Τον Μάρτιο του 2004, η πιο περιβόητη ταινία της χρονιάς έθεσε στο κοινό μια πολυσυζητημένη ερώτηση: αν μπορούσατε να σβήσετε τις αναμνήσεις ενός εραστή μετά από έναν οδυνηρό χωρισμό, θα το κάνατε; Και αν μπορούσες, θα έπρεπε να το κάνεις;

Αυτή η ταινία ήταν το «Eternal Sunshine of The Spotless Mind» ή «Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού», σε σενάριο Τσάρλι Κάουφμαν και σκηνοθεσία Μισέλ Γκοντρί.

Σε μια μη γραμμική αφήγηση, παρουσίαζε τους Τζιμ Κάρεϊ και Κέιτ Γουίνσλετ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Τζόελ και της Κλεμεντίν, οι οποίοι μετά από μια ταραχώδη σχέση, αποφασίζουν και οι δύο να χρησιμοποιήσουν μια υπηρεσία που ονομάζεται Lacuna Inc, η οποία σβήνει όλες τις αναμνήσεις ενός ατόμου. Ωστόσο, καθώς ξεκινά η διαδικασία, ο Τζόελ αρχίζει να μετανιώνει.

Η ταινία ήταν μια επιτυχία τόσο για τους κριτικούς όσο και για το κοινό και κέρδισε 74 εκατομμύρια δολάρια στο box office. Επίσης έδωσε στους Κάουφμαν, Γκοντρί και στον συνεργάτη τους Πιέρ Μπίσμουθ ένα Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και το 2017 ονομάστηκε μία από τις καλύτερες ταινίες των New York Times.

Δύο δεκαετίες μετά την κυκλοφορία, το «Eternal Sunshine On A Spotless Mind» εξακολουθεί να βρίσκεται στη συνείδηση του κοινού.

Πράγματι, το νέο άλμπουμ της Αριάνα Γκράντε, που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες, ονομάζεται «Eternal Sunshine» ως φόρο τιμής στην ταινία, με το βίντεο της για το νέο single «We Can’t Be Friends» να αναδημιουργεί σκηνές από αυτή.

Το συναίσθημα που υπογραμμίζει την ιδέα της ταινίας – και που της έδωσε τον τίτλο της – προέρχεται από το ποίημα του Αλεξάντερ Πόουπ του 1717 «Eloisa to Abelard», το οποίο παρατίθεται από την εργάτρια της Lacuna Inc, Μέρι (Κίρστεν Ντάνστ) στην ταινία. «Πόσο ευτυχισμένος είναι ο κλήρος του άμεμπτου βεστάλ! Ο κόσμος που ξεχνιέται, ο κόσμος λησμονήθηκε. Αιώνια λιακάδα του πεντακάθαρου μυαλού!» λέει ο στίχος – ο οποίος, συνοπτικά, μεταφράζεται ως «η άγνοια είναι ευδαιμονία».

Ωστόσο, η ταινία, μέσω της συναρπαστικής αναπαράστασης της λειτουργίας του μυαλού και της περίπλοκης επιστήμης της μνήμης και των ονείρων, που απεικονίζεται χρησιμοποιώντας την χαρακτηριστική lo-fi δημιουργική αισθητική του Γκοντρί, αποδεικνύει ότι αυτή η ιδέα είναι πλάνη.

Ενώ οι ρίζες της ιστορίας μπορεί να βρίσκονται σε μια επιστολή του 18ου αιώνα, ο Κάουφμαν και ο Γκόντρι άντλησαν από το είδος της επιστημονικής φαντασίας για να δημιουργήσουν έναν παράλληλο σημερινό κόσμο στην ταινία, στον οποίο όλα έμοιαζαν σχεδόν ίδια – εκτός από το γεγονός αυτής της τεχνολογίας, φαινομενικά κανονικοποιημένης μέσα στην κοινωνία, που δημιουργήθηκε για να «σκουπίσει» το μυαλό από τις αναμνήσεις τους.

Όταν ο Τζόελ παίρνει ένα χάπι για να ξεκινήσει τη διαδικασία, η Κλεμεντίντο το έχει ήδη κάνει, οι υπάλληλοι της Λακούνα Σταν (Μαρκ Ραφάλο) και Πάτρικ (Eλάιτζα Γουντ) εμφανίζονται με τα μηχανήματα τους – και τις μπύρες και τη μαριχουάνα – για να ξεκινήσουν τη διαδικασία στόχευσης και στη συνέχεια αφαιρώντας τις αναμνήσεις του.

Το αφεντικό τους, ο Δρ Χάουάρντ Μιζρινιάκ (Τομ Γουίλκινσον), διαβεβαιώνει τον Τζόελ : «Όταν εξαφανίσεις αυτόν τον πυρήνα, αρχίζει η διαδικασία υποβάθμισής του. Μέχρι να ξυπνήσεις το πρωί, όλες οι αναμνήσεις που έχουμε στοχεύσει θα έχουν εξαφανιστεί».

Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά με πολύ ανθρωποκεντρική οπτική

Πόσο μακρινό και φανταστικό ήταν το concept τη στιγμή της κυκλοφορίας της ταινίας; Ο λέκτορας Νίκι Ντανίνο, επικεφαλής της επιστήμης των υπολογιστών στο Leeds Trinity University, λέει ότι η έπαρσή του το τοποθετούσε σε μια γενεαλογία επιστημονικής φαντασίας.

«Υπήρχε μια υποκουλτούρα επιστημονικής φαντασίας που συνέβαινε για μεγάλο χρονικό διάστημα και για την οποία το κοινό ίσως δεν γνώριζε εκείνη την εποχή – ειδικά με συγγραφείς όπως ο Φίλιπ Κ. Ντικ – αλλά όταν βγήκε το «Eternal Sunshine», χρειάστηκε αυτή η ιδέα από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Πραγματικά εξέθεσε αυτή την ιδέα για το τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία στους ανθρώπους.»

Ωστόσο, μέρος της δυναμικής που έχει η ταινία, έγκειται στο πόσο επιδέξια εξανθρωπίζει την υπόθεση της υψηλής τεχνολογίας, διερευνώντας πώς θα αλληλεπιδρούσαμε με μια τέτοια φουτουριστική μαγεία με πολύ συγκρατημένο, καθημερινό τρόπο.

Σε μια συνέντευξη του 2004 στο περιοδικό Dazed, ο Γκόντρι επανέλαβε ότι αυτός και ο Κάουφμαν «σίγουρα δεν ήθελαν να κάνουν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η διαδικασία που χρησιμοποιεί η εταιρεία μνήμης Lacuna Inc είναι μια συσκευή για να εξερευνήσει τα συναισθήματα νοσταλγίας κάποιου, η οποία είναι ανεξέλεγκτη.

20 χρόνια μετά: Η ταινία που μας έδειξε πως θα γίνουν οι σχέσεις σήμερα και μας έκανε να πονέσουμε

Ο καθηγητής Μπρους Ισαάκς, πρόεδρος κινηματογραφικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, λέει: «Ήταν δύσκολο να πούμε αν μιλούσαμε για επιστημονική φαντασία ή αν μιλούσαμε για ρεαλισμό και δράμα. Αυτό με το οποίο φεύγεις από το «Eternal Sunshine» είναι ότι πιστεύεις πραγματικά σε αυτή την απίστευτα οδυνηρή ιστορία αγάπης».

«Αυτή η ιδέα του να θέλεις να ξεφύγεις από τη σκληρότητα της ζωής, να θέλεις να βρεις λίγη γαλήνη ή ακόμα και να βρεις έναν ουτοπικό κόσμο είναι τόσο μεγάλο μέρος της επιστημονικής φαντασίας», συνεχίζει, «και αυτό που μου αρέσει στην ταινία, ήταν ότι έγινε σε τόσο προσωπικό επίπεδο. [Η εστίαση δεν ήταν σε] μια παγκόσμια ή τεχνολογική αλλαγή – ήταν απλώς ένα σωρό άνθρωποι που ζούσαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να πλοηγηθούν μέσα από ρομαντικές συνδέσεις.»

Σε μια κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων, μαθαίνουμε ότι ο Πάτρικ χρησιμοποιεί τη γνώση που αποκομίζει από την πρόσβαση στις αναμνήσεις του Τζόελ με την Κλεμ για να την αποπλανήσει, να κλέψει τα ερωτικά λόγια του Τζόελ και να της ξαναχαρίσει τα δώρα του, σε ένα είδος ρομαντικής κλοπής ταυτότητας παρόμοια με το γατόψαρο – ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε στο διαδίκτυο μέχρι το 2010. Μαθαίνουμε επίσης ότι η Μαίρη υποβλήθηκε σε διαδικασία μετά από σχέση με τον Δρ Χάουαρντ – και μια επακόλουθη έκτρωση – που προφανώς δεν θυμάται.

«Αυτή η [υπο-πλοκή] ήταν ένα από τα πράγματα που με εντυπωσίασαν όταν είδα την ταινία», λέει ο Ισαάκς, ο οποίος εξηγεί ότι «η Μαίρη ανακάλυψε ότι «ήμουν θέμα αυτού και δεν το ήξερα καν γιατί δεν το θυμάμαι» αμέσως τον έκανε να σκεφτεί το «Blade Runner», όπου η Ράσελ ανακάλυψε για πρώτη φορά ότι είναι μια αντιγραφή, και η Ντέκαρντ λέει στον διευθύνοντα σύμβουλό της Τίρελ: «αλλά πώς μπορεί να μην ξέρει τι είναι;»

«Η τεχνολογία πάντα μπορούσε να χακαριστεί και οι άνθρωποι το κάνουν εδώ και χρόνια», λέει ο Ντανίνο. «Αλλά αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να το κάνουν είναι η ηθική τους πυξίδα, οι ηθικές τους αξίες». Ίσως ο ηθικός πανικός δεν πρέπει να αφορά την τεχνολογία που μπορεί να δημιουργηθεί, αλλά το πώς τη χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, προτείνει: «Νομίζω ότι μερικές φορές βάζουμε ένα κακό ραπ στην τεχνολογία, αλλά η τεχνολογία είναι απλώς ένα άλλο όχημα. Το κακό ραπ αφορά τους ανθρώπους.»

20 χρόνια μετά: Η ταινία που μας έδειξε πως θα γίνουν οι σχέσεις σήμερα και μας έκανε να πονέσουμε

Το υπο-είδος «techno-romance» ξεκίνησε από την ταινία

Η ταινία ήρθε σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν στα σπάργανα – το Facebook, όπως ήταν τότε γνωστό, ξεκίνησε από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τους φίλους του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μόλις δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία της ταινίας – και όταν τα ψηφιακά μας αποτυπώματα ήταν πολύ πιο ελαφριά.

Οι φόβοι για το πώς η τεχνολογία των υπολογιστών θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις μας μόλις άρχισαν να συζητούνται – η ιδέα ότι αυτό το είδος «κακόβουλου λογισμικού» θα μπορούσε να έρθει να μας χειραγωγήσει στο όχι πολύ μακρινό μέλλον αποδείχθηκε πρόσφορο έδαφος για το «Eternal Sunshine» και έγινε κάπως εμμονή για την ποπ κουλτούρα μετά.

Επτά χρόνια αργότερα, ο Τσάρλι Μπρούκερ και η Άναμπελ Τζόουνς κυκλοφόρησαν τη δυστοπική τηλεοπτική τους ανθολογική σειρά «Black Mirror», στην οποία τα επεισόδια ήταν όλα γαντζωμένα στο κοινό θέμα: «Τι θα γινόταν αν η τεχνολογία… αλλά κακή». Αρκετά επεισόδια φάνηκε να παίρνουν το προβάδισμα από το «Eternal Sunshine» πιο άμεσα – το 2019, το Cineccentric ονόμασε μάλιστα την ταινία «μια προειδοποιητική ιστορία πριν από το «Black Mirror» (αν και ομολογουμένως πιο τρυφερή παρά σαδιστική)».

Το επεισόδιο της πρώτης σεζόν του «Black Mirror» «Entire History of You» – γραμμένο από τον Τζέσι Άρμστρονγκ της Succession – επικεντρώθηκε στους ανθρώπους που είχαν τοποθετήσει ένα μικροτσίπ στο κεφάλι τους, που τους επέτρεπε να ηχογραφήσουν και να αναπαράγουν τις βιωμένες εμπειρίες τους, μια καινοτομία που είχε καταστροφική επίδραση στο κύριο χαρακτήρες, το παντρεμένο ζευγάρι Λίαμ (Τόμπι Κέμπελ) και Φριον (Τζόντι Γουίτακερ).

Εν τω μεταξύ, το επεισόδιο του 2013 «Be Right Back» ήταν ένα είδος αντίστροφου «Eternal Sunshine», που διερευνούσε πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει ή να εμποδίσει ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα να τους επαναφέρουν στη ζωή τους – χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από την παρουσία τους στο διαδίκτυο για να τα ξαναδημιουργήσουν πρώτα ως μποτ, μετά ως πραγματικός φυσικός κλώνος.

Η Χέιλι Άτγουελ ως η θλιμμένη σύντροφος Μάρθα αποτυπώνει τέλεια πώς τα βάθη της απόγνωσης μπορεί να δελεάσουν κάποιον να αναδημιουργήσει ψηφιακά τον νεκρό σύντροφό του (τον υποδύεται ο Ντόναλ Γκλίσον), αλλά και πόσο γρήγορα μια τέτοια χαρά θα μπορούσε να μετατραπεί σε φρίκη και αηδία για την ανατροπή των νόμων της φύσης.

Την ίδια χρονιά, στη μεγάλη οθόνη, εμφανίστηκε το «Her» (2013) του Σπάικ Τζόουνζ, ένα άλλο έργο που φέρει την επιρροή του «Eternal Sunshine», στο οποίο ένας μοναχικός, ο Θίοντορ ( Χοακίν Φίνιξ), ερωτεύεται μια βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Σαμάνθα (Σκάρλετ Τζοχάνσον ).

Παρόμοια με το «Eternal Sunshine», διερευνά πώς η τεχνολογία θεωρητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους σε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή τους.

Πράγματι, θέτει το λογικό επόμενο βήμα πέρα από την υπόθεση του «Eternal Sunshine», φανταζόμαστε ότι αφαιρούμε την ανάγκη να διαγράψουμε τις ακατάστατες ανθρώπινες σχέσεις, έχοντας προγραμματίσει αντί αυτού εικονικές.

ταινία «Eternal Sunshine of The Spotless Mind»

Φυσικά, δεν το παρουσιάζει αυτό ως καλή ιδέα: ο Θίοντορ απομακρύνεται από τον κόσμο όλο και πιο πολύ, καθιστώντας ολοένα και πιο ανίκανος να αντιμετωπίσει την πραγματική αλληλεπίδραση. «Με στεναχωρεί που δεν μπορείς να διαχειριστείς αληθινά συναισθήματα», του είπε ένας ανήσυχος φίλος.

«Είναι μια πραγματικά άξια συνέχεια του «Eternal Sunshine», συμφωνεί ο Ισαάκς. «Τότε [το 2013], το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης μόλις άρχιζε να γίνεται πραγματικά ανησυχητικό.

Ναι, αποδείχθηκε. Η εταιρεία Replika ιδρύθηκε το 2017 για να δημιουργήσει τα αγαπημένα πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης των ανθρώπων.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πέρυσι είδε έναν άνδρα να καταδικάζεται σε εννέα χρόνια φυλάκιση στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή εισέβαλε στο κάστρο του Ουίνδσορ με βαλλίστρα και είπε ότι ήθελε να σκοτώσει τη βασίλισσα – μια ενέργεια που σύμφωνα με πληροφορίες ενθαρρύνθηκε από τον σύντροφό του στο chatbot Replika.

Η τοξική ανάπτυξη της τεχνολογίας στη σφαίρα των σχέσεων ήταν επίσης στο επίκεντρο της ταινίας του Άλεξ Γκάρλαντ «Ex Machina» (2014), όπου ο τεχνικός Καλέμπ (Γκλίσον ξανά) κέρδισε ένα βραβείο στη δουλειά για να παραμείνει με τον προϊστάμενο της εταιρείας του, Νάταν Μπατμάν (Όσκαρ Άιζακ), όπου ανακαλύπτει ότι ο Μπατμάν έχει δημιουργήσει φαινομενικά υποτακτικά θηλυκά ανθρωποειδή ρομπότ.

Όταν ο Καλέμπ ερωτεύεται μια από αυτές, την Άβε (Αλίσια Βικάντερ), κάνει πράξη το τεστ Τούρινγκ: «Είναι όπου ένας άνθρωπος αλληλεπιδρά με έναν υπολογιστή», εξηγεί ο Καλέμπ. «Και αν ο άνθρωπος δεν μπορεί να πει ότι αλληλεπιδρά με έναν υπολογιστή, το τεστ έχει περάσει.» Αλλά, η ταινία ρωτά, περνώντας αυτό το τεστ, μπορεί ένα ρομπότ να προσποιείται ότι έχει συναισθήματα για να εξασφαλίσει τη δική του επιβίωση πάνω από τον άνθρωπο; «Η Ex Machina έκανε εξαιρετική δουλειά στην εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η ρομποτική και το γυναικείο σώμα θα εμπορευματοποιούνταν», λέει ο Άιζακ.

Κατά καιρούς έχει υπάρξει μια πιο θετική αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των ρομαντικών σχέσεων, κυρίως σε ένα από τα λίγα αισιόδοξα επεισόδια του «Black Mirror» «San Junipero» (2016), όπου τα μυαλά δύο ηλικιωμένων γυναικών τοποθετούνται σε προσομοιωμένη πραγματικότητα, επιτρέποντάς τους να ζήσουν εναλλακτικές ζωές ως λεσβιακό ζευγάρι τη δεκαετία του 1980.

Ο Ντανίνο πιστεύει ότι αυτή η ιδέα του μυαλού μας να ζει πέρα από το σώμα μας σε μια εναλλακτική πραγματικότητα -μια ιδέα επίσης γνωστή από το «The Matrix», φυσικά – είναι «κάτι που θα δούμε στη διάρκεια της ζωής μας, αλλά θα είναι δυνατό στις επόμενες γενιές».

Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το πόσο τελικά θέλουμε η συνείδησή μας και η συναισθηματική μας ζωή να ανατραπεί από την τεχνολογία – μια ερώτηση στην οποία το «Eternal Sunshine» απαντά σε μια κορύφωση γλυκόπικρης ομορφιάς.

Στο τέλος της ταινίας, ο Τζόελ και η Κλεμεντίν, μετανιωμένοι για την απόφασή τους, καταφέρνουν να ξεγελάσουν τη διαδικασία διαγραφής και να ξανασυναντηθούν – πιθανώς να ξεκινήσουν εκ νέου μια σχέση, αποδεχόμενοι τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος.

Είκοσι χρόνια μετά, παρά τον κόσμο στον οποίο οι ψηφιακές συσκευές μάς επιτρέπουν πλέον να «σβήνουμε» ανθρώπους – να τους «φανταστούμε» ή να τους κάνουμε να εξαφανιστούν από την ψηφιακή μας σφαίρα – η αγάπη και η απογοήτευση, εξακολουθούν να μην διαγράφονται τόσο εύκολα.

* Πηγή: BBC

**Εικονογράφηση: Πέγκυ Δαδάκη