Λίγες ημέρες ανάσας καταφέραμε να πάρουμε και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι και πάλι εδώ. Για πρώτη φορά στην καριέρα του κυκλοφορεί ταινία μόλις έναν χρόνο μετά την προηγούμενη, με το Poor Things να έχει κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες για την ακρίβεια μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο και στην Ελλάδα τον Ιανουάριο. Και το Kinds of Kindness θα βγει στις αίθουσες στις 21 Ιουνίου, άρα μέσα σε 6 μήνες θα έχουμε δει δύο ταινίες του. Μας κακομαθαίνει ο κ. πρέσβης.

Εννοείται πως στην ταινία πρωταγωνιστεί η Έμμα Στόουν ξανά, εικάζουμε όμως πως θα υπάρξει ένα μεγάλο διάλειμμα για τους δύο από τη συνεργασία τους, ειδικά από τη στιγμή που η Έμμα θα ξεκινήσει γυρίσματα για την επόμενη ταινία του Άρι Άστερ, όπου παίζει και ο Χοακίν Φοίνιξ.

Στο καστ υπάρχουν επίσης ο Γουίλεμ Νταφόε, που κι αυτός ηταν στο Poor Things, η Μάργκαρετ Κουάλι, ο Τζέσι Πλέμονς και ο Τζο Άλγουιν, που συμμετείχε στο The Favourite.

Ο Λάνθιμος κάνει το επόμενο βήμα

Το Kinds of Kindness είναι μια σύζευξη τριών storylines. Στο ένα μονοπάτι έχουμε έναν άντρα ο οποίος προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της ζωής του. Στο άλλο μονοπάτι έναν αστυνομικό που η γυναίκα του αγνοείτο στη θάλασσα, αλλά επέστρεψε και μοιάζει πολύ διαφορετική. Και στο τρίτο, μια γυναίκα που αναζητά έναν άνθρωπο με μια ειδική ικανότητα, γιατί τον προορίζει για να γίνει ο πνευματικός ηγέτης μιας αίρεσης.

Αυτό που μας ξαφνιάζει στο teaser είναι η μουσική επένδυση με το Sweet Dreams, ένα τραγούδι που δεν περιμέναμε να δούμε ποτέ σε ταινία του Λάνθιμου. Σε συνδυασμό με την ταινία, με την ιστορία, φαίνεται πως ο Λάνθιμος πλησιάζει λίγο περισσότερο κάποια mainstream κινηματογραφικά κομμάτια.

Κυρίως, φαίνεται πως ο Λάνθιμος αφήνει πίσω του την περίοδο του απόλυτου σουρεαλισμού και πάει στο επόμενο στάδιο που έχει μεν σουρεάλ στοιχεία και μαύρη κωμωδία, αλλά είναι και πιο active σε επίπεδο ερμηνειών και πλοκής.

Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως η υφολογική μετάβαση που εντοπίζουμε, σχετίζεται πολύ έντονα με αυτό το προσωρινό αντίο, με αυτή την παύση στην καλλιτεχνική του σχέση με την Έμμα Στόουν.

* Το Kinds of Kindness θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη Feelgood, με άγνωστη, προς το παρόν, ημερομηνία. Στο εξωτερικό σίγουρα θα κάνει πρεμιέρα σε επιλεγμένες αίθουσες στις 21 Ιουνίου.