Το θρίλερ ήταν για πολλά χρόνια σε μια αδράνεια ως κινηματογραφικό είδος. Κάπου το 2015 αναγεννήθηκε και πλέον, κάθε χρόνο, έχουμε σίγουρα 2-3 ταινίες που παίρνουν χειροκρότημα. Τέτοια ήταν το 2019 και αυτή που ανέβηκε πρόσφατα στο Disney+ και είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες του είδους την τελευταία 10ετία.

Με ένα πολύ καλό και τίμιο 6.9 στο IMDB κι ένα 89% στο τοματόμετρο, το Ready or Not που θα βρεις στο Disney+, είναι τω όντι μια ταινία με πολύ έξυπνη κεντρική ιδέα και συνολική εκτέλεση.

Τι γίνεται σε αυτό το θρίλερ του Disney+

Η Γκρέις και ο Άλεξ ετοιμάζονται να παντρευτούν και έχουν μεταβεί στο αρχοντικό της οικογένειας του Άλεξ, της οικογένειας Λε Ντομά, οι οποίοι προέρχονται από μια μεγάλη γενιά, με ένα μεγάλο γενεαλογικό δέντρο. Στην οικογένεια αυτή όμως έχουν μια παράδοση: κάθε νεοφερμένο μέλος πρέπει να τραβήξει ένα χαρτί από μια ειδική τράπουλα και να κάνουν πράξη ότι δείξει το χαρτί.

Στην περίπτωση της Γκρέις, το χαρτί που έρχεται, είναι το χειρότερο απ’ όλα. Γράφει Hide and Seek και σύμφωνα με αυτό, η Γκρέις θα πρέπει να τρέξει να κρυφτεί μες στο σπίτι για να τη βρουν τα μέλη της οικογένειας και να την θυσιάσουν πριν έρθει το πρωί, ειδάλλως θα πεθάνουν όλοι.

Έτσι, οι γονείς του Άλεξ, ο Τόνι και η Μπέκι, η θεία του η Έλεν, η αδερφή του, Έμιλι, κι ο αδερφός του Ντάνιελ, μαζί με τους συζύγους τους, Φιτς και Τσάριτι, συν τη βοήθεια του υπηρετικού προσωπικού, θα ξεκινήσουν το ανθρωποκυνηγητό με στόχο να βρουν και να σκοτώσουν τη Γκρέις.

Ένα από τα καλύτερα θρίλερ των τελευταίων ετών βρίσκεται στο Disney+ και σε περιμένει

Εκείνη δε γνωρίζει ακόμα ότι το παιχνίδι θα έχει αιματηρή κατάληξη κι έτσι, καθώς προχωράει αμέριμνη σε έναν διάδρομο, ο Άλεξ την τραβάει στο δωμάτιό του, την κρύβει και της εξηγεί ότι δεν είχε άλλη επιλογή και πως θα κάνει τα πάντα για να την βγάλει ζωντανή από το σπίτι. Σε εκείνο το σημείο, που η Έμιλι μπαίνει στο δωμάτιο έχοντας σκοτώσει κατά λάθος τη μία υπηρέτρια, η Γκρέις καταλαβαίνει πως παλεύει για τη ζωή της.

Ο Άλεξ της ζητάει να ακολουθήσει ένα υπόγειο μονοπάτι για να βρεθεί στην κουζίνα όσο ο ίδιος θα είναι στο δωμάτιο ασφάλειας και θα προσπαθεί να ξεκλειδώσει όλες τις πόρτες, για να μπορέσει να φύγει η Γκρέις. Από το σημείο αυτό και μετά, η Γκρέις είναι ολομόναχη. Και θα πρέπει να σώσει το τομάρι της απέναντι σε τόσους κυνηγούς. Για καλή της τύχη, ο Ντάνιελ είναι καλοσυνάτος και δεν τη σκοτώνει όταν τη βρίσκει μπόσικη, αλλά της επιτρέπει να φύγει για να έχει μια ελπίδα παραπάνω.

Μόνη της, η Γκρέις θα πρέπει να αναπτύξει το πνεύμα της επιβίωσης και της μαχητικότητας, να μην έχει ενδοιασμούς για τίποτα και να κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην τη σκοτώσουν. Ακόμα κι αν πρέπει να σκοτώσει τα πεθερικά της, τα μικρά αγοράκια της Έμιλι ή τις υπηρέτριες που είναι ο άμαχος πληθυσμός.

Το Ready or Not είναι ένα σεναριακό κέντημα υψηλής αισθητικής. Δεν το λέμε συχνά αυτό για ταινίες θρίλερ με horror χαρακτηριστικά, αλλά εν προκειμένω ισχύει.

Ένα από τα καλύτερα θρίλερ των τελευταίων ετών βρίσκεται στο Disney+ και σε περιμένει

Στα 95 λεπτά που διαρκεί η ταινία, η ανάσα παραμένει κομμένη, ακριβώς επειδή υπάρχει η συνθήκη της μίας εναντίον 10, που στην πορεία γίνονται 11 και μετά ξανά 10, ενώ καταφέρνει και ξεπαστρεύει και 3 η Γκρέις. Καθώς λοιπόν βρίσκεται ανάμεσα σε θηρία και την κυνηγούν άνθρωποι που ξέρουν κάθε γωνιά του σπιτιού, η Γκρέις έχει μόνο όπλο της το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Βρίσκεται κάμποσες φορές πολύ κοντά στον θάνατο, μέχρι να ορθώσει ανάστημα, η τύχη της χαμογελά, στο τέλος όμως όλα κρέμονται από μία κλωστή. Κι από μια αχτίδα φωτός. Είπαμε, πρέπει να την θυσιάσουν πριν να έρθει το πρωί.

Οι ανατροπές που έχει το σενάριο σε σχέση με τον Άλεξ, τον σύζυγό της, αλλά και με την μοίρα των Λε Ντομά αν αποτύχουν, καθιστούν το Ready or Not μια απολαυστική ταινία, που έχει και τα jumpscare της και τις στιγμές που θες να αποστρέψεις το βλέμμα. Κι η Σαμάρα Γουίβινγκ είναι ικανότατα εκφραστική.

Γι’ αυτό λοιπόν, βάλε σήμερα το βράδυ Disney+ και δες το.