Την ώρα που ο Γιώργος Λάνθιμος προετοιμάζεται για να πάρει τα βραβεία που αξίζουν στο Poor Things στα επερχόμενα BAFTA και στα Όσκαρ, στο Netflix έχει ήδη πάρει το πρώτο «βραβείο».

Ο λόγος για την προηγούμενη ταινία του, την Ευνοούμενη ή, αγγλιστί, The Favourite, η οποία μπήκε τα προηγούμενα 24ωρα στην ελληνική έκδοση του Netflix και δε χρειάστηκε παρά μερικές ώρες για να πιάσει την πρώτη θέση στα trends των ταινιών.

Μιλάμε για μια ταινία που στα Όσκαρ του 2019 είχε 10 υποψηφιότητες και η Ακαδημία, όσοι ψηφίζουν δηλαδή στις κατηγορίες, θεώρησε πως το μόνο που άξιζε να πάρει, ήταν το Όσκαρ Ά Γυναικείου για την Ολίβια Κόλμαν. Στις υπόλοιπες κατηγορίες είδαμε το Roma και το The Green Book να παίρνουν τα περισσότερα.

Και κάτι μας λέει πως το Poor Things θα ζήσει το εργάκι σε επανάληψη, μιας και από τις 11 κατηγορίες στις οποίες είναι υποψήφια η ταινία, πάλι στο Ά Γυναικείο μοιάζει να είναι μεγάλο φαβορί, ενώ σημαντικές είναι οι πιθανότητες για το μοντάζ του Γιώργου Μαυροψαρίδη. Από κει και πέρα, σε όλες τις άλλες όλα είναι ανοιχτά, με το Oppenheimer να έχει το προβάδισμα σε όποια κατηγορία διεκδικεί Όσκαρ.

Σε κάθε περίπτωση, το The Favourite μέσω του Netflix στέλνει το μήνυμά του, κι όχι μόνο μέσα από την ελληνική πλατφόρμα, όπου λειτουργεί και ως ένα καμπανάκι συσπείρωσης για να στείλουμε όλη τη θετική μας ενέργεια στον Λάνθιμο και στη μούσα του, την Έμμα Στόουν που, όπως το πάει, θα μάθει να μιλάει ελληνικά καλύτερα κι από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον Καλάθη και την Καλομοίρα.

Στέλνει μήνυμα και με την παγκόσμια απόδοσή του, αφού είναι στην 5η θέση των ταινιών σε όλες τις αγορές του Netflix.

The Favourite ταινία Γιώργος Λάνθιμος Netflix

Λίγα λόγια για το The Favourite στο Netflix

Με το The Favourite ο Λάνθιμος εγκαινίασε μια νέα εποχή στην καλλιτεχνική του διαδρομή, έχοντας κλείσει τον προηγούμενο κύκλο που περιελάμβανε τον Κυνόδοντα, τον Αστακό και το Killing of A Sacred Deer. Μπήκε στην περίοδο του σουρεαλισμού και του υπέρμετρου, του σατιρικού, του καυστικού, με το Poor Things να μοιάζει με την κορύφωση αυτής της φάσης του, αλλά θα δείξει αν μπορεί να το πάει κι ένα βήμα παραπέρα.

Στην Ευνοούμενη λοιπόν, που είναι στο Νο1 του Netflix, ο Λάνθιμος μας μεταφέρει σε μια παρελθοντική εποχή στη Βρετανία, εκεί όπου βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν) είναι σε δύσκολη κατάσταση στην υγεία της και δεν την ενδιαφέρει ιδιαίτερα να βασιλεύει, αλλά να φέρεται σαν παιδί. Το κράτος κυβερνά η σύμβουλός της, η Σάρα (Ρέιτσελ Βάις), με την οποία έχουν και ερωτικές σχέσεις.

Κάποια στιγμή, στο παλάτι καταφτάνει η Αμπιγκέιλ (Έμμα Στόουν), η οποία είναι αναγκασμένη να δουλέψει εκεί ως καμαριέρα, ύστερα από ένα τζογάρισμα του πατέρα της που πόνταρε την ίδια και έχασε. Η Αμπιγκέιλ είναι και ξαδέρφη της Σάρα, οπότε για το ξεκίνημα έχει μια βοήθεια και καθοδήγηση στο παλάτι.

Όμως, η Αμπιγκέιλ εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στην ιεραρχία και, αφού πρώτα βλέπει την Σάρα με την Άννα να κάνουν έρωτα, αρχίζει και η ίδια να παρέχει ερωτικές υπηρεσίες στη βασίλισσα. Αυτό εκνευρίζει τη Σάρα που βλέπει το ισχυρό της πάτημα, την επιρροή της στην Άννα να ατονεί και βάζει στόχο να εξαφανίσει την Αμπιγκέιλ.

Τότε, η Αμπιγκέιλ στρέφεται στον ανταγωνιστή της Σάρα και αντιπολιτευόμενο της βασίλισσας, τον Ρόμπερτ, ο οποίος της είχε προτείνει να τον βοηθήσει να βγάλει από τη μέση τη Σάρα. Ξεκινάει ένα παιχνίδι με το βλέμμα στον θρόνο, όπου βρίσκεται μια βαριά άρρωστη βασίλισσα και όλοι προσπαθούν να μετρήσουν τους συσχετισμούς για να δουν ποια πλευρά τους συμφέρει να επιλέξουν.

Εννοείται πως μιλάμε για μια ταινία με άψογη φωτογραφία και μοντάζ, στοιχεία που πάντοτε διακρίνουν τις ταινίες του Λάνθιμου. Σε περιμένει στο Netflix για να την διατηρήσεις ψηλά!