Ένα μεγάλο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Σουηδία τις τελευταίες ημέρες, το οποίο φαίνεται να παίρνει διαστάσεις. Πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά έγινε η ίδια η Camilla Lackberg, η διάσημη συγγραφέας που έχει πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα και τα βιβλία της έχουν μπει στη λίστα με τα best-seller.

Η αρχή της διεθνούς καριέρας της Camilla Lackberg σημειώθηκε το 2003, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Παγωμένη Πριγκίπισσα». Έκτοτε χάρισε στους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας 15 βιβλία, χαρακτηρίζοντας την στην χώρα της ως μια σύγχρονη Agatha Cristie και δίνοντας της τον τίτλο της «βασίλισσας της σκανδιναβικής νουάρ».

Ωστόσο η Camilla Lackberg δεν βρίσκεται στο επίκεντρο για την προώθηση κάποιου νέου whodunnit βιβλίου, αλλά γιατί κατηγορείται πως προσέλαβε συγγραφείς για να της γράψουν τα τελευταία έργα της, «ghostwriters» όπως τους λένε. Όπως ήταν λογικό, η κατηγορία που ήρθε στο φως, έφερε αναστάτωση, με την ίδια να αρνείται τους ισχυρισμούς.

Camilla Lackberg

Η κατηγορία αυτή ξεκίνησε όταν μετά από ανάλυση που διενήργησε ο ερευνητής δημοσιογράφος, Lapo Lappin, για λογαριασμό του online περιοδικού «Kvartal», κατέληξε πως το στυλ της έχει διαφορετικό χαρακτήρα συγκριτικά με τα πρώτα της μυθιστορήματα. Υπήρχαν, για την ακρίβεια, αξιοσημείωτες ομοιότητες μεταξύ των τελευταίων της έργων (The Golden Cage και Wings of Silver) και εκείνων του συγγραφέα, Pascal Engman, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί ως εκδότης της στο Forum. 

Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, ο Lappin χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης για δεδομένα, που αναλύει τις πιο κοινές λέξεις σε ένα κείμενο και τις επεξεργάζεται χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους και συλλέγει τα αποτελέσματα σε διάγραμμα. Μάλιστα, για το μυθιστόρημα της Camilla Lackberg «Γυναίκες Χωρίς Έλεος», που κυκλοφόρησε το 2021, το εν λόγω πρόγραμμα αναγνώρισε τον Engman ως τον μοναδικό συγγραφέα.

Να σημειωθεί πως το ίδιο πρόγραμμα, το 2013, αποκάλυψε πως η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, J.K Rowling, έγραψε το αστυνομικό μυθιστόρημα « The Cuckoo’s Calling» με το ψευδώνυμο Robert Galbraith.

Η Camilla Lackberg αρνήθηκε όλα τα παραπάνω και δήλωσε αρχικά πως ο Pascal Engman δεν ήταν τίποτα περισσότερο από εκδότης της. Βέβαια, ανέφερε πως πήρε χρήσιμες συμβουλές από τον ίδιο για τα τελευταία της βιβλία, αλλά ως εκεί. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η συγγραφέας φιγούραρε στα σουηδικά πρωτοσέλιδα, αποφάσισε να δώσει τη δική της απάντηση μέσω Instagram, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Αυτό που τους λείπει από την εξίσωση είναι πως ένας συγγραφέας πρέπει πρωτίστως να είναι και αφηγητής».

Αυτό αναμφίβολα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την Camilla Lackberg, που το βιβλίο της «Η Παγωμένη Πριγκίπισσα» έχει αναγνωριστεί από το περιοδικό Time ως ένα από τα 100 καλύτερα θρίλερ και αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Άλλωστε, το βιβλίο αυτό ξεκίνησε και μια σειρά βιβλίων που ακολούθησαν στην πορεία, με πρωταγωνιστές την Erica Falck και Patrik Hedström. Ένας αστυνομικός και μία συγγραφέας, που μένουν στην Φιελμπάκα και καταλήγουν να ερωτεύονται και να συμμετέχουν στις ίδιες υποθέσεις εγκλημάτων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η  Camilla Lackberg έχει εξαιρετικό γραπτό λόγο, πέρα από την πλοκή των ιστοριών, εξού και τα βιβλία έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 60 χώρες και έχουν πουλήσει πάνω από 29 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως.

*Κεντρική φωτογραφία: GettyImages