Σε λίγες ώρες η 96η απονομή των Όσκαρ θα έχει περάσει στην Ιστορία και θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι η μεγάλοι νικητές της φετινής χρονιάς. Με τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα στο 2024 τα πράγματα, σε επίπεδο βραβεύσεων, μπορούμε να πούμε πως σε πολύ μεγάλο βαθμό γνωρίζουμε τους νικητές σχεδόν σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες.

Το να κάνεις δηλαδή προβλέψεις για όσα θα συμβούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο Dolby Theatre, είναι ό,τι πιο ασφαλές μπορείς να κάνεις, με το Oppenheimer να έχει το προβάδισμα σχεδόν παντού, με το Poor Things του Λάνθιμου να βαίνει ολοταχώς για το απόλυτο τίποτα επειδή στο Χόλιγουντ θέλουν να βγάλουν τη Λίλι Γκλάντστοουν αντί της Έμμα Στόουν και με τη Barbie, επίσης, να έχει σοβαρές πιθανότητες μόνο για κατηγορίες μακιγιάζ και μουσικής.

Θα προσπαθήσουμε για την πλάκα να πάμε λίγο κόντρα στο ρεύμα σε κάποιες κατηγορίες και δίνουμε τα Όσκαρ πριν τα δώσει η Ακαδημία σε 13 κατηγορίες, αφήνοντας απ’ έξω κάποιες λιγότερο ενδιαφέρουσες και πιο τεχνικές.

Αυτοί θα πάρουν τα Όσκαρ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

Poor Things Όσκαρ 2024

Υποψήφιες ταινίες:

Poor Things

Oppenheimer

Barbie

American Fiction

Zone of Interest

The Holdovers

Killers of the Flower Moon

Maestro

Past Lives

Anatomy of A Fall

Ποια ταινία θα κερδίσει: Οκ, αν δεν είναι το Oppenheimer, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σοκ στην οσκαρική ιστορία. Κι αν δεν είναι, δεν υπάρχει περίπτωση να το δώσουν στο Poor Things οι αδιάντροποι, οπότε θα βάλω σε θέση επιλαχούσης τη Barbie.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Υποψήφιοι:

Ζιστίν Τριέ (Anatomy of A Fall)

Μάρτιν Σκορσέζε (Killers of the Flower Moon)

Κρίστοφερ Νόλαν (Oppenheimer)

Όσκαρ 2024

Γιώργος Λάνθιμος (Poor Things)

Τζόναθαν Γκλέιζερ (Zone of Interest)

Ποιος/ποια θα κερδίσει το Όσκαρ: Θα μπορούσα να ξαναγράψω ό,τι και στην Καλύτερη Ταινία, βάζοντας τον Κρίστοφερ Νόλαν όπου λέω Oppenheimer. Αλλά θα άλλαζε το δεύτερο σκέλος. Παρόλο που υπάρχει αρκετή στήριξη στην Ζιστίν Τριέ, αν δεν είναι ο Νόλαν – που αυτός θα είναι – βλέπω τον Τζόναθαν Γκλέιζερ.

Ά ΑΝΔΡΙΚΟ

Υποψήφιοι:

Μπράντλεϊ Κούπερ (Maestro)

Κόλμαν Ντομίνγκο (Rustin)

Πολ Τζιαμάτι (The Holdovers)

Κίλιαν Μέρφι (Oppenheimer)

Τζέφρι Ράιτ (American Fiction)

Ποιος θα κερδίσει το Όσκαρ: Μια χαρά αξιαγάπητος ο Κίλιαν Μέρφι, αλλά η συνολική παραγωγή του Oppenheimer κάνει το έργο του ένα τσακ πιο εύκολο. Από τους 5 υποψήφιους, στη δική μου λίστα είναι 3ος σε επίπεδο ερμηνείας. Πολ Τζιαμάτι πρώτος, Κόλμαν Ντομίνγκο δεύτερος. Οπότε θα υποστηρίξω Πολ Τζιαμάτι για νικητή και του δίνω από τώρα το βραβείο.

Ά ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Υποψήφιες:

Έμμα Στόουν (Poor Things)

Ανέτ Μπένινγκ (Nyad)

Λίλι Γκλάντστοουν (Killers of the Flower Moon)

Killers of the Flower Moon Λεονάρντο ΝτιΚάπριο Σκορσέζε

Σάντρα Χίλερ (Anatomy of A Fall)

Κάρι Μάλιγκαν (Maestro)

Ποια θα κερδίσει το Όσκαρ: Είναι αστειότητα να καθόμαστε να συζητάμε αν θα το πάρει το Όσκαρ η Έμμα Στόουν. Αστειότητα. Καμία από τις άλλες 4 δεν έκανε κάτι σαν κι αυτή. Η Λίλι Γκλάντστοουν που προβάλει ως φαβορί στοιχηματικά, δεν υποδύθηκε έναν ρόλο εκτός ανθρώπινης υπόστασης. Υποδύθηκε τον εαυτό της. Σούπερ η ερμηνεία της, αλλά δεν είναι καν ανώτερη της Σάντρα Χίλερ ή της Κάρι Μάλιγκαν. Η Έμμα Στόουν παρέδωσε σεμινάριο υποκριτικής και αν δεν πάρει το Όσκαρ, θα πάω να κάνω πορεία στο Χόλιγουντ μόνος μου.

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Υποψήφιες:

Έμιλι Μπλαντ (Oppenheimer)

Ντανιέλ Μπρουκς (Color Purple)

Αμέρικα Φερέρα (Barbie)

Τζόντι Φόστερ (Nyad)

ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ (The Holdovers)

Ποια θα κερδίσει το Όσκαρ: Εδώ έχουμε την πιο εύκολη από τις εύκολες. Η κυρία Ράντολφ παίζει χωρίς αντίπαλο, δεν χρειάζεται καν να βρω ένα underdog. Μη τυχόν και δω καμία Αμέρικα Φερέρα και φρίξω…

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟ

Υποψήφιοι:

Στέρλινγκ Μπράουν (American Fiction)

Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Killers of the Flower Moon)

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (Oppenheimer)

Ράιαν Γκόσλινγκ (Barbie)

Barbie Γκόσλινγκ Όσκαρ 2024

Μαρκ Ράφαλο (Poor Things)

Ποιος θα κερδίσει το Όσκαρ: Κι εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, το Χόλιγουντ και η Ακαδημία αγαπούν το στόρι του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, οπότε ξεκάθαρος νικητής. Προσωπικά, βρήκα τη ερμηνεία του Μαρκ Ράφαλο καλύτερη όλων, αλλά γενικά σε αυτή την κατηγορία, με εξαίρεση τον Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, οι 4 άλλοι είναι πολύ πολύ κοντά στο επίπεδο της ερμηνείας. Όποιος και να το έπαιρνε δηλαδή, χαρούμενος θα ήμουν.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ

Υποψήφιες ταινίες:

Io Capitano

Perfect Days

Society of the Snow

A Teacher’s Lounge

The Zone of Interest

Ποια ταινία θα κερδίσει: Επειδή το Zone of Interest δε φαίνεται να κερδίζει κάτι άλλο, δεν πιστεύω ότι δεν έχει πάρει όλες τις ψήφους εδώ πέρα. Μόνη αντίσταση το Perfect Days του Βέντερς, αλλά όχι ιδιαίτερα σθεναρή.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ANIMATION

Υποψήφιες ταινίες:

The Boy and the Heron

Elemental

Nimona

Robot Dreams

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Ποια ταινία θα κερδίσει: Κάπως δυσκολάκι η πρόβλεψη για το Όσκαρ εδώ. Η υπόθεση θα παιχτεί ανάμεσα στο Boy and the Heron και το Spider-Man: Across the Spider-Verse. Προβλέπω πως θα πάει στο 2ο, κυρίως λόγω εμπορικότητας.

Όσκαρ 2024

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Υποψήφια τραγούδια:

The Fire Inside, Flamin’ Hot

I’m Just Ken, Barbie

It Never Went Away, American Symphony

Wahzahze, Killers of the Flower Moon

What was i Made For, Barbie

Ποιο τραγούδι θα κερδίσει το Όσκαρ: Η Μπίλι Άιλις μοιάζει ως μεγάλο φαβορί, αλλά επειδή θέλω να δω τον Ράιαν Γκόσλινγκ να ανεβαίνει στη σκηνή και να μιλάει (θα ανέβει νωρίτερα να τραγουδήσει το I’m Just Ken), προβλέπω να το παίρνει αυτός. Θα είναι πάντως το πιο σίγουρο Όσκαρ για να πάρει η Barbie.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Υποψήφιες ταινίες:

American Fiction

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Killers of the Flower Moon

Oppenheimer

Poor Things

Ποια ταινία θα κερδίσει: Με τον Λούντβιχ Γκέρανσον δεν τα βάζεις εύκολα, οπότε το Oppenheimer θα «γράψει» ένα ακόμα Όσκαρ σε αυτή την κατηγορία και το βλέπω να καταλήγει σίγουρα με 7 κατακτήσεις.

Poor Things Γιώργος Λάνθιμος φεμινισμός

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Υποψήφιες ταινίες:

Barbie

Killers of the Flower Moon

Napoleon

Oppenheimer

Poor Things

Ποια ταινία θα κερδίσει: Θα ήθελα πολύ να πω το Poor Things, αλλά βλέπω ό,τι το σνομπάρουν άγρια, οπότε βλέπω το Όσκαρ εδώ να το παίρνει η Barbie.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Υποψήφιες ταινίες:

Anatomy of A Fall

The Holdovers

The Holdovers Όσκαρ 2024

Maestro

May December

Past Lives

Ποια ταινία θα κερδίσει: Είναι κρίμα κι άδικο να μην πάρει ένα Όσκαρ το Anatomy of A Fall και να μην επιβραβευτεί κάπως η Ζιστίν Τριέ, οπότε εδώ της το δίνω εγώ. Δε χρειάζεται να περιμένεις ως το βράδυ αγαπητή Ζιστίν.

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Υποψήφιες ταινίες:

American Fiction

Barbie

Oppenheimer

Poor Things

The Zone of Interest

Ποια ταινία θα κερδίσει: Αν και το λογικό μέρος του μυαλού με ωθεί να δώσω ξεκάθαρο προβάδισμα στο American Fiction, θα πάω με την καρδιά και θα πω Poor Things γιατί σαν πολλά ανεχτήκαμε.

* Εικονογράφηση: Πέγκυ Δαδάκη