Να πείτε πως δεν το είχαν δει όλοι το εργάκι; Το είχαν δει. Ο Γιώργος Λάνθιμος και το Poor Things θα μπορούσαν να μετράνε βραβεία με τη σέσουλα αυτή τη στιγμή, σε όλες τις πιθανές απονομές και να προετοιμάζονται για να κάνουν θραύση στα Όσκαρ. Όχι όμως. Έπρεπε να πέσουν στη χρονιά του Oppenheimer, στη χρονιά που ο Κρίστοφερ Νόλαν θα πρέπει κι αυτός κάποια στιγμή να τιμηθεί με Όσκαρ γιατί πολύ τον είχαν αφήσει στην απ’ έξω.

Για να μιλήσουμε με μπασκετικούς όρους που ο Γιώργος Λάνθιμος τους ξέρει καλά, η καλύτερη άμυνα πάντα θα ηττάται από μια τρομερή επίθεση. Και μπορεί το Poor Things να έπαιξε μια χαρά επιθετικά και να σκόραρε πολλούς πόντους στα reviews, στο IMDB, στο Rotten Tomatoes, αλλά το Oppenheimer έχει άστρο και τα Baftas που απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, ήρθαν να το σφραγίσουν.

Το είδαμε στις Χρυσές Σφαίρες, το είδαμε σε SAG Awards, το είδαμε συνολικά στις απονομές των βραβείων των σωματείων.

Oppenheimer ταινία

Το Oppenheimer πήρε 7 Baftas έναντι 5 του Poor Things, αλλά από τα 5 βραβεία, τα 4 δόθηκαν σε συντελεστές της ταινίας σε τεχνικές κατηγορίες, δηλαδή οπτικά εφέ, κοστούμια, σχεδιασμός παραγωγής, make-up και μαλλιά. Μόνο το στανταράκι της Έμμα Στόουν ήρθε να προσφέρει κάτι γκράντε, χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για μια ταινία.

Poor Things

Αλλά ο Λάνθιμος και το Poor Things δε βραβεύτηκαν ούτε ως Καλύτερη Ταινία, όπου το πήρε το Oppenheimer, ούτε στη Σκηνοθεσία που το πήρε ο Νόλαν, ούτε στο σενάριο που το πήρε το American Fiction, ούτε ως Καλύτερη Βρετανική Παραγωγή (κέρδισε το Zone of Interest).

Ως προς το Oppenheimer, εκτός των δύο Baftas, τα υπόλοιπα 5 ήρθαν από τον Κίλιαν Μέρφι στο Ά Ανδρικό, τον Ρόμπερτ Ντάουνι-Τζούνιορ στο Β’ Ανδρικό, στη Φωτογραφία, στο Μοντάζ και στη Μουσική.

Από τις υπόλοιπες ταινίες, το The Holdovers πήρε Bafta στο Β’ Γυναικείο με την ΝταΒάιν Τζόι-Ράντολφ και στο Καλύτερο Κάστινγκ, ενώ το Zone of Interest πήρε 3 βραβεία για Καλύτερη Βρετανική Παραγωγή, για Καλύτερη Ξενόγλωσση και για Καλύτερη Ηχοληψία. Το Anatomy of A Fall πήρε το Bafta Πρωτότυπου Σεναρίου. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως η Barbie δεν βραβεύτηκε.