70 χρόνια υπάρχει στην κινηματογραφική αγορά αυτό το franchise, αλλά ποτέ δεν είχε τα στοιχεία που πρέπει για να βρεθεί στα Όσκαρ. Το 2024 ήταν η χρονιά του και η παρουσία του στο Netflix είναι η ευκαιρία σου να καταλάβεις το γιατί το κατάφερε αυτό και όχι οι προηγούμενες 37 ταινίες του franchise.

5 αμερικάνικης παραγωγής, του Χόλιγουντ, και 33 γιαπωνέζικης παραγωγής. Τόσες είναι οι ταινίες που έχουν γίνει για τον Godzilla, είτε σκέτο είτε παρεούλα με τον Κινγκ Κονγκ. Φέτος μάλιστα, τον Μάρτιο, κυκλοφόρησε το πολύ καλό Godzilla X Kong. Κι ίσως να γίνει του χρόνου η πρώτη αμερικάνικη ταινία για τον Godzilla που θα βρεθεί στα Όσκαρ, πιθανότατα στα οπτικά εφέ ή στον ήχο.

Μέχρι τότε όμως, το Godzilla Minus One, που ανέβηκε στο Netflix, θα είναι η πρώτη ταινία που, όχι μόνο βρέθηκε στα Όσκαρ, αλλά πήρε και το βραβείο για τα οπτικά εφέ.

Η ταινία ανέβηκε στο Netflix και βρέθηκε κιόλας στο Νο2, έχοντας πορεία για να καταλάβει την κορυφή. Και κάτι μας λέει πως θα συμβεί για κάμποσες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του Ιουνίου σίγουρα.

Η αλήθεια είναι πως το γιαπωνέζικο σινεμά δεν είναι εύκολο να το ακολουθήσει ένας που έχει συνηθίσει στη δυτική κουλτούρα. Όχι μόνο την κινηματογραφική, αλλά και την κοινωνική, τη λεκτική, την εκφραστική-συναισθηματική. Εντελώς άλλες μέθοδοι ερμηνείας από τους ηθοποιούς, εντελώς άλλη έκφραση συναισθημάτων. Δεν ακολουθούνται εύκολα. Ειδικά σε μια ταινία δράσης όπως το Godzilla Minus One.

Γι’ αυτό και λατρεύουμε τους Μιγιαζάκι και Κορεέντα, γιατί έχουν καταφέρει με αυτή την ανοίκεια σε εμάς κουλτούρα, να μας περάσουν το συναίσθημα με τις ταινίες τους. Το Godzilla Minus One του Γιαμαζάκι δεν το πετυχαίνει τόσο πολύ, αλλά ούτως ή άλλως έχει δύο υφές ως ταινία. Είναι και δράσης, είναι και δραματική, αφιερώνει χρόνο στις προσωπικές ιστορίες. Αυτό ίσως ατονεί την ταινία, αφού κρατάει παραπάνω από αυτό που θα έπρεπε, αλλά γούστα είναι αυτά. Αυτό το γράφουμε εμείς, δε σημαίνει πως ισχύει για τον καθένα.

Θα μείνει για καιρό στο Νο1: Το οσκαρικό έπος που ανέβηκε στο Netflix είναι για να το φυσάνε και να μην κρυώνει στο Χόλιγουντ

Τι θα δεις στο Godzilla Minus One στο Netflix

Αυτό που σίγουρα θα ισχύει για τον καθένα για το προσεχώς Νο1 του Netflix, είναι η απογείωση στην τελική σκηνή. Εκεί όπου μετά από τόση καταστροφή και θάνατο που έχει προκαλέσει ο Godzilla, ο στρατιώτης Κοΐτσι, που φέρει ένα βάρος για την συμβολή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο τάγμα όπου υπηρέτησε, έχει την ευκαιρία του να εξιλεωθεί.

Με το αεροπλάνο του οδηγεί τον Godzilla πίσω στη θάλασσα, εκεί όπου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα καταστροφικό, μα μόνο αυτό είναι αποτελεσματικό, σχέδιο για να εξοντώσουν το ραδιενεργό τέρας.

Είναι η πιο μεγαλειώδης σκηνή της ταινίας, αυτή που ανεβάζει στα ύψη την ένταση, με τον Godzilla να μην έχει τόσο μεγάλη παρουσία μέχρι αυτό το σημείο και να αφιερώνεται πολύς χρόνος στην πορεία του Κοΐτσι, της Νορίκο και της Σουμίκο.

Συνολικά 125 λεπτά διαρκεί η ταινία, αφού θα την δεις στο Netflix μπορείς να σκιπάρεις ένα, συνολικά, 20λεπτο που περισσεύει και δεν διαμορφώνει κάτι, και να την απολαύσεις ακόμα περισσότερο. Είναι πάντως άξια για Νο1 στο Netflix και δη, να βρεθεί για αρκετές εβδομάδες εκεί.