Στο Lord of the Rings: The Two Towers, είναι μια σκηνή όπου ο Φρόντο συνομιλεί ένα βράδυ με τον Γκόλουμ καθώς κρύβονται στους βάλτους που θα τους οδηγήσουν στην Μαύρη Πύλη κι εκεί ο Φρόντο μιλάει στον Γκόλουμ για το παρελθόν του, του θυμίζει πως τον λένε Σμίγκολ. Και στην έναρξη του Return of the King, βλέπουμε το πώς ο Σμίγκολ πνίγει τον Ντίγκολ, παρασυρμένος από το Δαχτυλίδι, και βλέπουμε ένα κομμάτι από το backstory του πριν το δαχτυλίδι.

Στην πρώτη ταινία Hobbit, το An Unexpected Journey, βλέπουμε και το πώς κατέληξε το Δαχτυλίδι στον Μπίλμπο. Και πάλι όμως υπάρχουν πολλά σημεία που δεν μπόρεσε να καλύψει η φανταστική πρώτη τριλογία και η καλή δεύτερη.

Ένα τέτοιο κομμάτι, είναι το πώς ο Γκόλουμ κατέληξε στα χέρια των Νάζγκουλ και ξεστόμισε τις λέξεις «Μπάγκινς, Σάιρ» όταν τον βασάνιζαν για το Δαχτυλίδι. Στην ταινία το βλέπουμε να συμβαίνει πολύ γρήγορα, στο timeline των βιβλίων, η αναζήτηση κρατάει 17 ολόκληρα χρόνια.

Έτσι, η πρώτη από τις νέες ταινίες Lord of the Rings που έχει ανακοινώσει η Warner Bros., θα αφορά, μάλλον, την αναζήτηση του Γκόλουμ από τον Γκάνταλφ, αφού τιτλοφορείται The Hunt for Gollum, άρα ενδέχεται να δούμε και το τι συνεννόηση έχει κάνει ο Άραγκορν με τον Γκάνταλφ για να προστατεύσει τα 4 Χόμπιτ στο Prancing Pony.

Τελικά μια νέα ταινία Lord of the Rings είναι πολύ πιο κοντά από αυτό που πίστευες και θα έχει και Πίτερ Τζάκσον και Γκόλουμ

Φυσικά, σε αυτή την ταινία πάλι δεν πρόκειται να δούμε την αναζήτηση να κρατάει μυθοπλαστικά τόσο μεγάλο διάστημα, αφού και θα φανεί αταίριαστο σε σχέση με την αρχική τριλογία Lord of the Rings, αλλά και γιατί θα είναι μόλις μία ταινία. Στην αφήγηση της ταινίας που ανακοινώθηκε σήμερα, εικάζουμε πως θα είναι ζήτημα κάποιων ημερών ή μηνών.

Στα σημαντικά πάντως αυτού του πρότζεκτ, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθεί τι θα δούμε στην ταινία, είναι πως η τριάδα Πίτερ Τζάκσον-Φιλίπα Μπόγενς-Φραν Γουόλς θα εμπλακεί σε επίπεδο παραγωγής και σεναρίου, δεν θα είναι όμως ο Τζάκσον ο σκηνοθέτης. Ποιος θα είναι; Μα ο ίδιος ο Γκόλουμ, δηλαδή ο Άντι Σέρκις.

Ούτε sequel, ούτε prequel του Lord of the Rings

Αυτό σημαίνει πως θα είναι η αφήγηση από την πλευρά του Γκόλουμ, θα έχουμε σκηνές που θα τον δείχνουν κυνηγημένο και αυτό θα γίνει, λογικά, γιατί η πρόθεση είναι ο Ίαν ΜακΚέλεν να κάνει για τελευταία φορά τον Γκάνταλφ, δεν θα μπορεί όμως να αντεπεξέλθει σε πολλές σκηνές, άρα το σενάριο θα επικεντρωθεί στον Γκόλουμ.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι σε επίπεδο καστ, πόσοι από το Lord of the Rings θα εμπλακούν, αν θελήσουν δηλαδή ο Τζάκσον, η Μπόγιενς και η Γουόλς να δώσουν χώρο σε κάποιους για να θυμηθούν τα παλιά, με τον Άραγκορν και τον Λέγκολας να είναι φαβορί ως ρόλοι, αλλά ο Μόρτενσεν θα είναι απίθανο να αναλάβει τον ρόλο, σε αντίθεση με τον Ορλάντο Μπλουμ.

Lord of the Rings

Στα βιβλία, υπάρχουν κομμάτια που αναφέρονται στο κυνήγι του Γκόλουμ, όχι τόσα που να στοιχειοθετούν ολόκληρη ταινία, κάτι που σημαίνει πως οι σεναριογράφοι θα προχωρήσουν με τη δική τους αντίληψη και φαντασία σε κάποια κομμάτια.

Υπάρχει μια σκηνή στο Two Towers, όταν ο Φρόντο και ο Σαμ πιάνουν τον Γκόλουμ, που τον τραβάνε με σχοινί. Ο Γκόλουμ ουρλιάζει και ουρλιάζει περισσότερο όταν ο Σαμ προτείνει να τον αφήσουν εκεί να πεθάνει. Το κάνει γιατί το έχει ξαναζήσει, με τον Άραγκορν να τον έχει αιχμαλωτήσει στους Βάλτους των Νεκρών για περίπου 50 μέρες και τον σέρνει προς το Mirkwood, για να τον παρουσιάσει ενώπιον του Θράντουιλ.

Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μια ανυπομονησία διότι στο τέλος της ημέρας, αυτό που θέλουμε να δούμε, είναι την παλιοπαρέα του Lord of the Rings. Φαίνεται πάντως πως δε μιλάμε για prequel ή sequel, αλλά για παράλληλη ιστορία.

Σημαντικό ότι στο πρότζεκτ εμπλέκεται κι ένας Έλληνας, ο Άρτι Παπαγεωργίου, ελληνικής καταγωγής για την ακρίβεια, ο οποίος έχει μελετήσει πολύ τον κόσμο του Τόλκιν.

Ένας τρελός φαν πάντως, έκανε ένα μικρό φιλμ 39 λεπτών με αυτό που θα μπορούσε να είναι το Hunt for Gollum.

* Με πληροφορίες από Polygon