Ο Κωνσταντίνος Πουτουρούδης αγαπά το καλό κρασί και μας μιλά για αυτό. Ο ίδιος έχει μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Οίνου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττική και η οικογένειά του είναι μία εκ των ιδιοκτητών του οινοποιείου «Ευάμπελος Γη». Εμείς του κάναμε κάποιες ερωτήσεις και ως επίσης λάτρεις του κρασιού, οι απαντήσεις του μας εντυπωσίασαν αλλά και μας άνοιξαν τα μάτια για τα άδυτα του μαγευτικού κόσμου του κρασιού.

The specialist: Ο Κωνσταντίνος Πουτουρούδης μας λέει αυτά που θα θέλουμε να γνωρίζουμε για το κρασί

Λίγα λόγια για το κρασί του

Το οινοποιείο Ευάμπελος Γη, με έτος ίδρυσης το 2000, αποτέλεσε το όνειρο τεσσάρων ανθρώπων τους οποίους ένωνε η φιλία, ο τόπος καταγωγής και η αγάπη για το κρασί. Οι πρώτοι αμπελώνες φυτεύτηκαν το έτος 1997 και σκοπός της Ευάμπελος Γη ήταν και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα από τις νεότερες γενιές, η δημιουργία μοναδικών κρασιών τα οποία θα χαρακτηρίζονται για την αρωματική τους πολυπλοκότητα, τον γευστικό τους πλούτο και την ισορροπία τους.

Τόπος παραγωγής είναι ο Δομοκός. Πιθανότατα η κάποτε ομηρική Θαυμακίη, μετεξέλιξη Θαυμακία. Σε αυτήν λεγόταν ότι βασίλευε ο Θαυμακός, πατέρας του Ποίαντα και παππούς του Φιλοκτήτη. Με βάση την επικρατέστερη ετυμολογία το όνομα προέρχεται από τη «θαυμάσια θέα» προς τον Θεσσαλικό κάμπο για την οποία όντως φημίζεται. Σε αυτό το μέρος βασιλεύει η απεραντοσύνη, η ανεμπόδιστη θέα.

The specialist: Ο Κωνσταντίνος Πουτουρούδης μας λέει αυτά που θα θέλουμε να γνωρίζουμε για το κρασί

Ποιες είναι οι 3 top ετικέτες που θα βρει κανείς στην κάβα σου;

Οι ετικέτες που πάντα επιλέγω είναι τα Ευάμπελος Γη «Γερακλής Βορέας Λευκός», DONA SILVINA «MALBEC RESERVA», ZENATO «Ripassa Valpolicella Ripasso».

Πες μας 2-3 πράγματα που έμαθες στην ενασχόλησή σου με το κρασί που σε
εντυπωσίασαν.

Η παραγωγή οίνου είναι μια μυσταγωγία. Κάθε τι από το αμπέλι, το σταφύλι, το κρασί και τελικά το μπουκάλι, εμπεριέχει το σουρεαλιστικό στοιχείο. Τηρουμένων όλων των παραγόντων ίδιων δεν θα βγει ποτέ το ίδιο κρασί, με τον τρόπο αυτό κάθε χρονιά διαφέρει όπως και κάθε εμφιάλωση.

Όπως τα πιο ωραία λουλούδια βγαίνουν στις σχισμές του βράχου, έτσι τα πιο ιδιαίτερα κρασιά έρχονται από τα πιο άγονα εδάφη στερούμενα ήπια συνήθως το νερό. Με εντυπωσιάζει πως το μέτρον άριστον, που συναντάς στο αμπέλι, στον καιρό και στην οινοποίηση, είναι ο κανόνας που δίνει τα πιο πληθωρικά/κομψά κρασιά. Αν τηρηθεί το μέτρο το σταφύλι από σάκχαρα και ταννίνες (πυκράδα) θα σου δώσει χρώμα, υφές και αρώματα.

The specialist: Ο Κωνσταντίνος Πουτουρούδης μας λέει αυτά που θα θέλουμε να γνωρίζουμε για το κρασί

Τα αγαπημένα σου μαγαζιά για κρασί στην Αθήνα.
Τα μαγαζιά που ξεχωρίζω είναι οι «Επτά Μάρτυρες», το «BOBO winebar», το «Paleo Wine Store», και «Ο Ιταλός.

Τι κρασί θα έβαζες σε κάποιον που είναι παντελώς άσχετος και δεν τα πάει καλά με τις
τόσο ιδιαίτερες νότες που έχουν τα κρασιά;

Σε λευκό, θα έλεγα το Sauvignon Blanc γιατί έχει φρουτένιο χαρακτήρα με αρώματα εξωτικών φρούτων (μπανάνα ανανάς και γκρέιπφρουτ) και λεμονανθού.
Σε ερυθρό, προτείνω το Αγιωργίτικο με πορφυρό χρώμα με αρώματα από βατόμουρα, μούρα, φράουλα, κανέλα και με βελούδιμη υφή στο στόμα.

The specialist: Ο Κωνσταντίνος Πουτουρούδης μας λέει αυτά που θα θέλουμε να γνωρίζουμε για το κρασί

Κάποια ετικέτα από το εξωτερικό που σε εξέπληξε είτε λόγω του ότι η χώρα που την
δοκίμασες δε φημίζεται για κρασιά είτε γιατί ήταν μια ποικιλία που συνήθως δεν σου
αρέσει.

Το Ασύρτικο του Jim Barry από την φημισμένη Clare Valley στη Νότια Αυστραλία. Με εξέπληξε
γιατί είναι το πρώτο Ασύρτικο που καλλιεργήθηκε εκτός Ελλάδος και σε μία τόσο μακρινή
ήπειρο. Η γηγενής αυτή ποικιλία, όπως οινοποιήθηκε με την νεοκοσμίτικη προσέγγιση, έδωσε εξαίσια οινικά δείγματα συνδυάζοντας τον λεμονάτο χαρακτήρα με την χαρακτηριστική mineral αίσθηση του Ασύρτικου.

Πού έχεις ταξιδέψει για χάρη του κρασιού και πού σου άρεσε περισσότερο;

Έχω ταξιδέψει στην Γερμανία, που αποτελεί σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για τις ελληνικές οινοποιείες. Πιο πολύ όμως απόλαυσα την Σαντορίνη. Σε μια σταλιά τόπο δοκιμάζεις κρασιά κομψοτεχνήματα λευκά και ερυθρά ως απαύγασμα της Σαντορινιάς γης και της οινοποιητικής τεχνογνωσίας.

The specialist: Ο Κωνσταντίνος Πουτουρούδης μας λέει αυτά που θα θέλουμε να γνωρίζουμε για το κρασί

Τι κρασί θα έδινες σε έναν που τρελαίνεται για ψάρι στον φούρνο και τί σε μια παρέα που
έχει μαζευτεί για steak barbeque σε σπίτι;

Το ψάρι θέλει Ασύρτικο. Η μεταλλικότητα στον ουρανίσκο με τους έντονους φρουτώδεις αρωματικούς χαρακτήρες του προσδίδουν μία μοναδική φινέτσα. Η τραγανή οξύτητα φρεσκάρει το στόμα από τη γεύση του ψαριού. Το steak barbeque σε σπίτι θέλει ένα blend με Cabernet Franc, το οποίο έχει βοτανικά στοιχεία και νότες μαύρων φρούτων ή σε μία αμιγώς ελληνική εκδοχή, ξινόμαυρο με χαρακτηριστικά αρώματα αποξηραμένης ντομάτας και πατέ ελιάς.

Τα πιο παράξενα κρασιά που έχεις δοκιμάσει.

Ήταν ένα βιοδυναμικό γλυκό, late harvest ασύρτικο «άπαξ ποιούμενον» (1 χρονιά μόνο), εξαιρετικά μικρής στρεμματικής απόδοσης που έφτιαξε το κτήμα μας Ευάμπελος Γη και το είχαμε παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια για 3 χρόνια. Τα ραντίσματα με φυσικά εκχυλίσματα και οι χειρωνακτικές αμπελουργικές παρεμβάσεις είχαν γίνει σύμφωνα με τις σεληνιακές φάσεις.

Ενώ δεν εξηγείται επιστημονικά, η γευστική και αρωματική ιδιαιτερότητά αυτού του one of a kind κρασιού προκαλούσε εκρήξεις απόλαυσης στους γευστικούς κι οσφρητικούς μου κάλυκες με έναν τρόπο εξωπραγματικό. Κατά τον ίδιο τρόπο που πολλοί ορκίζονται πως γεύονται την αλμύρα της θάλασσας σε έναν Βυθισμένο Θαλασσίτη!

Αν θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα επισκεφθείτε εδώ την «Ευάμπελος Γη».

Photo Credits: Shutterstock