Από το 2019 που ολοκληρώθηκε το Game of Thrones, όλα τα υπόλοιπα δίκτυα εκτός HBO, αναζητούν το δικό τους GoT. Το HBO έχει τη spin-off σειρά House of The Dragon για να συντηρήσει το ενδιαφέρον για τη μυθολογία του Μάρτιν, τα υπόλοιπα δίκτυα δε φαίνεται να βρήκαν ακόμα κάτι αντίστοιχου μεγέθους. Ίσως όμως τώρα να είμαστε πιο κοντά από ποτέ.

Η σειρά Shogun που έρχεται στις 27 Φεβρουαρίου στο Disney+, είναι μάλλον η πιο υποσχόμενη ως προς αυτή τη συνθήκη και από το νέο trailer που κυκλοφόρησε, μοιάζει με υπερπαραγωγή κοντινού μεγέθους. Δεν ξέρουμε αν κάθε της επεισόδιο κοστίζει 10 εκατομμύρια (απίθανο κάτι τέτοιο), αλλά σίγουρα θα μπορούσε να γίνει ένα σημείο αναφοράς σε μια εποχή που οι σειρές έρχονται και φεύγουν δίχως να αφήνουν αποτύπωμα.

Φυσικά, το Shogun δεν είναι άγνωστο. Έχει ξαναγίνει σειρά πίσω στο 1975, στο ABC, με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Τσαμπερλέιν και Τοσίρο Μιφούνε και ξέρουμε από αυτό πως πρόκειται για μια μίνι σειρά που δύσκολα μπορεί να πάει σε παραπάνω σεζόν.

Η νέα σειρα πάντως, δεν είναι ένα reboot. Είναι μια νέα αφήγηση, μια εντελώς διαφορετική μορφή, μια καινοτομία, ένα reimagining, όπως γράφει το Time.

σειρά

Η σειρά Shogun αποτελείται από 10 επεισόδια, περισσότερα από αυτά της σειράς του 1975, οπότε ίσως από αυτό να παίρνουμε μια γεύση για τις βλέψεις των δημιουργών. Είναι μια σειρά-έπος για τον πόλεμο, τον έρωτα, την πίστη, την τιμή, τη σύγκρουση πολιτισμών, την πολιτική ραδιουργία, την διεκδίκηση της εξουσίας. Έχει έντονο το στοιχείο του σεξ επίσης, οπότε τα κοινά με το Game of Thrones πληθαίνουν.

Shogun: Τι πραγματεύεται η σειρά

Αυτή η σύγκρουση λοιπόν, τοποθετείται στα 1600, όταν ένα ευρωπαϊκό πλοίο ξωκείλει σε ένα ψαροχώρο στην Ιαπωνία και οι επιβαίνοντας καλούνται να βρουν τρόπους να επιβιώσουν και να μην επιτρέψουν στους ντόπιους να τους ελέγξουν. Επικεφαλής είναι ο Τζον Μπλάκθορν, όμως αυτός και η ομάδα του γρήγορα θα υποταχθούν από τους ντόπιους – ένας μάλιστα ουρεί στον κεφάλι του για να τον υποβιβάσει.

Σε αυτό το ιδιαίτερο μείγμα Γιαπωνέζων-Ευρωπαίων, υπάρχουν κάποιοι Πορτογάλοι που είχαν πάει παλιότερα στην Ιαπωνία, έχουν ιδρύσει εκκλησίες και κοινωνίες εκεί και αναλαμβάνουν να γίνουν μεσάζοντες στην επικοινωνία του Ιάπωνα ηγέτη Γιόσι Τορανάγκα και του Μπλάκθορν.

Ο Τορανάγκα ήταν μέλος του Συμβουλίου των Ηγετών της Ιαπωνίας, αλλά επειδή ήταν ο δυνατότερος όλων, φοβούμενοι οι υπόλοιποι, τον εξόρισαν μαζί με άλλους 4 που έγιναν γρήγορα υποτακτικοί του. Καθώς λοιπόν στην Ιαπωνία δεν υπάρχει ένας ηγέτης, αφού ο θάνατος του βασιλιά Ταϊκό άφησε τον θρόνο κενό και ο γιος του δεν έχει ακόμα ενηλικιωθεί για να τον διαδεχθεί, ο εμφύλιος πόλεμος αρχίζει, με τον Τορανάγκα να εποφθαλμιά τον θρόνο.

Είναι τόσο ραδιούργος ο Τορανάγκα, που βλέπει τον Μπλάκθορν ως μια ευκαιρία να εκτοπίσει τους υπόλοιπους του συμβουλίου και να γίνει ο άρχοντας της Ιαπωνίας. Σε μια χώρα που οι πόλεμοι γίνονται με σπαθιά σαμουράι, το να έχεις στην διάθεσή σου ένα πλοίο με 500 μουσκέτα και 20 κανόνια, αλλάζει τις τύχες σου και φέρνει πλεονέκτημα.

Θα σε αναγκάσει να κάνεις συνδρομή: Η σειρά που έρχεται στο Disney+ αποκαλείται «γιαπωνέζικο Game of Thrones»

Καθώς ο Μπλάκθορν έχει βαπτιστεί Ανζίν για να ενσωματωθεί στην Ιαπωνία, τον μεταφέρουν στην Οσάκα, όπου ο Τορανάγκα αναθέσει στην γοητευτική Τόντα Μαρικό να γίνει μεταφράστρια του. Κι αυτή θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη συμμαχία του με τον Τορανάγκα. Αυτή η τριάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης για τη σειρά και ενώνονται από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της επιβίωσης.

Στο Shogun του 2024, θα έχουμε την ευκαιρία, σε σχέση με αυτό 50 χρόνια πριν, να δούμε εμβάθυνση στα backstories των χαρακτήρων και περισσότερες σκηνές που να καταδεικνύουν τα κίνητρα τους και το παιχνίδι τους σε διπλό ταμπλό.

Εν αναμονή των δύο πρώτων επεισοδίων λοιπόν, με το Shogun να φαίνεται πως έχει τη δυναμική να γίνει η σειρά γύρω από την οποία το Disney+ θα χτίσει μεγαλύτερο κοινό και θα βρει ένα ατού στον ανταγωνισμό απέναντι στο Netflix, όπου ως τώρα έχει ηττηθεί κατά κράτος.