Έξι βιβλία που θα σε παρασύρουν σε φανταστικά «ταξίδια» ή θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις για την ανθρώπινη φύση…

Βιβλία Οι κίνδυνοι να καπνίζεις στο κρεβάτι

Οι Κίνδυνοι του να Καπνίζεις στο Κρεβάτι

Enriquez Mariana
μτφ.: Θεοδωροπούλου Χριστίνα
Πατάκης

Μια νεαρή γυναίκα ξεθάβει από τον κήπο της κάποια οστά, που δεν ανήκουν σε ζώο· ένας ζητιάνος φέρνει την καταστροφή σε μια ολόκληρη γειτονιά· μια απόκοσμη παρουσία αναζητά μια θυσία σε μια λουτρόπολη·

ένα κορίτσι νιώθει φετιχιστική έλξη για τις νοσούσες καρδιές· ένας ροκάς δέχεται από τις θαυμάστριές του, μετά τον φριχτό του θάνατο, έναν φόρο τιμής που ξεπερνά κάθε φαντασία· ένας νεαρός που βιντεοσκοπεί γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια και ζευγάρια που κάνουν έρωτα δέχεται μια πρόταση που θα του αλλάξει τη ζωή…

Στις δώδεκα ιστορίες που συνθέτουν το βιβλίο αυτό, η Μαριάνα Ενρίκες ξεδιπλώνει ένα ολόκληρο ρεπερτόριο εμπνευσμένο από τις κλασικές ιστορίες τρόμου: φαντάσματα, μάγισσες, πνευματιστικές συνεδρίες, σπηλιές, οράματα, νεκροί που επιστρέφουν στη ζωή…

Συνεχίζοντας, με εντελώς προσωπικό τρόπο, αυτή την παράδοση, η Ενρίκες εξερευνά το δυσοίωνο που παραμονεύει στην καθημερινότητα και τα σκοτεινά μονοπάτια του ερωτισμού, δημιουργώντας εξαιρετικά δυνατές εικόνες.

Βιβλία Εν ριπή οφθαλμού

Εν ριπή οφθαλμού

Callaghan Jo
Μτφρ. Κραμβουσάνου Κίκα
Διόπτρα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε 90 δευτερόλεπτα δηλώνεται ένας αγνοούμενος.
Απλώς χάνεται. Εξαφανίζεται.
Εν ριπή οφθαλμού.

Η επιθεωρήτρια Κατ Φρανκ γνωρίζει καλά τι σημαίνει απώλεια. Μητέρα και χήρα, η Κατ είναι μια αστυνομικός που εμπιστεύεται το ένστικτό της.

Όταν επιλέγεται να ηγηθεί ενός πιλοτικού προγράμματος που της αναθέτει για συνεργάτη το ολόγραμμα ενός ντετέκτιβ, την ΑΟΤΕΝ (Ανιχνευτική Οντότητα Τεχνητής Νοημοσύνης) Λοκ, το ένστικτο της Κατ έρχεται αντιμέτωπο με τη λογική του Λοκ.

Αλλά όταν οι δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις αγνοουμένων που εξετάζουν γίνονται ξαφνικά ενεργές, μόνο το Λοκ μπορεί να βοηθήσει την Κατ -ιδίως όταν η υπόθεση γίνεται προσωπική.

Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον ανθρώπινης εμπειρίας. Λογική εναντίον ενστίκτου. Με ζωές να κινδυνεύουν, μπορούν οι δυο τους να συνεργαστούν πριν κάποιος άλλος γίνει ένα ακόμη στατιστικό δεδομένο;

Το Εν ριπή οφθαλμού είναι ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο από μια συναρπαστική νέα φωνή ΠΟΥ απευθύνει το ερώτημα του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Βιβλία Σιδερένια φλόγα

Σιδερένια φλόγα (The Empyrean 2)

YARROS REBECCA
Μτφ. Ελιάσα Νοέλα
Διόπτρα

«Τον πρώτο χρόνο μερικοί από εμάς χάνουμε τη ζωή μας. Τον δεύτερο χρόνο οι υπόλοιποι χάνουμε την ανθρωπιά μας». (Ζέιντεν Ράιερσον)

Όλοι περίμεναν ότι η Βάιολετ Σόρενγκεϊλ θα πέθαινε τον πρώτο χρόνο της στη Στρατιωτική Σχολή Μπασγκάιαθ -ακόμα και η ίδια η Βάιολετ. Όμως η Επιλογή ήταν μόνο η πρώτη δύσκολη δοκιμασία, που είχε στόχο να ξεσκαρτάρει τους αδύναμους, τους ανάξιους και τους άτυχους.

Τώρα ξεκινάει η πραγματική εκπαίδευση και η Βάιολετ ήδη αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει. Όχι μόνο επειδή η εκπαίδευση είναι σκληρή και απίστευτα βάρβαρη ούτε καν επειδή είναι σχεδιασμένη να φτάνει τους ιππείς στα όρια της αντοχής τους.

Αναρωτιέται εξαιτίας του νέου υπολοχαγού, ο οποίος έχει σκοπό να δείξει στη Βάιολετ ακριβώς πόσο ανίσχυρη είναι -εκτός κι αν προδώσει τον άντρα που αγαπάει.

Παρόλο που το σώμα της Βάιολετ είναι πιο αδύναμο και εύθραυστο από των υπολοίπων, έχει ακόμη την εξυπνάδα της και ατσάλινη θέληση. Και οι αρχηγοί ξεχνούν το πιο σημαντικό μάθημα που της έχει μάθει το Μπασγκάιαθ: Οι ιππείς δράκων φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες.Όμως η αποφασιστικότητα να επιβιώσει δεν θα είναι αρκετή φέτος.

Διότι η Βάιολετ γνωρίζει το μυστικό που είναι κρυμμένο εδώ και αιώνες στη Στρατιωτική Σχολή Μπασγκάιαθ -και τίποτα, ούτε καν η φωτιά των δράκων, δεν θα είναι αρκετό για να τους σώσει στο τέλος.

Βιβλία Μάντισσα

Η μάντισσα

Raimondi Daniela
Μτφ. Ζερβού Φωτεινή
Πατάκης

Ο Τζάκομο Καζάντιο, ένας αγρότης προικισμένος με το χάρισμα των μεγάλων οραματιστών, ζει στις αρχές του 19ου αιώνα στο χωριό Στελλάτα, στις όχθες του Πάδου. Σε μια γιορτή του χωριού τον πλησιάζει η λυγερόκορμη μάντισσα Τσιγγάνα Βιόλκα Τόσκα και στην παλάμη του χεριού του διαβάζει το κοινό τους μέλλον.

Λίγους μήνες αργότερα, παντρεύονται σε πείσμα των οικογενειών τους. Οι μισοί από τους απογόνους τους θα κληρονομήσουν το ανοιχτό δέρμα, τα γαλανά μάτια και τον ονειροπόλο χαρακτήρα του Τζάκομο, ενώ οι άλλοι μισοί το σκούρο δέρμα, τα μαύρα μάτια και το χάρισμα της διαίσθησης της Βιόλκα.

Όλα όμως τα μέλη της οικογένειας σημαδεύονται ανεξίτηλα από μια δυσοίωνη προφητεία που αποκαλύπτεται στη Βιόλκα μέσα από το ρίξιμο των ταρό. Το πεπρωμένο των Καζάντιο είναι να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στη λαχτάρα τους να προκαλέσουν τη μοίρα και στην επικίνδυνη συνήθεια να κυνηγούν τα όνειρά τους.

Και ακολουθούν μέχρι τέλους τις επιλογές τους, ανεξάρτητα αν υπαγορεύονται από έρωτα ή επαναστατικές ιδέες, από δίψα για δικαιοσύνη ή τη θέληση να αλλάξουν τον κόσμο.

Σε μια συναρπαστική οικογενειακή σάγκα, η Ντανιέλα Ραϊμόντι αποτυπώνει τα μεγάλα γεγονότα της ιταλικής ιστορίας μέσα από τις περιπέτειες των μελών της οικογένειας Καζάντιο, ξεκινώντας από τον αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας στα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα και συνεχίζοντας στον εικοστό αιώνα.

Βιβλία Κοινωνική αποδοχή

The status game – Πώς η κοινωνική αποδοχή καθορίζει τη ζωή και την ευτυχία μας

Storr Will
Μτφ. Σιαντούφη Ευθαλία
Παπαδόπουλος

Γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να κερδίσουμε την έγκριση των άλλων; Με ποιον τρόπο η αναζήτηση του status καθοδηγεί τις πράξεις μας, τις σχέσεις μας, ακόμα και τη δομή των κοινωνιών;

Ο Storr απαντά σε αυτά τα ερωτήματα εξερευνώντας τους περίπλοκους μηχανισμούς με τους οποίους η επιδίωξη για κοινωνική αναγνώριση και κύρος επηρεάζει τη συμπεριφορά μας.

Αντλώντας παραδείγματα από την ιστορία, τα τρέχοντα γεγονότα και τον τομέα της ψυχολογίας, ο Storr αποδεικνύει πως η επιθυμία για υψηλότερη κοινωνική θέση και καταξίωση δεν είναι απλώς ένα παράγωγο του σύγχρονου πολιτισμού αλλά ένα θεμελιώδες κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Ο Storr εξετάζει το πώς αυτή η ενστικτώδης και πρωταρχική επιθυμία έχει εκδηλωθεί κατά καιρούς σε διάφορους πολιτισμούς και εποχές, και τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να διαμορφώνει τις κοινωνίες.

Βιβλία Στο κάδρο της παρακμής

Στο κάδρο της παρακμής – Φανταστικά πορτρέτα του Κ.Π. Καβάφη

Jeffreys Peter
Μτφ. Κουζέλη Λαμπρινή
ΠΕΚ (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία τη δεκαετία του 1870, ο έφηβος Καβάφης γοητεύθηκε από το κίνημα του αισθητισμού στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο.

Τα χρόνια εκείνα πρωτοήλθε σε επαφή με τους προραφαηλίτες ζωγράφους και το έργο τους, μεταξύ των οποίων ο Burne-Jones και ο Whistler, καθώς και με το έργο των αισθητιστών που έφεραν επανάσταση στη βρετανική λογοτεχνική σκηνή εισάγοντας γαλλικές επιρροές και συνεισφέροντας με τη σειρά τους στην ανάπτυξη του διεθνούς κινήματος της παρακμής.

Στο Κάδρο της Παρακμής ο Peter Jeffreys μάς μεταφέρει σε αυτή την καθοριστική περίοδο της ζωής του Καβάφη αναδεικνύοντας τις λογοτεχνικές οφειλές του στους Γάλλους και τους Βρετανούς πρωτοπόρους αισθητιστές, των οποίων η απήχηση στην ποίησή του αποδεικνύεται βαθιά.

Στη συνέχεια, προχωρεί στην κριτική επανεκτίμηση του Καβάφη, σε σχέση πάντοτε με τον βικτωριανό αισθητισμό και το γαλλικό παρακμιακό κίνημα.