Η Κακούργα Πεθερά, Η Γέρμα, Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα, Μια άλλη Θήβα, Ο Εραστής είναι οι πέντε παραστάσεις που παίζονται ακόμη στις θεατρικές σκηνές και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το διάστημα.

Και οι πέντε έχουν θεατρική ιστορία και πολύ ενδιαφέρουσα είναι η διασκευή τους στις σκηνές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Μην τις χάσετε!

Κακούργα πεθερά της Νεφέλης Μαϊστράλη

Σκηνοθεσία Θανάσης Ζερίτης

Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59), έως τις 13 Φεβρουαρίου
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Να ξέρεις, δεν υπάρχει χειρότερο πράμα απ’ την ταμπέλα που σου βάζουνε.
Στο τέλος, ζεις μόνο για να πληρώνεις την ταμπέλα.
Τρέχεις να ξεφύγεις, θαρρείς πως καθαρίζεις κι όλο εκεί γυρνάς.

Στο νέο έργο της, η Νεφέλη Μαϊστράλη, η οποία πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή», εμπνέεται από ένα διάσημο έγκλημα που συντάραξε την Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα, το Έγκλημα της Χαροκόπου ή Έγκλημα του αιώνα, όπως το χαρακτήρισαν οι δημοσιογράφοι της εποχής.

Το 1931, ανήμερα των Θεοφανίων, στις όχθες του ποταμού Κηφισού, ξεβράζονται σακιά που περιέχουν ένα διαμελισμένο πτώμα. Η έρευνα της αστυνομίας θα υποδείξει ως ενόχους την πεθερά, τη σύζυγο, τον ξάδερφό της και την υπηρέτρια του σπιτιού.

Παίζουν:
Πεθερά: Ελένη Ουζουνίδου
Νύφη: Εριέττα Μανούρη
Υπηρέτρια: Νεφέλη Μαϊστράλη
Γαμπρός: Γιώργος Παπανδρέου
Ανιψιός: Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης

Η Κακούργα παραστάσεις

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα του Ευθύμη Φιλίππου

Σκηνοθεσία Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα
Τελευταίες παραστάσεις έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2024
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00

Η παράσταση, που παίζεται για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, αγαπήθηκε από το κοινό και χαρακτηρίστηκε «δαιμονική» και άψογη. Γεμάτο παράλογους διαλόγους και πολύ χιούμορ, το Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα βασίζεται στο έργο του γνωστού σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου, που έχει ξεχωρίσει τόσο ως βιβλίο όσο και όλες τις φορές που παρουσιάστηκε στο θέατρο. Μετά την Αθήνα, θα ακολουθήσουν 4 παραστάσεις και στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία.

-Παλιά, όταν ήμουν δέκα περίπου ετών, παραθέριζα με τους γονείς μου στο εξοχικό μας. Ένα βράδυ, την ώρα που τρώγαμε, η μητέρα μου έβαλε τα κλάματα. Έκλαιγε σπαρακτικά πάνω από το πιάτο της, χωρίς να μιλάει, και ύστερα ο πατέρας μου σηκώθηκε, της έφερε ένα ποτήρι νερό και της χάιδεψε τα μάγουλα. Όταν ηρέμησε ύστερα από λίγη ώρα, ο πατέρας μου τη ρώτησε τι της συνέβη και εκείνη τον κοίταξε, τίναξε τα μαλλιά της προς τα πίσω, έκοψε μια μπουκιά από το κρέας που είχε στο πιάτο της και μασώντας το αργά του είπε: «Τίποτα. Μην ανησυχείς. Απλώς θέλω να μου υποσχεθείς ότι το σκάφος που θα πάρουμε θα το ονομάσουμε “Bobby”. Χωρίς να με ρωτήσεις γιατί». Ύστερα συνεχίσαμε το φαγητό μας.

-Περίεργο.

-Ναι.

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα παραστάσεις

Μια άλλη Θήβα του Σέρχιο Μπλάνκο

Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Στο Θέατρο Πόρτα από τις 3 Φεβρουαρίου
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00

Η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, που παίζεται με διαρκή sold out για δεύτερη σεζόν, μεταφέρεται στη σκηνή του Θέατρου Πόρτα από τις 3 Φεβρουαρίου. Η παράσταση συζητήθηκε ιδιαίτερα και λόγω των εξαιρετικών ερμηνειών των ηθοποιών, του Θάνου Λέκκα στον ρόλο του Συγγραφέα και του Δημήτρη Καπουράνη στον διπλό ρόλο Μαρτίν/Φεδερίκο.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέδειξε το πολυεπίπεδο αυτό έργο, με μια σκηνοθεσία που επαινέθηκε ιδιαίτερα από την κριτική και το κοινό για τον εξαιρετικό ρυθμό και την υποβλητική της ατμόσφαιρα.

Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν.

Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή.

Παίζουν: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης

Μια άλλη Θήβα παραστάσεις

Ο Εραστής του Χάρολντ Πίντερ

Σκηνοθεσία Πάνος Παπαδόπουλος και Κλέλια Ανδριολάτου

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή, έως τις 26 Ιανουαρίου
κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00

Μετά από αλλεπάλληλα sold out και προσθήκη επιπλέον παραστάσεων, ο Εραστής της Κλέλιας Ανδριολάτου και του Πάνου Παπαδόπουλου ρίχνει αυλαία στις 26 Ιανουαρίου 2024.

Στον Εραστή, ένα από τα πιο αινιγματικά έργα του, ο συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ (1930-2008) στρέφει το μικροσκόπιο στις ανθρώπινες σχέσεις, επιχειρώντας να αναδείξει πώς η μεγαλύτερη μοναξιά μπορεί και τρυπώνει καμιά φορά μέσα στα ζευγάρια.

Ο Πίντερ, που τιμήθηκε το 2005 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας κι έχει χαρακτηριστεί ως «αριστοτέχνης χαρτογράφος του διαιρεμένου εαυτού», έγραψε τον Εραστή το 1963, αρχικά για την τηλεόραση και αργότερα την ίδια χρονιά μεταφέρθηκε στη σκηνή, παραμένοντας στο ρεπερτόριο των θεάτρων μέχρι σήμερα.

Παίζουν: Κλέλια Ανδριολάτου, Πάνος Παπαδόπουλος

Γέρμα του Σάιμον Στόουν

Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Θέατρο Πόρτα
Τελευταίες 10 παραστάσεις έως τις 28 Ιανουαρίου

Η Γέρμα του Σάιμον Στόουν ολοκληρώνει τις παραστάσεις της στο Θέατρο Πόρτα στις 28 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, η Γέρμα θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη για 6 παραστάσεις στο Θέατρο Κολοσσαίον.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί έναν εξαιρετικό θίασο, με τη Μαρία Κίτσου να ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο.

Ένας ιδιαίτερα επιδραστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης της εποχής μας, ο Σάιμον Στόουν, εμπνέεται από την κλασική τραγωδία Γέρμα και την ξαναγράφει μεταφέροντάς τη στο σήμερα.

Η Γέρμα του Λόρκα, που πρωτοανέβηκε το 1934 στη Μαδρίτη, πραγματεύεται την αδυναμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει, σε ένα φτωχό, αγροτικό και συντηρητικό περιβάλλον.

Παίζουν:
Εκείνη: Μαρία Κίτσου
Τζον: Ιωσήφ Ιωσηφίδης
Έλεν: Ασπασία Κράλλη
Μαίρη: Τατιάνα Πίττα
Βίκτωρ: Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης
Ντες: Μαριάννα Μαριγώνη

Γέρμα παραστάσεις