέλα, η οποία του ζητά βοήθεια, την παίρνει μαζί του στο διαμέρισμά του και εκείνη του αποκαλύπτει ότι είναι κατάσκοπος και έχει ανακαλύψει στοιχεία που θα ξεσκεπάσουν μια μεγάλη υπόθεση κατασκοπίας ενάντια στην Αγγλία.

Πριν προλάβει όμως ο Ρίτσαρντ να μάθει περισσότερα, εκείνη βρίσκεται μαχαιρωμένη στο διαμέρισμά του. Προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του, θα γίνει φυγάς και θα μπλεχτεί σε μια κατασκοπική συνωμοσία.

Ρόμπερτ Πάουελ