Στον απόηχο των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ, όλες οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από την Barbie και το ότι είναι υποψήφιος ο Ράιαν Γκόσλινγκ και όχι η Μάργκοτ Ρόμπι και η Γκρέτα Γκέργουικ, αλλά υπάρχουν και κάποια ενδιαφέροντα facts, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που αφορά στον Μάρτιν Σκορσέζε. Ο Σκορσέζε πήρε υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το Killers of the Flower Moon κι αυτόν τον τοποθέτησε μια πολύ περίοπτη θέση.

Αυτή ήταν η 10η υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τον Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος σε ηλικία 81 ετών έγινε ο γηραιότερος που θέτει υποψηφιότητα σε κάποια από τις κατηγορίες προσώπων, δηλαδή Σκηνοθεσίας και βραβείων ερμηνείας.

Στο παρελθόν έχει λάβει υποψηφιότητα για τις ταινίες: Gangs of New York, Raging Bull, The Last Temptation of Christ, The Goodfellas, The Irishman, The Aviator, The Departed, Hugo, The Wolf of Wall Street, έχοντας μία κατάκτηση, για το The Departed. Η 10η του για το Killers of the Flower Moon δεν φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα του δώσει 2ο Όσκαρ, αφού ο Κρίστοφερ Νόλαν προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί και έπονται ο Λάνθιμος με τη Ζιστίν Τριέ.

Killers of the Flower Moon Λεονάρντο ΝτιΚάπριο Σκορσέζε

Συνολικά, στις 10 υποψηφιότητες που έχει το Killers of the Flower Moon, δε φαίνεται να είναι σε κάποια το πρώτο ή το δεύτερο φαβορί, κάτι που μπορεί να τοποθετήσει τον Μάρτιν Σκορσέζε σε μια άλλη περίοπτη θέση, όχι τόσο θετικής χροιάς.

Το 2003, το Gangs of New York έλαβε 10 υποψηφιότητες. Το 2019, το The Irishman έλαβε 10 υποψηφιότητες. Ο συνολικός αριθμός βραβείων τους ήταν…0! Αν λοιπόν το κάνει και τρίτη φορά, θα αυξήσει το ρεκόρ του σε 0/30, αφού και με το 0/20, πάλι παίζει χωρίς ανταγωνισμό.

Τα ενδιαφέροντα των υποψηφιοτήτων Όσκαρ 2024

Εκτός του Μάρτιν Σκορσέζε, η ανακοίνωση ανέδειξε και άλλες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που χαροποίησαν τα στατιστικά.

Rustin Όσκαρ υποψηφιότητα
  • Ο Τζον Γουίλιαμς, θρυλικός συνθέτης, με συμμετοχή στα Star Wars, πήρε υποψηφιότητα για τη μουσική στο Indiana Jones. Αυτή ήταν η 54η υποψηφιότητα του στα 91 χρόνια ζωής και αύξησε κι αυτός το ρεκόρ ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των Όσκαρ από τους ζωντανούς, καθώς ο Γουόλτ Ντίσνεϊ κατέχει το απόλυτο με 59.
  • Το Godzilla Minus One είναι η πρώτη ταινία του franchise που παίρνει υποψηφιότητα για Όσκαρ. Από το 1954 που ξεκίνησε το franchise, έχουν γίνει 38 ταινίες, 33 γιαπωνέζικες και 5 αμερικάνικες. Καμία δεν είχε βρεθεί υποψήφια σε κάποια κατηγορία, ούτε στα εφέ, ούτε στον ήχο, ούτε στο μοντάζ, πουθενά.
  • Κόλμαν Ντομίνγκο και Τζόντι Φόστερ είναι υποψήφιοι για Όσκαρ για τους ρόλους τους στις ταινίες Rustin και Nyad. Αυτό τους καθιστά τους πρώτους γκέι ηθοποιούς που έχουν υποψηφιότητα για γκέι ρόλο.
  • Μπορεί η Γκέργουικ να μην είναι υποψήφια για Σκηνοθεσία και αυτό να γέννησε συζήτηση για σεξισμό, αλλά στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας έχουμε για πρώτη φορά από τις 10 ταινίες, 3 ταινίες που έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες: Barbie, Anatomy of A Fall, Past Lives.