Για την ADX Florence, τη φυλακή με την υψηλότερη ασφάλεια στην Αμερική έχουν γραφτεί πολλά.

Από έναν βασανισμένο κρατούμενο που έφαγε το μικρό του δάχτυλο, μέχρι έναν αρχηγό των καρτέλ που δολοφονήθηκε βάναυσα από συγκρατούμενους του.

Ο βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν έχει δραπετεύσει δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας -αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται έγκλειστος σε μια ομοσπονδιακή φυλακή, γνωστή ως το «Αλκατράζ των Βράχων».

https://youtu.be/BtFRMQ4edUQ

Κανένας άνθρωπος δεν έχει καταφέρει ποτέ να αποδράσει ή να βγει από την ADX Florence στο Κολοράντο, με έναν πρώην διευθυντή της να την περιγράφει ως «χειρότερη από τον θάνατο».

Ο Ελ Τσάπο, ο οποίος ήταν επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα στο Μεξικό, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για συνέργεια σε φόνο και δεκάδες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά.

Νωρίτερα φέτος, σε επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του CBS News, περιέγραφε το «ψυχολογικό μαρτύριο» του στη συγκεκριμένη φυλακή και παρακαλούσε να επιτραπεί στη σύζυγο και τις κόρες του να τον επισκέπτονται.

Ο 66χρονος ζήτησε επίσης από τον Μεξικανό πρόεδρο Andres Manuel Lopez Obrador να εκδοθεί πίσω στην πατρίδα του, επειδή ζει άθλιες στιγμές μέσα στη φυλακή της Αμερικής.

ADX Florence: Η ιδέα για τη δημιουργία της

Η συγκεκριμένη φυλακή άνοιξε το 1995 και χτίστηκε αρχικά για να μπορούν να απομονωθούν οι πιο βίαιοι και σκληροί κρατούμενοι, συχνά δολοφόνοι και τρομοκράτες, με τρόπο που να είναι όλοι ασφαλείς.

Η ιδέα για την ADX Florence ήρθε αφού τα μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας Aryan Brotherhood Thomas Silverstein και Clayton Fountain μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου δύο αστυνομικούς στο σωφρονιστικό ίδρυμα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1983.

Δώδεκα τεράστιοι πύργοι περιβάλλουν και ελέγχουν όλη τη φυλακή. Το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα φιλοξενεί έως και 490 κρατούμενους που διαμένουν σε τσιμεντένια κελιά διαστάσεων 7 επί 12.

Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου των φυλακών, τα κελιά έχουν επίσης τα δικά τους ντους για να αποφεύγεται η επαφή των κρατουμένων μεταξύ τους.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων κρατούνται χωριστά από φίλους και συγγενείς και πρέπει να αλληλεπιδρούν μαζί τους μέσω μιας γυάλινης οθόνης.

Οι συνθήκες επικρίθηκαν έντονα από τη διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική, Erika Guevara-Rosas, η οποία δήλωσε: «Κάποτε πρέπει να μιλήσουμε για τον καταστροφικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι μεγάλες περίοδοι απομόνωσης στην ψυχική και σωματική υγεία ενός κρατουμένου.

Μια τέτοια σκληρή μεταχείριση ως καθημερινή πρακτική παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 ασκήθηκε αγωγή κατά του Γραφείου Φυλακών των ΗΠΑ, αφού οι κρατούμενοι διαγνώστηκαν με τάσεις παραφροσύνης κατά τη διαμονή τους στο ADX Florence.

Και ενώ η φυλακή σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια, ο ηγέτης της μεξικανικής συμμορίας Manual Torrez πέθανε μέσα στη φυλακή το 2005, αφού ξυλοκοπήθηκε στο προαύλιο από κρατούμενους, οι οποίοι τον άφησαν με 18 σπασμένα πλευρά και σπασμένο κρανίο.

Πριν από τρία χρόνια, η Βρετανία αρνήθηκε να εκδώσει τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην ADX Φλωρεντίας, με τους κινδύνους της απομόνωσης να αποτελούν παράγοντα.

Ωστόσο, ορισμένοι Βρετανοί υπήκοοι είναι σήμερα κλειδωμένοι μέσα στη φυλακή, μεταξύ των οποίων ο Αλεξάντα Αμόν Κοτέι, μέλος του ISIS Beatles, γνωστός ως Τζιχάντι Τζορτζ.